Live: Η συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή

Live: Η συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου, σε επίπεδο αρχηγών, σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην οικονομία.

Η σημερινή συζήτηση πραγματοποιείται έπειτα από πρωτοβουλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η Δημοκρατία λειτουργεί παρά τις δυσκολίες και πως η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ενημερώνει τους πολίτες και την εθνική αντιπροσωπεία.

«Θα ευχόμουν οι συνεδριάσεις να είναι λιγότερες, να είχε μπει τελεία στην πανδημία, όμως παντού στον κόσμο ο ιός εμφανίζεται επιθετικός στον επίλογό του», σημείωσε και πρόσθεσε πως «στόχος μας είναι η φετινή άνοιξη να φέρει το αληθινό καλοκαίρι στην ελληνική κοινωνία».

Αναφερόμενος στα διεθνή στοιχεία, προκειμένου -όπως είπε- να συμφωνηθεί ότι η γλώσσα τον αριθμών είναι ο μόνος δρόμος κοινής κατανόησης του πανδημικού φαινομένου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμός Υγείας η Ελλάδα είναι στην 23η θέση σε απώλειες ανά εκατ. κατοίκων. Αν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε ακόμη 8.000 νεκρούς. Αυτή είναι μια επιτυχία της χώρας».

«Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Ενώ ο πλανήτης βιώνει ένα νέο κύμα, η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα από άλλα κράτη με πιο ανεπτυγμένα συστήματα υγείας. Έχουν γίνει και λάθη, τα οποία πρώτος έχω αναγνωρίσει, αλλά η εικόνα καταστροφής που παρουσιάζει η αντιπολίτευση είναι ψέμα», πρόσθεσε. 

Όπως είπε «η τελευταία επίθεση του Covid χτυπά σε όλη την Ευρώπη, όμως στην Ελλάδα μερικώς αναχαιτίστηκε γιατί πήραμε μέτρα τον Φεβρουάριο. Επίσης στην Ελλάδα τα νοσοκομεία δέχονται πίεση άνευ προηγουμένου, αλλά ανταποκρίνται. Επιτάξεις έγιναν όταν χρειάστηκε και θα ξαναγίνουν αν χρειαστεί. Μην έχουμε όμως αυταπάτες. Τα προβλήματα παραμένουν. Τα μέτρα επέφεραν πίεση στους πολίτες, οι οποίοι άρχισαν να ξεστρατίζουν. Δεν ήταν μόνο οι 700 πορείες αλλά και οι καθημερινές παραβάσεις, μη αποστολή sms, τα πάρτι και οι συγκεντρώσεις στα σπίτια και δεν κουράστηκαν μόνο οι πολίτες, αλλά οι μηχανισμοί επιτήρησης».

«Η Ευρώπη δεν μας τα είπε καλά. Πέτυχε στην αλληλεγγύη, αλλά απέτυχε στην έγκαιρη προμήθεια των ποσοτήτων εμβολίων και στη διάθεση τους στα κράτη – μέλη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό ήταν επιτυχία για τη χώρα η επιχείρηση «Ελευθερία», όμως -όπως είπε- οι καινουργιες συνθήκες απαιτούν στοχευμένες παρεμβάσεις.

Αναφερόμενος στη «χαλάρωση» των μέτρων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα, καθώς το σωστό είναι η αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων».

«Σε πρώτη φάση επιτρέπονται τα σαββατοκύριακα οι μετακινήσεις για αναψυχή και άσκηση μεταξύ των δήμων. Είναι καλύτερα να εκτονώνονται οι πολίτες και να ενισχύεται η αγορά, παρά να συγκεντρώνονται σε σπίτι όπου βγάζουν μάσκες και χαλαρώνουν τα μέτρα. Το επόμενο βήμα είναι να ανοίξουν τα σχολεία με πρώτα τα λύκεια.
Προσοχή όμως περισσότερη ελευθεριά σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Δεν πρέπει με τις διαδημοτικές μετακινήσεις να βλέπουμε φαινόμενα συνωστισμού, γιατί με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο οι περιορισμοί μειώθηκαν μπορεί να επανέλθουν», τόνισε.

Όσον αφορά την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε πως στα μέτρα στήριξης θα προστεθούν επιπλέον 14 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή