ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Το διπλό στοίχημα του Μαξίμου για την επανεκκίνηση της χώρας

Το άνοιγμα της οικονομίας και οι κρίσιμοι μήνες μέχρι το τέλος του έτους

Το διπλό στοίχημα του Μαξίμου για την επανεκκίνηση της χώρας

Σε κρίσιμη προτεραιότητα αναδεικνύεται για την κυβέρνηση η πιστή τήρηση του «οδικού χάρτη» που έχει τεθεί για το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας, με αφετηρία το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα, των λυκείων περί τις 12 του μήνα και της εστίασης μετά το Πάσχα, το πιθανότερο στις 10 Μαΐου.

Η «επανεκκίνηση» της χώρας θεωρείται κομβικής σημασίας στο οικονομικό πεδίο, καθώς πλέον το κόστος στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων είναι δυσβάστακτο, με το υπουργείο Οικονομικών να διαθέτει στη συγκεκριμένη κατεύθυνση κονδύλια ύψους 14 δισ. ευρώ, σχεδόν τα διπλάσια από ό,τι προέβλεπε αρχικά ο φετινός προϋπολογισμός. Ομως, το παρατεταμένο lockdown έχει αρχίσει να ρίχνει τη σκιά του και στο πολιτικό σκηνικό: η κόπωση των πολιτών αποτυπώνεται σταδιακά στις δημοσκοπήσεις.

Πάντως, το γεγονός ότι η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδεικνύουν ισχυρές αντοχές και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμφανίζονται να καταγράφουν δυναμική ανάκαμψης οδηγεί κυβερνητικά στελέχη στην εκτίμηση πως η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σύντομη «παρένθεση». Οπως εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες, από τα μέσα Μαΐου και έως το τέλος του χρόνου, όταν οικονομία και κοινωνία θα έχουν τεθεί σε τροχιά επαναλειτουργίας, η Ν.Δ. θα υπερκαλύψει τις όποιες απώλειες του τελευταίου τριμήνου.

Υπό το ανωτέρω πρίσμα, κατά τις ίδιες πηγές, υπάρχουν δύο κρίσιμα ορόσημα: οι επόμενες δεκαπέντε ημέρες, οπότε και θα κριθεί εάν είναι ρεαλιστικός στόχος το σταδιακό, αλλά μόνιμο άνοιγμα όλων των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων· και το επόμενο εξάμηνο, που θα αποτελέσει κρας τεστ για τις αντοχές των επιχειρήσεων και την «τιθάσευση» της ανεργίας σε τομείς της οικονομίας που μάλιστα εμπλέκουν και τμήμα της μεσαίας τάξης.
Βραχυπρόθεσμα θα κριθεί πόσο αποτελεσματικό είναι το εργαλείο των self tests, αλλά και ποιο είναι το πραγματικό υγειονομικό αποτύπωμα του προσεκτικού ανοίγματος που επιχειρείται από χθες με το πράσινο φως στις διαδημοτικές μετακινήσεις και από αύριο με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου. Εάν οι εξελίξεις είναι θετικές, η κυβέρνηση εκτιμά πως θα αρχίσουν να απορροφούνται οι «κραδασμοί» που πυροδοτεί η κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας. Ειδικότερα, στην παρούσα φάση αναγνωρίζεται πως για τη Ν.Δ. προβληματικές δημοσκοπικές περιοχές αποτελούν:

• Οι νέοι, που έχουν υποστεί σοβαρότατους περιορισμούς, χωρίς να αισθάνονται ότι οι ίδιοι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο λόγω κορωνοϊού.

• Οι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου, του τουρισμού και της εστίασης, που έχουν επί μήνες τις επιχειρήσεις τους κλειστές, χωρίς μάλιστα να έχει επιτευχθεί ουσιαστική μείωση του ιικού φορτίου.

• Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής και επί μήνες ζουν με εισόδημα που έχει περιοριστεί στα 534 ευρώ τον μήνα.

Οπως αναγνωρίζεται, πραγματικά αλώβητοι οικονομικά από την υγειονομική κρίση είναι στην παρούσα φάση, στο σύνολό τους, μόνο οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα. Τι προκύπτει όμως από τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις; Η τελευταία έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ καταγράφει προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ της τάξης των 12 ποσοστιαίων μονάδων (37% έναντι 25%), δηλαδή διαφορά μεγαλύτερη εκείνης των εκλογών του Ιουλίου του 2019. Και τούτο, παρότι η κυβέρνηση οδεύει στην ολοκλήρωση δύο ετών της θητείας της, ενώ, πέραν των επιπτώσεων της πανδημίας, το τελευταίο δίμηνο υπήρξαν και άλλα γεγονότα με πολιτικό κόστος, όπως η Ικαρία και η υπόθεση της αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη.
Ομως, από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει και συνεχώς μειούμενη αποδοχή των σκληρών περιοριστικών μέτρων, που «χρεώνονται» εκ των πραγμάτων στην κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι στο ερώτημα «τι είναι καλύτερο να γίνει όσον αφορά τον γενικό περιορισμό – lockdown;», «άμεση χαλάρωση» ζητεί το 35% των ερωτηθέντων, έναντι 24% ένα μήνα νωρίτερα. Επίσης, την «παράταση όσο χρειαστεί» προκρίνει μόλις το 17% έναντι του 29% στην έρευνα του Φεβρουαρίου. Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα της Μέτρον Ανάλυσις για τον Κύκλο Ιδεών του κ. Ευ. Βενιζέλου, η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει θετικό αλλά μειούμενο ισοζύγιο αξιολόγησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το οποίο είναι μάλιστα ευθέως συνδεδεμένο με την ηλικιακή –και άρα εν μέρει και εργασιακή– παράμετρο. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση κρίνεται θετικά από το 67% των 65 ετών και άνω, το 52% των 55-64 ετών, το 48% των 45-54, το 50% των 35-44 και το 32%των 17-34. 

Οπως προαναφέρθηκε, η κυβέρνηση επενδύει για τη μεταβολή του κλίματος στην επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και στα περίπου 4 δισ. φέτος –και 5,3 δισ. το 2022– από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μάλιστα, τονίζεται ότι η προοπτική των συγκεκριμένων πόρων βάζει στο «ράφι» κάθε εκλογικό σενάριο.