Aναφορά Άγκυρας σε «τουρκική» μειονότητα

Aναφορά Άγκυρας σε «τουρκική» μειονότητα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Aγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για παραβίαση δικαιωμάτων της μειονότητας, την οποία αποκαλεί «τουρκική», και κατηγορεί την Ελλάδα πως ασκεί πολιτική εναντίον της Τουρκίας. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, υπό την προεδρία του Ερντογάν, αναφέρεται πως «εξετάστηκαν οι παραβιάσεις της Ελλάδας στα ανθρώπινα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας, όπως και οι απάνθρωπες συμπεριφορές της εναντίον των προσφύγων. Παρά τις εκκλήσεις μας για διάλογο, η Ελλάδα μπήκε στην πορεία αύξησης των πολιτικών της κατά της Τουρκίας, δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και την καλούμε να κάνει τα απαραίτητα βήματα για σχέσεις καλής γειτονίας». Το Συμβούλιο Ασφαλείας της γειτονικής χώρας, όσον αφορά στο Κυπριακό, μιλάει για λύση «στη βάση δύο κρατών» και για την Ανατολική Μεσόγειο τονίζει την «επιθυμία λύσεων που θα φέρουν σταθερότητα και θα είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο».

Εν τω μεταξύ, βαριές κατηγορίες εναντίον του Ερντογάν εξαπολύει η τουρκική αντιπολίτευση και υποστηρίζει πως η Αγκυρα φιλοξενεί άτομα από την Αίγυπτο που άλλες χώρες θεωρούν τρομοκράτες! Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του δήλωσε πως «θα έπρεπε να είμαστε μαζί με την Αίγυπτο. Εχουμε κοινή ιστορία, κοινή θρησκεία, κοινό πολιτισμό. Τι δουλειά έχεις να ασκείς την εξωτερική πολιτική με τους Μουσουλμάνους Αδελφούς. Φιλοξενείς στην Κωνσταντινούπολη αυτούς που ο υπόλοιπος ισλαμικός κόσμος τους θεωρεί τρομοκράτες και τους αποκαλεί τρομοκράτες! Γιατί το κάνεις αυτό;».

Πάντως, ο Ερντογάν κατηγόρησε όσες χώρες προσπαθούν να επιβάλουν κυρώσεις ή θέτουν κριτήρια, και ισχυρίστηκε πως «στοχεύουν να χάσουμε χρόνο και ενέργεια. Δεν θα αποδεχθούμε αυτή τη διπρόσωπη στάση στα ζητήματα της αμυντικής βιομηχανίας, στον ενεργειακό τομέα, από την οικολογία στα ανθρώπινα δικαιώματα, από το εμπόριο μέχρι και τις πολιτικές ελευθερίες». Ανέφερε πως «από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από την Κύπρο μέχρι και το Καραμπάχ, από την Ανατ. Μεσόγειο μέχρι και το Αιγαίο, όλους μας τους αγώνες τούς οδηγήσαμε σε επιτυχία με αυτή τη λογική».

Στον οικονομικό τομέα, η τουρκική κυβέρνηση δυσκολεύεται ιδιαίτερα και αυτός θεωρείται ο λόγος της έκκλησης που απευθύνει ο Ερντογάν προς τους Τούρκους «να καταθέσουν στις τράπεζες τα συναλλάγματα και τον χρυσό που διαθέτουν, τα οποία είναι εθνική μας περιουσία». Λίγες ώρες μετά την έκκληση, ο Ερντογάν με προεδρικό διάταγμα απομάκρυνε από τα καθήκοντά του τον υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Μουράτ Τσετίνκαγια, και στη θέση του διόρισε τον Μουσταφά Ντουμάν.

Στις 6 Απριλίου, η ηγεσία της Ε.Ε. θα επισκεφθεί την Αγκυρα για να συζητηθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., αλλά ο κυβερνητικός εταίρος πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί υποστήριξε πως «η απόσυρση από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης με προεδρικό διάταγμα είναι σωστή απόφαση». Τέλος, το βράδυ της Τρίτης, η Μεράλ Ακσενέρ προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας για να ακυρωθεί το προεδρικό διάταγμα που οδήγησε στην αποχώρηση της Τουρκίας από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή