Η ηγεσία της Ε.Ε. στην Αγκυρα

Η ηγεσία της Ε.Ε. στην Αγκυρα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 6 Απριλίου θα επισκεφθούν την Τουρκία και θα συναντηθούν με τον Ταγίπ Ερντογάν. Βασικά θέματα συζήτησης αναμένεται να είναι οι σχέσεις Τουρκίας – Eυρωπαϊκής Ενωσης. στα ζητήματα του προσφυγικού και της τελωνειακής ένωσης και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην Αγκυρα, σχολιάζουν πως η επίσκεψη των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι άλλο ένα βήμα προσέγγισης με τις Βρυξέλλες. Εντύπωση έχει προκαλέσει στην Τουρκία η τηλεφωνική επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Κυρ. Μητσοτάκη και η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, αναφερόμενη στο δημοσίευμα της «Κ» για τις λεπτομέρειες της συνομιλίας, σχολιάζοντας έχει τίτλο «Μήπως οι σχέσεις Μπάιντεν – Mητσοτάκη θα γίνουν όπως αυτές του Τραμπ με τον Ερντογάν;». Μέχρι στιγμής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει επικοινωνήσει με τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έστειλε επιστολή στην κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την 25η Μαρτίου, όπου αναφέρει: «Mε την ευκαιρία της εθνικής εορτής της Ελληνικής Δημοκρατίας, απευθύνω τις ευχές μου στην εξοχότητά σας και στον ελληνικό λαό. Εκφράζω τις καλύτερες ευχές μου για την ευημερία και την ευτυχία της εξοχότητάς σας και του ελληνικού λαού και εύχομαι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας να αναπτυχθούν σε κάθε τομέα μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας».

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα και ύφος ήταν το μήνυμα που δημοσίευσε στο Τwitter o πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος ισχυρίστηκε πως «η εξέγερση στον Μοριά αποτελεί μία από τις αιματηρές και ολέθριες καταστροφές, που σημάδεψαν την ιστορία του τουρκικού έθνους. Και σημειώθηκε πραγματική γενοκτονία σε αυτήν την εξέγερση. 40.000 μουσουλμάνοι Τούρκοι σφαγιάστηκαν». Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν μίλησε για εκδίκηση για όσα συνέβησαν πριν από 200 χρόνια, καθώς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η συμβουλή μου στους απογόνους των κακοποιών, που τρέφονται με το αίμα των μουσουλμάνων Τούρκων, είναι να μη μας κάνουν να χάσουμε την υπομονή μας και να σταματήσουν αμέσως την υποκίνηση και την παρενόχληση. Το αίμα μας βρίσκεται ακόμη στο έδαφος, και, όταν έρθει η ώρα, φυσικά, τα εχθρικά αυτά κέντρα θα πληρώσουν το τίμημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή