Τουρκία και εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Τουρκία και εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξελίξεις, σε περιφερειακό, αλλά και σε ευρύτερο διεθνές επίπεδο, οι οποίες ενισχύουν τις εθνικές θέσεις τόσο ως προς την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη όσο και για την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, εντοπίζει η Αθήνα τα τελευταία 24ωρα. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι, στην έκθεση του πάνελ εμπειρογνωμόνων Ηνωμένων Εθνών προς την Επιτροπή Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, διαπιστώνονται κατάφωρες παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη από την Τουρκία, μέσω παροχής εξοπλισμού και εκπαίδευσης μισθοφόρων. 

Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται ότι σειρά χωρών με προεξάρχουσα την Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο στη Λιβύη, τόσο με την παροχή οπλισμού όσο και με την εκπαίδευση μισθοφόρων και Λίβυων μαχητών. Η έκθεση καλύπτει την περίοδο μεταξύ 25ης Οκτωβρίου 2019 και 24ης Ιανουαρίου 2021, και σε αυτή τονίζεται ότι η Τουρκία παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων στη Λιβύη και στις απανωτές ήττες του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στην έκθεση γίνεται σαφής αναφορά στην αποστολή Σύρων μισθοφόρων στη Λιβύη, αλλά και στην εκπαίδευση μαχητών από την τουρκική εταιρεία Sadat. Η έκθεση κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, γεγονός που εκτιμάται ως ιδιαιτέρως σημαντικό από την Αθήνα.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές επισήμαναν και ακόμη μία εξέλιξη, τη σαφή αναφορά της σημασίας του διεθνούς δικαίου και ιδιαιτέρως της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας στο κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης κορυφής Αυστραλίας, ΗΠΑ, Ινδίας και Ιαπωνίας πριν από λίγες ημέρες. 

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αν και η αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν αφορά κατ’ αρχάς την Ανατολική και τη Νότιο Σινική Θάλασσα, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες μέχρι πριν από λίγο καιρό απέφευγαν να αναφερθούν στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς δεν έχουν επικυρώσει τη σχετική σύμβαση, την αναδεικνύουν πλέον ως θεμελιώδες μέρος του διεθνούς δικαίου, η οποία πρέπει να γίνεται σεβαστή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή