Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ στον Ερντογάν για τις αποφάσεις της Συνόδου

Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ στον Ερντογάν για τις αποφάσεις της Συνόδου

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου μεταφέρουν αυτή την ώρα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ειδικότερα, σε συνέχεια της δήλωσης των 27 κατά την τηλεδιάσκεψη της 25ης Μαρτίου, των διαπραγματεύσεων των ευρωπαϊκών θεσμών με τις τουρκικές αρχές και των τηλεδιασκέψεων με τον πρόεδρο της Τουρκίας πριν την Σύνοδο, αλλά και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας μετά τη Σύνοδο, οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κλήθηκαν να εξηγήσουν στον κ. Ερντογάν τις θέσεις των 27 και συγκεκριμένα τη θετική ατζέντα και τις προϋποθέσεις που τη συνοδεύουν.

Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ στον Ερντογάν για τις αποφάσεις της Συνόδου-1

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν εξειδίκευσαν προς το συνομιλητή τους τις δυνατότητες για εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ε.Ε. (ώστε να περιλάβει τις υπηρεσίες και τις δημόσιες συμβάσεις), τις δυνατότητες αύξησης της κινητικότητας προσώπων (μεταξύ των οποίων είναι και η φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων διαβατηρίων – τηρουμένων των σχετικών προαπαιτούμενων, όπως ο ορισμός της τρομοκρατίας) και την επανέναρξη των διαλόγων υψηλού πολιτικού επιπέδου (Υπουργοί με θεματικούς Επιτρόπους).

Επιπλέον εξέτασαν μαζί με τον πρόεδρο της Τουρκίας τη δυνατότητα επέκτασης της δήλωσης του 2016 για το μεταναστευτικό.

Σε σχέση με το τελευταίο οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν πρότειναν στον Ταγίπ Ερντογάν επέκταση και ανανέωση της υφιστάμενης δήλωσης και διερεύνησαν τις προθέσεις της άλλης πλευράς ως προς το ποσό. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το πόσο που προτίθεται να διαπραγματευτεί η Ε.Ε. είναι αντίστοιχο του ισχύοντος, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό (δηλαδή λίγο πάνω από έξι δισ.ευρώ) για ίσο αριθμό ετών, με μια προσθήκη στο εύρος της κάλυψης: τις υποδομές. Εντολή για το ποσό δεν έχουν λάβει οι δύο πρόεδροι από τη Σύνοδο, αλλά η πρόθεση των 27 είναι να διατηρηθεί το status quo.

Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ στον Ερντογάν για τις αποφάσεις της Συνόδου-2

Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις, αυτές έχουν οριστεί στη δήλωση των 27: Θετική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Κυπριακό, συνεργασία στον ελληνοτουρκικό διάλογο και αντιστροφή της αρνητικής τάσης σε σχέση με τα θεμελιώδη δικαιώματα στο εσωτερικό της χώρας. Ειδικά το τρίτο συνδέεται και με το πάγωμα των προενταξιακών κονδυλίων της χώρας από το 2018 και θα τεθεί και σε αυτή τη βάση.

Σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, το μήνυμα είναι ότι πρέπει να διατηρηθεί η ηρεμία, να μην υπάρξει επιστροφή γεωτρύπανων, ή έναρξη ερευνητικών δραστηριοτήτων και οι διαφορές με την Ελλάδα να επιλυθούν βάσει του διεθνούς δικαίου, αν απαιτείται με παραπομπή τους στη διεθνές δικαιοδοτικό όργανο.

Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ στον Ερντογάν για τις αποφάσεις της Συνόδου-3

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, οι δύο πρόεδροι εξήγησαν στον Ταγίπ Ερντογάν τους λόγους που η Ε.Ε. πρέπει να είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις και μάλιστα σε κάθε φάση τους, με το ίδιο καθεστώς που ήταν στο Κραν Μοντανά.

Επιπλέον οι δύο πρόεδροι μίλησαν στον Τούρκο πρόεδρο για το εύρος και την κλίμακα της οικονομικής εξάρτησης της Τουρκίας από την Ε.Ε. και τα προφανή οφέλη στην οικονομία της χώρας από την ομαλοποίηση των ευρωτουρκικών σχέσεων, εφόσον η Τουρκία επιλέξει το δρόμο της ηρεμία και της συνεννόησης με τα κράτη μέλη.

Πηγή: «Καθημερινή Κύπρου»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή