Βουλή: Συζήτηση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής κατά του Ν. Παππά

Βουλή: Συζήτηση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής κατά του Ν. Παππά

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής κατά του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2015 και 2016, έπειτα από πρόταση 30 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ, οπότε και θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα των βουλευτών να στείλουν και επιστολική ψήφο. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί τα μεσάνυχτα.

Διαβάστε ακόμη: Στο κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο

Οι βουλευτές της ΝΔ προτείνουν τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (περί της «Ποινικής Ευθύνης των Υπουργών») σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην υπουργό Επικρατείας από 23-09-2015 έως 05-11-2016 και εν συνεχεία Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έως τις 09-07-2019, κ. Νικόλαο Παππά κατά την άσκηση των καθηκόντων του:

1) Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση (αρ. 159 ΠΚ) και

2) Παράβαση Καθήκοντος κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση (ΠΚ 259).

Πριν την έναρξη της συζήτησης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήτας εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την δυνατότητα επιστολικής ψήφου – πλην περιπτώσεων ανωτέρας βίας.

Για σοβαρή καταστρατήγηση της μυστικότητας της ψηφοφορίας έκανε λόγο ο κ. Ραγκούσης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης είπε ότι η δυνατότητα επιστολικής ψήφου δόθηκε με την αναθεώρηση του Κανονισμού της Βουλής λόγω πανδημίας. Επίσης, ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης σημείωσε ότι και πριν την αναθεώρηση του Κανονισμού, ενσωματώθηκαν κανονικά επιστολικές ψήφοι, σε ανάλογες διαδικασίες.

Σημειώνεται πως η σχετική δικογραφία διαβιβάστηκε μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με βάσει τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς οι εισαγγελικές αρχές δεν έχουν δικαίωμα αυτοτελούς έρευνας για αδικήματα που σχετίζονται με τα υπουργικά καθήκοντα.

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου «κατά τη διάρκεια της έρευνας προέκυψαν στοιχεία για ενδεχόμενη τέλεση αξιοποίνων πράξεων κατά την άσκηση των καθηκόντων πρώην υπουργού (Νίκου Παππά)» και ως εκ τούτου με βάσει τις συνταγματικές διατάξεις η σχετική δικογραφία αποστέλλεται άνευ αξιολόγησης προς τη Βουλή για τα περαιτέρω.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ