Ενστάσεις από Αθήνα και Λευκωσία για το προσχέδιο της κοινής δήλωσης

Ενστάσεις από Αθήνα και Λευκωσία για το προσχέδιο της κοινής δήλωσης

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη διττή προσέγγιση της Ε.Ε. απέναντι στην Αγκυρα εκφράζει το προσχέδιο της κοινής δήλωσης της τηλεδιάσκεψης κορυφής της Ε.Ε. που αφορά την Ανατολική Μεσόγειο – με μεγαλύτερο, ωστόσο, βάρος στη θετική ατζέντα. Η εκδοχή που θα φτάσει στα χέρια των ηγετών αναμένεται να είναι διαφορετική, καθώς η Λευκωσία αντέδρασε έντονα στις διατυπώσεις ως έχουν στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Ούτε η Αθήνα όμως είναι ικανοποιημένη από το προσχέδιο, που θεωρεί ότι δεν αντανακλά την ισορροπημένη αποτύπωση της έκθεσης Μπορέλ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της κοινής δήλωσης, οι «27» θα υπενθυμίσουν «το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ε.Ε. σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατ. Μεσόγειο και στην ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία». «Χαιρετίζουμε την πρόσφατη αποκλιμάκωση στην Ανατ. Μεσόγειο μέσω της διακοπής των παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης, της επανέναρξης διμερών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και της ανανεωμένης ενασχόλησης με το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», σημειώνεται.

Υπό την προϋπόθεση ότι η τρέχουσα αποκλιμάκωση θα διατηρηθεί και ότι θα τηρηθούν οι όροι που έχουν τεθεί σε παλαιότερα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέρεται, «η Ε.Ε. είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία» σε σειρά ζητημάτων, λαμβάνοντας «περαιτέρω αποφάσεις κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο». Παράλληλα, ωστόσο, επαναβεβαιώνεται η «αποφασιστικότητα της Ε.Ε., σε περίπτωση ανανεωμένων προκλήσεων ή μονομερών ενεργειών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που διαθέτει για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της».

Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας, καλείται το Συμβούλιο να εργαστεί ώστε να δοθεί εντολή για εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, «διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της σε όλα τα κράτη-μέλη» και η Κομισιόν «να ξεκινήσει συνομιλίες με την Τουρκία για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες δυσκολίες στην εφαρμογή της». Επιπλέον, δρομολογούνται η επανέναρξη του διαλόγου σε υψηλό επίπεδο για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος (δημόσια υγεία, κλίμα, καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Λιβύη) και η ενίσχυση των «επαφών μεταξύ ανθρώπων».

Σχετικά με το μεταναστευτικό, σημειώνεται: «Εκτιμάμε τη φιλοξενία περίπου 4 εκατ. Σύρων προσφύγων από την Τουρκία και συμφωνούμε ότι η βοήθεια της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής θα συνεχιστεί», επεκτεινόμενη και στην Ιορδανία και τον Λίβανο. Καλείται ταυτόχρονα η Επιτροπή να συνεργαστεί με την Τουρκία «προκειμένου να διασφαλίσει την περαιτέρω εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, ιδίως σε τομείς όπως η προστασία των συνόρων, η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και η αύξηση της επανεισδοχής μεταναστών».

Σχετικά με το Κυπριακό, επαναλαμβάνεται η «πλήρης δέσμευση» της Ε.Ε. «για μια συνολική διευθέτηση» και βεβαιώνεται εκ νέου η συμμετοχή της Ε.Ε. ως παρατηρητής στις προσεχείς διαπραγματεύσεις στη Γενεύη. Τέλος, καλείται ο κ. Μπορέλ να συνεχίσει τις εργασίες για τη διοργάνωση της πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατ. Μεσόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή