Στα άδυτα της γραφειοκρατίας του ΕΦΚΑ

Στα άδυτα της γραφειοκρατίας του ΕΦΚΑ

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επί έτη σωρευμένο γραφειοκρατικό βάρος στον ΕΦΚΑ, περιέγραψε με ανάρτησή του ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης που επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τρίτης υποκατάστημα του Φορέα.   

«Μπροστά μου ξεδιπλώθηκε μια εικόνα που θα τη χαρακτήριζα αντιφατική. Οι γραφειοκρατικές κληρονομιές του παλιού ΙΚΑ και του παλιού ΤΕΒΕ που έγιναν χειρότερες με την φύρδην μίγδην συγχώνευση στον ΕΦΚΑ», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Χατζιδάκης παραθέτοντας και ορισμένες, ενδεικτικές του γραφειοκρατικού χάους, φωτογραφίες.

Στην ανάρτησή του ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει:

«Στον ΕΦΚΑ πήγα σήμερα. Στο Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών Αττικής στο κέντρο της Αθήνας. Θέλω να βλέπω από κοντά τι συμβαίνει στους οργανισμούς που εποπτεύει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Αλλιώς είναι να τα διαβάζεις ή να σου τα περιγράφουν κι αλλιώς να τα βλέπεις μόνος σου.

Μπροστά μου ξεδιπλώθηκε μια εικόνα που θα τη χαρακτήριζα αντιφατική. Οι γραφειοκρατικές κληρονομιές του παλιού ΙΚΑ και του παλιού ΤΕΒΕ που έγιναν χειρότερες με την φύρδην μίγδην συγχώνευση στον ΕΦΚΑ. Οι προσπάθειες της διοίκησης εδώ και ενάμιση χρόνο να καλυτερεύσει η κατάσταση.

Στα άδυτα της γραφειοκρατίας του ΕΦΚΑ-1

Αλλά και ο δύσκολος αγώνας που δίνουν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να ανταποκριθούν στην έκδοση των συντάξεων μέσα σε στοίβες φακέλων που δεν παραπέμπουν πάντως στο μοντέλο της Δημόσιας Διοίκησης που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Και φυσικά οι συνταξιούχοι που τηλεφωνούσαν όση ώρα ήμουν εκεί, πιέζοντας να εκδοθούν οι συντάξεις τους για τις οποίες περιμένουν για μήνες ή και για χρόνια.

Η διοίκηση και οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ σηκώνουν ένα μεγάλο σταυρό. Προσπάθειες εκσυγχρονισμού βέβαια γίνονται. Οι συντάξεις που δόθηκαν το 2020 ήταν κατά 31% περισσότερες από το 2019. Ξεκίνησε τμηματικά η απονομή συντάξεων ψηφιακά και ήδη έχουν δει πάνω από 22.000 τέτοιες συντάξεις (λόγω θανάτου και από τον ΟΓΑ). Έγιναν επίσης πέρσι 1.750.000 ηλεκτρονικές συναλλαγές από τον ΕΦΚΑ.

Αλλά, κακά τα ψέματα, το πρόβλημα που έχει κληρονομηθεί από το παρελθόν είναι η «Kόπρος του Αυγείου». H συγχώνευση χωρίς σχέδιο του 2016 αντί να απλουστεύσει γύρισε προς τα πίσω τα πράγματα. Γι’ αυτό και υπάρχουν από τότε μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων. Για τις υποδομές δεν υπήρξε καμία ιδιαίτερη φροντίδα. Και ευτυχώς που πριν έρθω εγώ ακόμα στο Υπουργείο παραγγέλθηκαν 1700 νέοι υπολογιστές για να βοηθήσουν τους υπαλλήλους να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Και να ξεμπλέξουν από τη χαρτούρα και από τα αρχεία που παραπέμπουν στο απώτερο παρελθόν.

Ενδεικτικό είναι ότι το δίκτυο των υπολογιστών, όπως είναι σήμερα, απέχει πολύ από το να θεωρηθεί επαρκές. Όπως και η πρόσβαση των υπαλλήλων σε σύγχρονα κομπιούτερ. Έχουν κομπιούτερ αλλά είναι με Windows του 2000 και ανεπαρκή σε ασφάλεια. Υπάρχει ένα κεντρικό κομπιούτερ και ο υπάλληλος κάνει και χρέη διανομέως των e-mail στους επιμέρους υπαλλήλους. Βάλτε και τις δυσκολίες που έχουν προκύψει με τον κορωνοϊό.

Και με το ότι το 50% λειτουργεί εξ αποστάσεως. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας. Και ακόμα περισσότερο αυτά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γρήγορα. Γι’ αυτό από τις πρώτες μέρες που ήρθα στο Υπουργείο, χάρη μάλιστα σε κινήσεις που είχε κάνει ο Γιάννης Βρούτσης και ο διοικητής Χρήστος Χάλαρης, ξεκίνησαν να δουλεύουν στο σύστημα περίπου 150, νέοι σε ηλικία, υπάλληλοι που μονιμοποιήθηκαν. Την περασμένη εβδομάδα υπέγραψα μια απόφαση για να χρησιμοποιηθούν και οι υπηρεσίες 100 συνταξιούχων που με την εμπειρία τους μπορούν να βοηθήσουν στην έκδοση των συντάξεων και θα πληρώνονται ανά τεμάχιο.

Παράλληλα, προωθούμε την πρόσληψη 150 νέων συμβασιούχων οικονομολόγων με σύμβαση έργου, με πληρωμή δηλαδή ανά τεμάχιο κι αυτοί, για να βοηθήσουν κι εκείνοι. Παράλληλα, προχωρήσαμε με τις εθνικές συντάξεις που θα καταβληθούν πριν από το Πάσχα και με τα αναδρομικά μαζί. Ενώ θα φέρουμε με την ομάδα έργου νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για την απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης των συντάξεων. Τελευταία ανακοινώσαμε και την πρόθεση μας να χρησιμοποιήσουμε τις υπηρεσίες πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών. Έχουν γνώση και επαφή με το αντικείμενο. Θέλουμε να το προχωρήσουμε και δεν είναι κάτι πρωτότυπο, γίνεται ήδη στις Πολεοδομίες με τους μηχανικούς από το 2010.

Τι στο καλό έχει πια η έννοια «ιδιωτικό» στην Ελλάδα που ορισμένοι έχουν φάει αυτό το κόλλημα και δεν μπορούν να δεχτούν τη συμμετοχή των ιδιωτών; Δεν μπορεί ό,τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ιδιωτικό τομέα να είναι σωστό και ό,τι κάνουμε εμείς λάθος.Τη μάχη αυτή πρέπει να τη δώσουμε συντεταγμένα και με σχέδιο. Η Κυβέρνηση, η διοίκηση, οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ – που ακόμα μια φορά τονίζω ότι τους θεωρώ συμμάχους σε αυτή τη μάχη- και όποιες άλλες δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα μπορεί σε συνδυασμό με το Δημόσιο να μας απαλλάξουν από αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Δεν νοείται το 2021 να έχουμε στην Ελλάδα της Ευρώπης ένα τέτοιο πρόβλημα σαν κι αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα με τις συντάξεις. Είμαστε αποφασισμένοι να το λύσουμε. Και θα το λύσουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή