Μητσοτάκης-Αναστασιάδης: Στο χέρι της Τουρκίας η αποκλιμάκωση

Μητσοτάκης-Αναστασιάδης: Στο χέρι της Τουρκίας η αποκλιμάκωση

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

«Είναι άριστη η συνεργασία των κυβερνήσεων μας στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΟΗΕ. Συζητήσαμε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη πριν από λίγη ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, συζήτησαν σχετικά με την προετοιμασία της Πενταμερούς για το Κυπριακό και επέμειναν στην ανάγκη συμμετοχής της Ε.Ε..

Επιπλέον, συμφώνησαν ότι στην αυριανή Σύνοδο θα πρέπει να επιμείνουν και στη διττή προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία, ενώ χαιρέτισαν το περιεχόμενο της Εκθεσης Μπορέλ, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη τα συμπεράσματα να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα σε βάρος της Κύπρου, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας αλλά και τις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό.

Όπως σημείωσε, είναι στο χέρι της τουρκικής πλευράς να δείξει συνέχεια στην αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ευχόμαστε να παραμείνει η Τουρκία σε ευρωπαϊκή τροχιά, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, στόχος της Ελλάδας και της Κύπρου είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη βάση της ΔΔΟ και των αποφάσεων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι απορρίπτονται οι αξιώσεις περί λύσης δύο κρατών, καθώς είναι εκτός πλαισίου Ε.Ε. και ΟΗΕ.

Επιπλέον, οι δύο χώρες έχουν κοινή θέση σε ό,τι αφορά την κατάργηση των εγγυήσεων και της απόσυρσης των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί καλές σχέσεις με τους γείτονες, τονίζοντας ότι «είναι ειλικρινής αλλά όχι και αφελής».

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη Διάσκεψη στη Γενεύη καθώς και το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε την επιτυχία της Πενταμερούς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πάμε σε μια νέα σύνοδο για την Κύπρο, για μια λύση που καθορίζεται και δεν θα αποκλίνει από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Για ένα βιώσιμο και λειτουργικό κράτος με βάση τις αρχές της ΕΕ», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει σύμπτωση θέσεων αναφορικά με  τη διαχείριση των θεμάτων που είναι στην ημερήσια διάταξη για την επικείμενη Σύνοδο, τονίζοντας ότι το ανακοινωθέν θα πρέπει να συνάδει με την Έκθεση Μπορέλ.