Μήνυμα Μπάιντεν: «Η Ελλάδα είναι στενός φίλος των ΗΠΑ»

Μήνυμα Μπάιντεν: «Η Ελλάδα είναι στενός φίλος των ΗΠΑ»

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με χαρά απευθύνω στον ελληνικό λαό τα συγχαρητήριά μου για την ιστορική επέτειο των διακοσίων χρόνων από τον αγώνα του για ανεξαρτησία», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Οι Ελληνες αγωνιστές του 1821 εμπνέονταν από τα ιδανικά και τη δράση της Αμερικανικής Επανάστασης, ακριβώς όπως οι Αμερικανοί επαναστάτες και οι Πατέρες του Εθνους μας είχαν εμπνευστεί από το παράδειγμα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Συμμετέχω από κοινού με τον ελληνικό λαό και τα εκατομμύρια υπερήφανων Ελληνοαμερικανών στον εορτασμό αυτής την χαρμόσυνης επετείου».

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνέχισε με μια εύγλωττη αναφορά στο σήμερα: «Η Ελλάδα είναι ένας νατοϊκός σύμμαχος καίριας σημασίας και στενός φίλος των ΗΠΑ. Στη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Ελληνες πρωθυπουργούς και να συνομιλήσω διά μακρών με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ως πρόεδρος, προσβλέπω στη συνέχιση της ένδοξης παράδοσης περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εκ νέου επιβεβαίωσης της κοινής μας δέσμευσης στη Διατλαντική Συμμαχία και στο σύνολο των κοινών αξιών που μας ενώνουν».

Παράλληλα, η γαλλική εφημερίδα Le Monde δημοσιεύει συνέντευξη της Προέδρου της Δημοκρατίας με τίτλο: «Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Ελλάδας: “Η αλληλεγγύη μεταξύ κρατών, αλλά και προς τους πρόσφυγες, είναι απαραίτητη”». «Δυστυχώς, υπάρχουν κράτη στην Ευρώπη που αρνούνται συστηματικά να δεχτούν αιτούντες άσυλο», είπε μεταξύ άλλων η κ. Σακελλαροπούλου και τόνισε: «Οι ευρωπαϊκές ανθρωπιστικές αρχές δεν πρέπει να ταφούν μπροστά στην άνοδο του εξτρεμισμού». Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδος και Γαλλίας και πρόσθεσε: «Με την κρίση στην Ανατ. Μεσόγειο, οι δύο χώρες μας έχουν έρθει και πάλι κοντά επειδή ο πρόεδρος Μακρόν, πριν από άλλους Ευρωπαίους πολιτικούς, κατάλαβε πολύ καλά τον κίνδυνο που οι τουρκικές ενέργειες στην περιοχή μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρώπη». Η κ. Σακελλαροπούλου διευκρίνισε ότι: «Εάν η Τουρκία αποδείξει ότι είναι πραγματικά πρόθυμη να συζητήσει και να επιλύσει τις συγκρούσεις, είμαστε και εμείς. Θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή