Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπάιντεν την 25η Μαρτίου

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπάιντεν την 25η Μαρτίου

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επιβεβαιώνει το Μαξίμου, την Πέμπτη 25η Μαρτίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα συμμετάσχει ύστερα από πρόσκληση του Σαρλ Μισέλ στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών που θα γίνει επίσης την Πέμπτη στις 21.45 ώρα Ελλάδος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μπάιντεν θα καλέσει τον κ. Μητσοτάκη με το πέρας της Συνόδου Κορυφής, το βράδυ της Πέμπτης, για μια αποκλειστικά διμερή επικοινωνία. 

Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη επί του διπλωματικού πεδίου, καθώς είναι βέβαιο πως η συζήτηση δεν θα μείνει στο εθιμοτυπικό κομμάτι με τις ευχές λόγω των 200 ετών, αλλά θα πάει και στο σήμερα και σε πιο ουσιαστικά μονοπάτια. Η τηλεφωνική επικοινωνία αποκτά δε ξεχωριστή βαρύτητα καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει επικοινωνήσει με τον κ. Ταγίπ Ερντογάν. 

Στο εσωτερικό τώρα πεδίο, ακόμη περισσότερο απομακρύνεται το σενάριο για άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου μετά και το χθεσινό νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, που δείχνει πως βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας. Το βλέμμα της κυβέρνησης στρέφεται πλέον στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, οπότε θα υπάρχουν τρία νέα θετικά δεδομένα που εικάζεται πως θα αλλάξουν άρδην το σκηνικό και θα επιτρέψουν τη σταδιακή άρση των μέτρων: πρώτον, το υφιστάμενο κύμα θα έχει αρχίσει να παρουσιάζει κάμψη. Δεύτερον, θα είναι έτοιμα να ενταχθούν στην αγορά τα self-tests που αποτελούν ένα βασικό όπλο ανοίγματος. «Αρχές Απριλίου θα είμαστε έτοιμοι», είπε χθες η κ. Πελώνη, προαναγγέλλοντας «αναλυτικές ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες». Τρίτον, ο καιρός θα θυμίσει άνοιξη επιτρέποντας τις πολυπόθητες εξωτερικές δραστηριότητες, σε αντίθεση με τώρα που το τέλος Μαρτίου επεφύλασσε βαρυχειμωνιά.

Τούτων δοθέντων, το βασικό σχέδιο της κυβέρνησης θα αρχίσει να ξετυλίγεται από τις αρχές Απριλίου και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου. Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, θα ήταν εξαιρετικά επίφοβο με τα σημερινά δεδομένα να μιλήσει κανείς με ημερομηνίες. Είναι βέβαιο ωστόσο πως, λόγω της πίεσης να ανοίξει το λιανεμπόριο, ο επόμενος στόχος για επανεκκίνηση της αγοράς είναι η 5η Απριλίου, αφού τα δεδομένα θα εξετάζονται κάθε εβδομάδα, καθώς δεν υπάρχει άλλο οικονομικό περιθώριο. Από εκεί και πέρα ο στόχος παραμένει σταθερός: μετά το λιανεμπόριο να ανοίξουν τα σχολεία και ακολούθως εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Εάν όλα πάνε καλά, το συγκεκριμένο άνοιγμα δραστηριοτήτων θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απριλίου, δηλαδή πριν από το Πάσχα, που λογικά θα επιτραπεί και η μετακίνηση από νομό σε νομό.

Επετειακό διήμερο  

Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου δίνουν μεγάλη σημασία στο επετειακό διήμερο της 25ης Μαρτίου που ξεκινάει σήμερα, με την εκδήλωση στην Εθνική Πινακοθήκη. Ο εορτασμός θα γίνει με τη μεγαλοπρέπεια που απαιτούν οι περιστάσεις, τηρώντας παράλληλα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Από την κυβέρνηση σημειώνουν πως ο κορυφαίος συμβολισμός της επετείου των δύο αιώνων από την Επανάσταση του 1821 συνυπάρχει με την εικόνα της Ελλάδας του 2021. Είναι η γιορτή μιας σύγχρονης δημοκρατίας, με παγκόσμιο κύρος και ισχυρές συμμαχίες, που είναι περήφανη για την ιστορία της. «Οποτε είμαστε ενωμένοι μεγαλουργούμε, όποτε διχαζόμαστε βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα. Και πιστεύω ότι τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, καθώς η χώρα βγαίνει και από την περιπέτεια της πανδημίας, είναι υποχρέωσή μας και υποχρέωση δική μου ως πρωθυπουργού της χώρας να διαφυλάξω την ενότητα του ελληνισμού», δήλωσε ενόψει του εορτασμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης με τους εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων της Λατινικής Αμερικής. Παρά τους περιορισμούς που συνεπάγεται η πανδημία, η εικόνα που θα μεταδοθεί από την πλατεία Συντάγματος σε ολόκληρο τον κόσμο θα είναι αντάξια της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, παρουσιάζοντας παράλληλα την εικόνα της σημερινής Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή