ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σκληρό ροκ» στη Βουλή για πανδημία και οικονομία

«Θυμίζετε ολοένα και περισσότερο τον κ. Τσίπρα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης προς την Φ. Γεννηματά - Οξεία κριτική από την αντιπολίτευση

«Σκληρό ροκ» στη Βουλή για πανδημία και οικονομία

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή κατά τη δευτερολογία του πρωθυπουργού, ο οποίος απάντησε σε σκληρό ύφος, στις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε νωρίτερα, τόσο από την Αλέξη Τσίπρα, όσο και από τη Φώφη Γεννηματά. 

Ο κ. Μητσοτάκης λόγω της απουσίας της Φώφης Γεννηματά από την αίθουσα της Ολομέλειας όταν ανέβηκε εκ νέου στο βήμα, ανέφερε: «Ήρθα σε προ ημερησίας συζήτηση που προκάλεσε η κα Γεννηματά. Το θεωρώ άκομψο όταν έχεις προκαλέσει μία συζήτηση να απουσιάζεις από όλους τους ομιλητές που ακολουθούν τη δική σου ομιλία» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Ήρθα και τοποθετήθηκα κάνοντας μια απόπειρα να μην διαφωνήσουμε για στοιχεία της πραγματικότητας και να έχουμε ένα ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης» συνέχισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Τι εισέπραξα: Από την κα Γεννηματά μαξιμαλισμό, από τον κ. Τσίπρα μηδενισμό, από τον κ. Κουτσούμπα αρνητισμό, από τον κ. Βελόπουλο λαϊκισμό, από τον κ. Βαρουφάκη σουρεαλισμό». «Συνεχίζω με τον ελληνικό λαό στο μόνο δρόμο που γνωρίζω, αυτόν του ρεαλισμού», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος στην κα Γεννηματά, ο πρωθυπουργός είπε πως «σε όλες τις μετρήσεις οι ψηφοφόροι του κόμματός σας στηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές και εσείς χρεώνετε στην κυβέρνηση όλα τα στραβά στον τόπο». Μάλιστα, αναφερόμενος στην πρωτολογία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, επισήμανε «Δεν μπορώ να μην αφήσω ασχολίαστη κα Γεννηματά μια φράση. “… με μπίζνες από την Μαξίμου…”. Αλήθεια; Αν έχετε κάτι συγκεκριμένο να ανεβείτε στο βήμα να τα πείτε. Δυστυχώς μου θυμίζετε ολοένα και περισσότερο τον κ. Τσίπρα ως προς τον καταγγελτικό σας λόγο» συμπλήρωσε.

Για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το γνωστό μοτίβο, ότι λίγο πολύ όλα τα έχουμε κάνει θάλασσα και ότι αυτή είναι η αλήθεια». [Διαβάστε εδώ αναλυτικά].

Και ρωτώντας τον Αλέξη Τσίπρα του είπε: «Πώς προσδιορίζετε τον όρο αλήθεια, αν όχι επικαλούμενοι πραγματικά δεδομένα; Δείξατε ένα χάρτη που δείχνει όντως αυτή την εβδομάδα κόκκινη. Αλήθεια είναι. Δεν το κρύψαμε. Αυτό που περιέγραψα είναι τα στατιστικά στοιχεία στους 13 μήνες. Για αυτά θα κριθούμε και θα αξιολογηθούμε. Το κάνατε και για τα εμβόλια. Πλην όμως εδώ πρέπει να είστε πολύ πιο προσεκτικός όταν μιλάτε για δραστική αποτυχία της χώρας. Και τα δεδομένα δεν σας επιβεβαιώνουν και δεν είναι αυτή η εντύπωση που υπάρχει στους πολίτες».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκφράσει, μεταξύ άλλων, την άποψη ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, ασκώντας σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό ότι επιμένει σε ένα success story, την ώρα που οι πολίτες «πεθαίνουν και αγωνιούν».

«Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή για να παίζουμε παιγνίδια επικοινωνίας μ’ αυτή και να παίζουμε με τα νεύρα και τις αντοχές της κοινωνίας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι παρουσιάζουν ένα success story, όπως έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά τότε που η χώρα «πήγαινε ολοταχώς στα βράχια». Χαρακτήρισε, δε, λυπηρό ότι «στις συνθήκες αυτού του δράματος εμφανίζονται εκείνοι που έχουν αντικειμενικά τη μεγαλύτερη ευθύνη, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, να μην καταλαβαίνουν τίποτα, να μην σέβονται την αλήθεια και τους ανθρώπους που υποφέρουν». [Διαβάστε εδώ αναλυτικά]

Από την πλευρά της, η κ. Γεννηματά είχε απευθύνει την ευθεία κατηγορία ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό είπε ότι έβαλε την υπογραφή του σε απανωτά αχρείαστα lock down ακορντεόν και στο μεγαλύτερο σε διάρκεια, αποτυχημένο, lockdown της Ευρώπης. 

«Τα μέτρα σας πήγαν στράφι. Δεν πείσατε τους πολίτες. Οδηγήσατε το ΕΣΥ σε βαθύ κόκκινο. Τις οικογένειες με παιδιά, μαθητές και φοιτητές σε απόγνωση, σε ψυχολογική κατάρρευση. Εργαζόμενους στην ανασφάλεια τη φτώχεια και την ανεργία. Την αγορά και τους μικρομεσαίους σε βασανιστικό θάνατο [Διαβάστε εδώ αναλυτικά].