Eργαλείο αλλαγής της χώρας το Σχέδιο Ανάκαμψης

Eργαλείο αλλαγής της χώρας το Σχέδιο Ανάκαμψης

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ένα «δρόμο προς το αύριο» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, χρησιμοποιώντας τη λέξη «γέφυρα», η οποία, όπως είπε, θα οδηγήσει τη χώρα «όχι μόνο στη μετά COVID εποχή, αλλά και στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα». Ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική ομιλία του έδωσε την οραματική διάσταση του Σχεδίου Ανάκαμψης, πριν πάρουν τη σκυτάλη οι υπουργοί και τα κυβερνητικά στελέχη για την τεχνική εξειδίκευση του οδικού χάρτη των συνολικά 170 έργων, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα εδράζονται σε 4 πυλώνες: Πρώτον, στην ψηφιακή μετάβαση για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Δεύτερον, στην αύξηση της απασχόλησης και της συνοχής της κοινωνίας με αιχμή την Υγεία και την Παιδεία. Τρίτον, στην πράσινη οικονομία και τέταρτον, στην εκτίναξη της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.  

«Αφορά όλους τους Ελληνες»

Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε πολύ στο γεγονός πως το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά όλους τους πολίτες και καλύπτει όλη την Ελλάδα, καθώς φιλοδοξεί να δημιουργήσει επιπλέον 200.000 νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας κατά 7 μονάδες το εθνικό μας προϊόν εντός της επόμενης εξαετίας. Πρόκειται για ένα πολιτικά κρίσιμο σημείο, καθώς, όπως έχουν δείξει όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα των πολιτών θεωρεί πως το Ταμείο Ανάκαμψης δεν τους αφορά και θα κινηθεί προς στοχευμένες κατευθύνσεις που δεν περιλαμβάνουν το ευρύ κοινό. Αυτή την αντίληψη θέλει να αλλάξει ο κ. Μητσοτάκης και γι’ αυτό επανέλαβε για δεύτερη φορά, μετά το πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας, που εκτός των άλλων επιχειρεί να λύσει ένα ακόμα κυβερνητικό πρόβλημα: την απομάκρυνση της νέας γενιάς από τη Ν.Δ.  

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ρηξικέλευθο» τον χαρακτήρα του προγράμματος, γιατί «αλλάζει ουσιαστικά το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας, μετατρέποντάς την σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή, με ψηφιακό και αποτελεσματικό κράτος». Πρόκειται, όπως είπε, για «μια ριζική ανακατεύθυνση που μεταμορφώνει την παραγωγική βάση της χώρας, οδηγώντας τελικά στη δίκαιη κατανομή του εθνικού πλούτου». Σε αυτό το σημείο ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε και την ονομασία του σχεδίου που πλαισίωνε την παρουσίαση. «Η ονομασία του σχεδίου παραπέμπει και αυτή στην επανάσταση που έρχεται από το αύριο: “Ελλάδα 2.0”. Είναι η νέα εκδοχή της χώρας στη νέα εποχή που έρχεται», είπε. Το πρόγραμμα, ενσωματώνοντας και «διδάγματα» της πανδημίας, δίνει έμφαση στις πολιτικές αλληλεγγύης και στον ρόλο του κράτους «ως πρωταγωνιστή των μεταρρυθμίσεων, αλλά και ως αρωγού».  

Με την Πρόεδρο

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την κ. Σακελλαροπούλου στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεών τους. Ο κ. Μητσοτάκης, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο για τον λαμπρό εορτασμό της 25ης Μαρτίου, αναφέρθηκε στην πανδημία. «Δοκιμαζόμαστε από το τρίτο κύμα, όμως το ΕΣΥ αντέχει. Θέλω να ευχαριστήσω γιατρούς, υγειονομικούς, ειδικά στα νοσοκομεία της Αττικής», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η επιθυμία του είναι «να επιστρέψουμε στην κανονικότητα με ασφάλεια». Από την πλευρά της, η κ. Σακελλαροπούλου εστίασε στο θέμα του εμβολιασμού σημειώνοντας πως «τα καλά νέα θεωρώ και εγώ ότι έρχονται από το μέτωπο των εμβολίων», καθώς «βρίσκω σημαντικό ότι εκδηλώνεται η πρόθεση μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατόν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή