Τσίπρας: Το «ακορντεόν» απέτυχε

Τσίπρας: Το «ακορντεόν» απέτυχε

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή, με παρεμβάσεις στα social media, αλλά και στα τηλεοπτικά στούντιο, ο Αλέξης Τσίπρας έχει πυκνώσει τις εμφανίσεις του και εντείνει το πρέσινγκ στο Μαξίμου ειδικά για τη διαχείριση της πανδημίας. Μιλώντας στο Open και κάνοντας σαφές πως ο Μάρτιος θα είναι ο πλέον κρίσιμος μήνας για την εξέλιξη του κορωνοϊού και την ανταπόκριση του ΕΣΥ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας «βλακώδη» τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τονίζοντας πως «εκ των υστέρων διαπιστώνεται ότι αυτό το μοντέλο που ακολουθούσαμε πιστά τους τελευταίους πέντε μήνες απέτυχε. Εγώ θα περίμενα τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναλάβει αυτή την πολιτική ευθύνη και να βγει στον ελληνικό λαό και να πει “συμπολίτες μου, αποτύχαμε”».

Απαντώντας σε υπουργούς της κυβέρνησης που έχουν υποστηρίξει το τελευταίο διάστημα πως η αξιωματική αντιπολίτευση απλώς διαμαρτύρεται χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις, ο τέως πρωθυπουργός αντέτεινε: «Στοχευμένα μέτρα, μελέτες επιδημιολογικής επιτήρησης, χιλιάδες τεστ επιδοτούμενα από την ελληνική πολιτεία, από το κράτος, σε κάθε χώρο εργασίας οι εργαζόμενοι να κάνουν μοριακό τεστ κάθε Δευτέρα πρωί και κάθε Παρασκευή απόγευμα όταν σχολάνε, όταν υπάρχει ένα κρούσμα, ή rapid test». Ανέφερε επίσης ότι θα έπρεπε οι μαθητές να χωριστούν σε διπλοβάρδιες και να γίνονται τεστ στα σχολεία με την κάλυψη του κράτους, καθώς και να εμβολιαστούν οι καθηγητές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αναδείξει το κόμμα του ως μια υπεύθυνη δύναμη και αυτός είναι ο λόγος που επανέλαβε την πρόταση που έκανε στη Βουλή για «πολιτικό μορατόριουμ» μέχρι τη λήξη της πανδημίας. Ουσιαστικά υπερθεμάτισε όσον αφορά τη θέση που έχει διατυπώσει έως τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση, πως τις κινητοποιήσεις των πολιτών τις προκαλεί η κυβέρνηση με τις πολιτικές που εφαρμόζει και τους νόμους που ψηφίζει. Υπενθυμίζεται πως στη γραμμή της συναίνεσης είχε ξανακινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας όταν είχε προτείνει να οριστεί υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής, καθώς και σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών με αντικείμενο την πανδημία και τη χάραξη εθνικής γραμμής. Σε σχέση με τις πρόσφατες διαδηλώσεις, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι δεν έγιναν με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ: «Αν το οποιοδήποτε κόμμα είχε τη δυνατότητα με ένα νεύμα να κατεβάζει χιλιάδες ανθρώπους στις γειτονιές, θα ήταν ένα κόμμα παντοδύναμο και μια αντιπολίτευση που θα είχε ρίξει την κυβέρνηση. Ο κόσμος βγαίνει γιατί αισθάνεται να περιορίζονται τα δικαιώματά του και βλέπει μια αυταρχική πολιτική», συμπλήρωσε, κάνοντας σαφές παράλληλα πως δεν αποκηρύσσει αυτές τις συγκεντρώσεις.

Στο ερώτημα γιατί δεν ζητάει εκλογές, παρέμεινε στη γραμμή που έχει χαράξει από τη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο: «Εμείς δεν ζητάμε την εξουσία για την εξουσία. Εμείς θέλουμε να βρεθούμε στη διακυβέρνηση προκειμένου να δημιουργήσουμε για τον τόπο. Δεν επιχαίρουμε για την καταστροφή. Ο κ. Μητσοτάκης, κάθε φορά που ήμασταν σε μια κρίσιμη καμπή –θυμάμαι τότε ήταν τα θέματα της οικονομίας πρωτεύοντα και η τρόικα που μας πίεζε στην αξιολόγηση–, έλεγε “βάστα, Σόιμπλε” και ζήταγε εκλογές. Δεν θα κάνω εγώ το ίδιο». 

«Κάνουν γλέντια, βαφτίσια»

Σε σχέση με τον Αδ. Γεωργιάδη και την επιλογή του να γίνει νονός εν μέσω πανδημίας, επανέλαβε πως το πρόβλημα είναι «ότι ο κόσμος χάνεται κυριολεκτικά και η κυβέρνηση και οι υπουργοί της δείχνουν σαν να βρίσκονται σε άλλο κόσμο. Κάνουν γλέντια και βαφτίσια». Ως προς το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «είναι μια ανοησία όταν έχεις 7% εμβολιασμένους αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή