Ανάμεσα σε νέους και «νοικοκυραίους» ο ΣΥΡΙΖΑ

Ανάμεσα σε νέους και «νοικοκυραίους» ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι προτάσεις για άνοιγμα της χώρας

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως η εποχή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στο απυρόβλητο έχει περάσει. Και αν η διαδικτυακή οργή και τα dislikes στις αναρτήσεις του πρωθυπουργού και κάποιων υπουργών δεν είναι μετρήσιμα πολιτικά παρά μόνο κλίμα δημιουργούν, τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων έχουν χτυπήσει ένα πρώτο καμπανάκι στο Μαξίμου.

Το βασικό πρόβλημα για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο, παραμένει: Η συντριπτική πλειονότητα όσων εγκαταλείπουν τη γαλάζια παράταξη περνούν απλώς στην «γκρίζα ζώνη». «Δεν έχει γίνει το δεύτερο βήμα», παραδεχόταν υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην «Κ». Δεν είναι όμως μόνο ο «πονοκέφαλος» των ποσοστών που προβληματίζει. Υπάρχει και άλλος δισεπίλυτος γρίφος στην Κουμουνδούρου αυτή την περίοδο: πώς ο ριζοσπαστισμός, η καταδίκη της αστυνομικής βίας, η στήριξη των κινημάτων της πλατείας και η σκόνη που σήκωσε η απεργία πείνας του Κουφοντίνα θα συμβαδίσουν αρμονικά με τη νομιμότητα, την τάξη, τη μετριοπάθεια και το αίσθημα ασφάλειας από τις γειτονιές μέχρι τα πανεπιστήμια. Με λίγα λόγια, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ «θα είναι με τους νέους ή με τους νοικοκυραίους;» Ο διαχωρισμός δεν είναι τυχαίος, γιατί στην Κουμουνδούρου αναλύουν τα ηλικιακά δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να πιάσουν το νήμα από την αρχή, όπως το 2015.

Οδηγός είναι τα αναλυτικά στοιχεία του exit poll των τελευταίων εθνικών εκλογών. Σύμφωνα με τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους –και μετρώντας λίγο αυξημένη την αποχή λόγω του νεαρού της ηλικίας–, υπολογίζεται πως περίπου 500.000 πολίτες 17-24 ετών προσήλθαν στις κάλπες το 2019. Τα στοιχεία των μετρήσεων που έγιναν έξω από τα τμήματα δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να κέρδισε σε αυτή την κατηγορία με ποσοστό 38% έναντι περίπου 30% της Ν.Δ. Με μικρότερη διαφορά (5%) επικράτησε στις ηλικίες 25-34. Από εκεί και πάνω οι διαφορές διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα.

Στην ομάδα 35-44 η γαλάζια παράταξη υπολογίζεται πως άγγιξε το 41% και η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση το 27%. Μεταξύ 45-54 το «σκορ» ήταν 40%-31% υπέρ της Ν.Δ. Και μπορεί στις ηλικίες 55-64 να καταγράφηκε ισοπαλία, όμως στο «γκρουπ» των 65+ το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη πλησίασε το 50% και του Αλ. Τσίπρα μόλις το 26%.

Η υγεία

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για να διαπιστώσει κανείς πως η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ είναι στους νέους, στους οποίους επενδύει περισσότερο σήμερα. Η ενεργή συμμετοχή στα social media, η στήριξη στις διαδηλώσεις, τα πανεπιστήμια, η συνεχής υπενθύμιση πως περίπου 25.000 μαθητές θα μείνουν εκτός ΑΕΙ εξαιτίας του νόμου Κεραμέως είναι μερικά μόνο εργαλεία που φέρνουν το κόμμα ακόμα πιο κοντά σε αυτό που θεωρεί «δικό του κοινό». 

Ωστόσο, στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πως για να ανακάμψουν πρέπει να διεισδύσουν και πάλι στους «νοικοκυραίους». Ο θεσμικός Αλέξης Τσίπρας που τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μιλάει στη Βουλή, οι ξεκάθαρες αποστάσεις από την τρομοκρατία, καθώς και το «πολιτικό μορατόριουμ» που ζήτησε λειτουργούν ως κάλεσμα στους απογοητευμένους 35+ που ψάχνουν να βρουν πολιτική στέγη. Οσον αφορά το «μορατόριουμ», δεν αποκλείεται να αποτελεί την τελευταία πράξη συναίνεσης προς το Μαξίμου, αφού είχαν προηγηθεί οι προτάσεις για χάραξη εθνικής γραμμής και ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής. 

Στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν πως αν η κυβέρνηση δεν υιοθετήσει άμεσα την πλειονότητα των μέτρων που έχουν προτείνει, σε 15 ημέρες η χώρα θα βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα. Με δεδομένες τις διαφωνίες που υπάρχουν στην Επιτροπή του υπ. Υγείας, το άγχος πολλών επιστημόνων για το άνοιγμα και τις πολιτικές παρεμβάσεις που βλέπουν στην Κουμουνδούρου πως κάνει το Μαξίμου, τα περιθώρια για σωστότερες αποφάσεις είναι πολλά. Οι συνομιλίες που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην εβδομάδα με τους Ηλ. Μόσιαλο, Αθ. Δημόπουλο, Αθηνά Λινού και Γρ. Γεροτζιάφα, μεταξύ άλλων επιστημόνων, οδήγησαν στο συμπέρασμα πως πρέπει άμεσα να πραγματοποιηθεί:

• Συνταγογράφηση των τεστ, ώστε να γίνονται μαζικά στους πολίτες.

• Θεσμοθέτηση δωρεάν τεστ δύο φορές την εβδομάδα και στους χώρους εργασίας.

• Κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των εκπαιδευτικών.

• Τεστ στους μαθητές κάθε Δευτέρα και Παρασκευή.

• Διπλοβάρδιες στα σχολεία.

• Πύκνωση δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

• Μελέτες επιδημιολογικής επιτήρησης και άνοιγμα ξενοδοχείων καραντίνας για όσους μένουν σε μικρά σπίτια.

• Ενίσχυση τηλεργασίας στο 70%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή