Επιχείρηση συσπείρωσης μέσω Προανακριτικής

Επιχείρηση συσπείρωσης μέσω Προανακριτικής

Ο ρόλος-κλειδί του Παύλου Πολάκη

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έργο είναι γνωστό. Η εκάστοτε πλειοψηφία στήνει στον τοίχο τους προηγούμενους που «δεν τίμησαν την ψήφο του ελληνικού λαού» και έβαλαν «το δάχτυλο στο μέλι». Μπορεί να γίνεται για λόγους ουσίας, ίσως κάποιες φορές να υποκρύπτει σκέψεις για εκλογικό αιφνιδιασμό, σίγουρα πάντως αποτελεί ένα παιχνίδι εντυπώσεων που όλοι χρησιμοποιούν. Η παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του αντιπάλου και η ηχώ που κάνουν αυτές οι δύο λέξεις βαραίνουν πολύ στη ζυγαριά της κάθε κυβέρνησης. Και το καταδικαστικό πόρισμα είναι δεδομένο. Ποια πλειοψηφία θα δεχθεί να κάνει πίσω μπροστά στα επιχειρήματα της μειοψηφίας; Καμία! Οσο τεκμηριωμένα και αν είναι, η ετυμηγορία θα είναι μια: παραπομπή στη Δικαιοσύνη, αλλιώς θα θεωρηθεί μέγιστη πολιτική ήττα. Και έχει ποτίσει τόσο πολύ αυτή η πρακτική το ελληνικό πολιτικό σύστημα, που ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, με το κόμμα του να βρίσκεται ακόμα στη ζώνη του 20%, προανήγγειλε νέες διώξεις όταν ξαναβρεθεί στην εξουσία. «Εμείς, πόσες προανακριτικές επιτροπές θα πρέπει να προκαλέσουμε, μόλις επανέλθουμε στη διακυβέρνηση; Δεν θα ξέρουμε από πού να το πιάσουμε και πού να το αφήσουμε!», είπε χαρακτηριστικά την Τρίτη.

Την Πέμπτη το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τους στενούς του συνεργάτες, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε ένα πρώτο ταμείο για τη συζήτηση στην Ολομέλεια. «Η Ν.Δ. ήταν “παγωμένη” και οι ομιλίες της πλειοψηφίας ήταν χλιαρές», εκτίμησαν στον 6ο όροφο της Κουμουνδούρου υποστηρίζοντας πως «δεν έπεισαν ότι δεν πρόκειται για μια πολιτική δίωξη με στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ». Απόλυτη ικανοποίηση υπήρχε και από τα επιχειρήματα που παρέθεσε ο Ν. Παππάς.

Οι πρώτες ημέρες σε «περιβάλλον Προανακριτικής» έδειξαν πως η διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει συσπειρωτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι γνωστό πως οι σχέσεις του τέως υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής με τους Ευκλ. Τσακαλώτο, Π. Σκουρλέτη, Ν. Φίλη και Δ. Τζανακόπουλο δεν είναι πολύ στενές, ωστόσο όλοι έχουν συνταχθεί απολύτως στη γραμμή πως πρόκειται για μια «πολιτικά εκδικητική και νομικά αστεία υπόθεση». Καμία διαφορετική φωνή δεν έχει ακουστεί, παρά τις δεδομένες διαφωνίες που υπάρχουν για τους πολιτικούς χειρισμούς εκείνης της περιόδου. Δεν είναι τυχαίο πως ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε τον Δ. Τζανακόπουλο να είναι ο βασικός υπερασπιστής του υπουργού στην Ολομέλεια δίνοντας το μήνυμα πως οι προσωπικές και οι τασικές διαφορές περισσεύουν στο συγκεκριμένο ζήτημα. Μάλιστα το σήμα που έχει δοθεί είναι τόσο ισχυρό, που, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», δεν συγχωρούνται παρεμβολές. Στην Κουμουνδούρου ένα πράγμα θα επιχειρούν να υπενθυμίζουν συνεχώς μέσα από τις συνεδριάσεις της επιτροπής, που θα ακολουθήσουν. Πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη κυβέρνηση με την οποία τα κανάλια κλήθηκαν να πληρώσουν για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οσον αφορά τη συμμετοχή του Π. Πολάκη στην ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που θα απαρτίζει τη 19μελή επιτροπή, δεν αποτέλεσε έκπληξη. Θα μπορούσε να εκτιμηθεί πως ήταν και μονόδρομος. Κατ’ αρχάς δεν ανησυχούν πως το κόμμα κατά τη δίμηνη διαδικασία θα ταυτιστεί με τους πολύ υψηλούς τόνους και το προκλητικό του ύφος. Κάθε άλλο. «Απέναντι στον Μαρκόπουλο και στον Πλεύρη, κάποιος πρέπει να απαντά. Ποιον να βάζαμε; Εμένα τον ήρεμο;», τόνιζε κορυφαία κοινοβουλευτική πηγή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην «Κ». Ολοι θυμούνται, άλλωστε, τον καβγά των τριών βουλευτών στον διάδρομο έξω από την αίθουσα της Γερουσίας, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της επιτροπής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο. Δεν είναι λίγοι όσοι βλέπουν θετικό επίσης το γεγονός πως ο βουλευτής Χανιών θα ξοδέψει όλη του την ενέργεια στις εργασίες της επιτροπής, δεν θα «πυροβολεί αδιακρίτως στο Facebook» και ενδεχομένως να ξανακερδίσει μέρος της χαμένης του αξιοπιστίας μέσα στο κόμμα. 

Δύο βασικά μελανά σημεία υπάρχουν σε όλη αυτή την ιστορία για τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι εύκολο να τα παραδεχθούν στην Κουμουνδούρου. Πρώτον, η Ν.Δ. θα μπορεί το επόμενο διάστημα να θυμίζει στον Αλ. Τσίπρα πως το αφήγημα περί «ηθικού πλεονεκτήματος» έχει πάει περίπατο προ πολλού. Δεύτερον, η διαδικασία της Τρίτης στην Ολομέλεια απέδειξε πως η απόσταση που πρέπει να διανυθεί για τη μετεκλογική συμπόρευση με το ΚΙΝΑΛ είναι ακόμα πολύ μεγάλη. Το κόμμα της Φ. Γεννηματά, όπως είχε πράξει και για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, υπερψήφισε μαζί με την Ελληνική Λύση τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής, δείχνοντας πως δεν δέχεται την ταύτιση που επιχειρούν να κάνουν πολλοί μέσα στην Κουμουνδούρου με το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή