Τι σηματοδοτεί η παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης

Τι σηματοδοτεί η παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία μπορεί να μην υποχωρεί προσώρας –με τους ειδικούς να λένε πως βρισκόμαστε μάλιστα στην κορύφωση του τρίτου κύματος– αλλά εκ των πραγμάτων ο σχεδιασμός των επόμενων φάσεων και προκλήσεων για τη χώρα, με πρώτη βεβαίως την οικονομία, δεν μπορεί να περιμένει. Αυτό εκπέμπει συμβολικά και η σημερινή παρουσίαση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η οποία θα γίνει στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, στις 10.30, από τον ίδιο τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος ουσιαστικά θέλει με την παρουσία του να τονίσει τη σημασία του σχεδίου, αλλά παράλληλα να σηματοδοτήσει ατύπως την έναρξη της επόμενης, μετά την πανδημία, μέρας. Ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τις γενικές αρχές του σχεδίου, ενώ την κεντρική παρουσίαση έχει αναλάβει ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. 

Παρόντες για την εξειδίκευση θα είναι ακόμη ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού και ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκος Μαντζούφας.  

Πολιτική χροιά 

Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη αναμένεται να μείνει σε αμιγώς οραματικό και πολιτικό πλαίσιο, περιγράφοντας τα αποτελέσματα του σχεδίου για την ελληνική οικονομία, αλλά και για το ευρύ κοινό, που όπως δείχνουν όλες οι έρευνες θεωρεί πως τα χρήματα αυτά δεν θα φτάσουν ποτέ στη «βάση».

Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης και στο πρόσφατο υπουργικό, το Ταμείο Ανάκαμψης, αρχής γενομένης από το καλοκαίρι, θα ξεδιπλωθεί σε βάθος εξαετίας, με στόχο να αλλάξει τη χώρα και κυρίως το παραγωγικό της μοντέλο. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός θα δώσει το περίγραμμα των δυνατοτήτων της χώρας με τη λήξη της πανδημίας, ώστε ο ένας και πλέον χρόνος της υγειονομικής κρίσης να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. 

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στο «γιγαντιαίο πρόγραμμα», όπως το χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές, που μπορεί να κινητοποιήσει συνολικά σχεδόν 60 δισεκατομμύρια ευρώ, 32 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης, 19 δισεκατομμύρια από επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο ποσό με δανεισμό.  

Στο έτερο μεγάλο θέμα, αυτό της πανδημίας, τα χθεσινό ρεκόρ κρουσμάτων, καθώς περάσαμε για πρώτη φορά τις 4.000 κρούσματα, δεν φαίνεται πως αλλάζει σε γενικές γραμμές το πλάνο, που είναι η αλλαγή του μείγματος περιορισμών. Συνεπώς, εκτός απροόπτου, από την ερχόμενη Δευτέρα περιμένουμε άνοιγμα του λιανεμπορίου με sms τρίωρου περιορισμού, ενώ μένει να φανεί τι θα αποφασίσουν οι ειδικοί για την άρση του περιορισμού από δήμο σε δήμο. Πολλοί θεωρούν πως το μέτρο πρέπει να αρθεί από το Σάββατο, καθώς το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία θα περάσει τους 20 βαθμούς Κελσίου και η απαγόρευση θα καταπατηθεί εν τοις πράγμασι. Ερώτημα είναι τι θα συμβεί με τα σχολεία. Η πιθανότερη εκδοχή είναι το άνοιγμά τους να μετατεθεί για τουλάχιστον κάποιες μέρες.

Τέλος, σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 12 με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή