Το λιανεμπόριο χάνει τις 29 Μαρτίου

Το λιανεμπόριο χάνει τις 29 Μαρτίου

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο το σενάριο για άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου δεδομένης της επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε το ενδεχόμενο επανεκίννησης της αγοράς ως αδύνατον με την κατάσταση που επικρατεί

«Για την κυβέρνηση πρωτεύοντα ρόλο έχει η δημόσια υγεία», σημείωσε. 

Ωστόσο, εκτίμησε ότι «το Πάσχα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού σε εκείνη την περίοδο. 

O ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο Mega είπε ότι «η συζήτηση για το άνοιγμα της κοινωνίας εκπέμπει το λάθος μήνυμα».

«Να μη χάνουμε τη μεγάλη εικόνα, συζητώντας τα πιο δευτερεύοντα. Το κρίσιμο των καιρών είναι η δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία, που βρίσκονται σε οριακό σημείο. Η συζήτηση για το άνοιγμα της κοινωνίας εκπέμπει -κατά κάποιο τρόπο- το λάθος μήνυμα. Δεν έχουμε φύγει από τη φάση που πρέπει να τηρούμε με μεγάλη συνέπεια τα μέτρα προφύλαξης. Αν δεν γίνεται αυτό, μεταφράζεται σε εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Η υπερβολική συζήτηση για το άνοιγμα ας μην μας αποτρέψει από αυτό που είναι κρίσιμο. Το άνοιγμα θα μπορεί να γίνει εφόσον συνδυαστεί με μέτρα και διαδικασίες που δεν ευνοούν τη διασπορά του ιού», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, αναφορικά με την τωρινή κατάσταση με τον ιό στη χώρα.

«Δεν τηρούνται όπως πρέπει τα μέτρα. Οι μάσκες πρέπει να φοριούνται σωστά. Δεν βλέπουμε τι γίνεται σε κλειστούς χώρους, σε συγκεντρώσεις σε σπίτια κλπ.. Συμφωνώ ότι πρέπει να γίνει άνοιγμα, αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι να συνδυάσουμε άνοιγμα σε ανοιχτούς χώρους και με μέτρα που αποτρέπουν τη διάδοση. Ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα από ό,τι δύο μήνες πριν, λόγω κυριαρχίας του βρετανικού στελέχους», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

«Δεν γνωρίζουμε αν είμαστε στην κορύφωση. Την κορύφωση την παρατηρούμε όταν την περάσουμε, γιατί παρατηρούμε μία κάθοδο. Με τον τόσο αυστηρό περιορισμό δεν εφαρμόζονται αναγκαστικά τα μέτρα με τη συνέπεια που χρειάζεται. Είμαστε λοιπόν σε μια αναζήτηση μιας ισορροπίας. Αυτή είναι το ζητούμενο. Για το σύστημα ακορντεόν εκ των υστέρων μπορούμε να κάνουμε τους σοφούς. Πρέπει να κρίνουμε τα μέτρα με βάση τα δεδομένα όταν ελήφθησαν, όχι εκ των υστέρων», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος σχετικά με το τι πρέπει αν γίνει σε ό,τι αφορά στα μέτρα κατά της περαιτέρω διάδοσης της πανδημίας.

«Αποφάσεις για το τι θα γίνει τον Απρίλιο δεν υπάρχουν ακόμα, από όσο γνωρίζω. Σχεδιάζουμε σύμφωνα με τα δεδομένα. Στα ακριβή μέτρα και στο πώς λειτουργούν, η επιτροπή δεν έχει εξειδίκευση. Το αν θα κλείσει ή θα ανοίξει η αλιεία πχ, είναι κυβερνητικό θέμα. Το τι προέχει να ανοίξει στην κοινωνία, προφανώς δεν είναι θέμα μια ιατρικής επιτροπής. Δεν έχει αποφασιστεί κάτι για το λιανεμπόριο ακόμα. Θα σταθμιστούν τα δεδομένα. Είναι δύσκολο το άνοιγμά του και θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις που θα γίνουν. Η ιατρική επιτροπή δεν μπορεί να προσδιορίσει τις λεπτομέρειες των μέτρων. Όλοι θέλουμε να ανοίξουμε. Θα εξαρτηθεί και από τα μέτρα που θα παρθούν μαζί με το άνοιγμα. Και για τα σχολεία συζητάμε», είπε ο ίδιος αναφορικά με τα επόμενα βήματα στο άνοιγμα της κοινωνίας.

Για τη συνάρτηση μέτρων χαλάρωσης με τα επιδημιολογικά στοιχεία, μίλησε και η υφυπουργός Υγείας αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη.

«Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι ειδικοί μίλησαν για άνοιγμα της αγοράς και δραστηριοτήτων, εφόσον όμως το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία. Για το λόγο αυτό ανακοινώθηκαν και τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης που στοχεύουν στην αποσυμπίεση των πολιτών, αλλά όπως εξελίσσεται η επιδημιολογική εικόνα αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα» είπε χαρακτηριστικά η κ. Ράπτη, καλεσμένη στον ΑΝΤ1.

«Τα δεδομένα αυτών των ημερών και η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα δεν επιτρέπουν επιπλέον μέτρα χαλάρωσης, φαίνεται να βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες να επιπεδώνεται αυτή η κατάσταση και να έρθει μετά και η υποχώρηση», δήλωσε ο Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό και καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως «όταν το σύστημα υγείας “αγκομαχάει” και επιστρατεύουμε γιατρούς για να διασφαλίσουμε την υγεία των πολίτων, είναι πρόωρο να μιλάμε για περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος εκτίμησε πως είναι πολύ δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου όταν τα κρούσματα ξεπερνούν τις 2.000.

«Οποιοδήποτε άνοιγμα έχει τους κινδύνους του. Για το πρώτο δειλό, άνοιγμα, αυτό των κομμωτηρίων, νομίζω ότι σωστά γίνεται, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια βοήθεια στον κόσμο, να πάρει μια ανάσα, καθώς ανεβάζει το ηθικό. Είναι μια αποσυμπίεση κι ένα δειλό άνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη εκτίμησε ότι «στο δεκαήμερο με τη μείωση των κρουσμάτων σταδιακά μπορούν να ανοίξουν κάποια καταστήματα».

Όπως είπε, από τον ΣΚΑΪ, «είναι προτιμότερο να ανοίξουμε κάποια καταστήματα, καφετέριες να πηγαίνει ο κόσμος με μέτρα, παρά να πηγαίνει στα σπίτια και να έχουμε αυξημένη την ενδοοικογενειακή μετάδοση» .

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή