Στρατηγική η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ

Στρατηγική η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιβεβαίωση του στρατηγικού χαρακτήρα της σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, η υπόσχεση για εμβάθυνση των διμερών δεσμών και η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας αποτελούν τα πλέον βασικά στοιχεία της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το βράδυ της εθνικής εορτής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Το τηλεφώνημα των δύο ανδρών διήρκεσε 35 λεπτά, η συζήτηση ήταν θετική και, όπως ήταν αναμενόμενο, ξεπέρασε κατά πολύ την εορταστική ατζέντα της ημέρας και συμπεριέλαβε όλη την καυτή, περιφερειακή ατζέντα από μιαν ευρύτερη οπτική γωνία.

Ο κ. Μπάιντεν απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, κάτι που, σύμφωνα με όσα είπε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη (Real), θα γίνει εντός του τρέχοντος έτους. Στο ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου, υπάρχει σαφής αναφορά στη Σούδα, στην αμυντική συνεργασία, στην «ελπίδα για σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», αλλά και μια σαφέστατη νύξη ως προς την επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μπάιντεν έθεσε το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας και των Δυτικών Βαλκανίων.  

Από το γραφείο του Ελληνα πρωθυπουργού επισημάνθηκε ότι ο κ. Μπάιντεν τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, με ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Μπάιντεν για την εκλογή του, εκφράζοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας για στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στα διεθνή fora, με στόχο την προάσπιση των κοινών αξιών των δύο χωρών, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνομιλία των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να συγχαίρει τον κ. Μητσοτάκη για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, υπογραμμίζοντας ότι και η Αμερικανική Επανάσταση εμπνεύσθηκε από τα ίδια ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, συστατικά που ενώνουν τους δύο λαούς. Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την προσωπική προσήλωσή του στη φιλία με την Ελλάδα, ενώ εξήρε τον ρόλο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, τονίζοντας τις στενότατες σχέσεις τις οποίες και ο ίδιος είχε στη μακρόχρονη πολιτική σταδιοδρομία του.

Ο Λευκός Οίκος δεν περιορίστηκε στην τηλεφωνική συνομιλία του κ. Μπάιντεν με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά διοργάνωσε και μια διαδικτυακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Και σε αυτή την περίσταση ο πρόεδρος των ΗΠΑ απευθύνθηκε σε περίπου 100 ομογενείς. «Υπό τη κυβέρνησή μου, θα είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται. Σας το υπόσχομαι αυτό. Εχω δεσμευθεί να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη εταιρική σχέση από ό,τι ήδη έχουμε και να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Αυτό ήταν το βασικό θέμα για το οποίο μιλήσαμε με τον πρωθυπουργό», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπάιντεν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε και ειδική αναφορά στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι δεν το έχει εγκαταλείψει ακόμη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή