ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρ. Πελώνη: Εντός του 2021 η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Αρ. Πελώνη: Εντός του 2021 η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Εντός του 2021, εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, τοποθέτησε η κυβερνητική εκπρόσωπος την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Αναφερόμενη στην επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η κ. Πελώνη σημείωσε ότι έγινε μετά την παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την οποία χαρακτήρισε «ιστορική» καθώς, όπως είπε μιλώντας στον Real Fm, «δείχνει και τις προθέσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να επανεκκίνησει τη διατλαντική συνεργασία».

«Ο κ. Μπάιντεν έχει πει ότι πιστεύει πάρα πολύ σε αυτό και σε συνεργασία με όλους τους πολυμερείς θεσμούς», τόνισε η κ. Πελώνη η οποία ανέφερε ότι η συνομιλία των δύο ηγετών έγινε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα.

«Είναι γνωστές οι σχέσεις που έχει ο κ. Μπάιντεν με την Ελλάδα. Γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της περιοχής και έχει πολύ στενές σχέσεις με την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε εξαιρετικά καλό επίπεδο. Στο καλύτερο, ίσως, επίπεδο των τελευταίων ετών. Αναγνωρίζεται η Ελλάδα, ως ένας κρίσιμος σύμμαχος και δύναμη σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο. Είχε προηγηθεί και το πολύ θερμό μήνυμα του κ. Μπάιντεν για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση», συμπλήρωσε.

Επιπλέον είπε ότι θα ήταν λογικό ο πρωθυπουργός να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, εντός του 2021, εφόσον το επιτρέψουν, οι επιδημιολογικές συνθήκες και υπογράμμισε πως με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, η Ελλάδα αναγνωρίζεται όχι μόνο ως κοιτίδα της Δημοκρατίας, αλλά και των ιδανικών της Ελευθερίας, των ιδανικών που ενέπνευσαν και την Αμερικανική Επανάσταση, που ενώνουν και τους δύο λαούς.

Οσον αφορά στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής, η κυρία Πελώνη ανέφερε ότι το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ρεαλιστικό και ισορροπημένο, «πατάει» πάνω στην έκθεση Μπορέλ και σε προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επαναφέρει όποια προηγούμενη απόφαση υπάρχει».

Το κείμενο περιγράφει, πρόσθεσε, μία διττή προσέγγιση, «καρότου και μαστίγιου», η οποία περιλαμβάνει προτάσεις για θετικά μέτρα ενώ βάζει και περιοριστικά μέτρα στο τραπέζι, εφόσον η Τουρκία επανέλθει σε μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών-μελών.

«Αυτό προφανώς αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι οι όποιες οριστικές αποφάσεις -όπως αναφέρεται στη Κοινή Δήλωση- παραπέμπονται καταρχάς τον Ιούνιο. Κυρίως, όμως, ότι τα όποια θετικά μέτρα και οι αποφάσεις, είναι υπό αίρεση, έχουν όρους και προϋποθέσεις και βεβαίως θα είναι και αναστρέψιμες. Αυτό σημαίνει ότι η τουρκική συμπεριφορά βρίσκεται υπό διαρκή αξιολόγηση και επιτήρηση για τις τελικές αποφάσεις και βεβαίως κάθε κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση, προφανώς θα φέρει πίσω και την όποια θετική ατζέντα. Δεν δίνεται, δηλαδή, λευκή επιταγή», συμπλήρωσε η κα Πελώνη.

Επιπλέον υπογράμμισε την αναστρεψιμότητα, τους όρους και τις προϋποθέσεις διότι, όπως εξήγησε, στην πραγματικότητα επιβεβαιώνει αυτό που λέει η ελληνική Κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό, ότι έπρεπε να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία.

«Τα περιοριστικά μέτρα και οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, είναι εργαλείο πίεσης για αλλαγή της συμπεριφοράς. Αναγνωρίζεται, λοιπόν, στην Τουρκία ότι έδειξε κάποια βήματα προόδου προς την αποκλιμάκωση, ωστόσο αυτό πρέπει να αξιολογηθεί ότι έχει συνέπεια και συνέχεια σε βάθος χρόνου. Βεβαίως θα είναι αναστρέψιμο το οτιδήποτε, εφόσον επανέλθει σε αυτές τις συμπεριφορές. Άρα, εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία να αποφασίζει τι είδους σχέση θέλει με τους γείτονές της και εν τέλει τι είδους σχέση θέλει με την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.