Δύο μήνες δύσκολης συνύπαρξης με τον ιό

Δύο μήνες δύσκολης συνύπαρξης με τον ιό

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λεπτή και δύσκολη ισορροπία μεταξύ της μεγάλης διάδοσης του ιού και της αναπόφευκτης κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας –η οποία ουσιαστικά έχει ξεκινήσει– αναζητάει διαρκώς η κυβέρνηση. Οπως είπε χθες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο της ΕΣΕΕ για τα 20 χρόνια της Ετήσιας Εκθεσης Ελληνικού Εμπορίου, υπάρχει μπροστά μας ένα «κρίσιμο δίμηνο», όπου θα συνυπάρξουν «η άμυνα για την υγεία με τα προσεκτικά βήματα της οικονομίας και της κοινωνίας». Ενδεικτικά της δύσκολης ισορροπίας είναι όσα έγιναν το Σαββατοκύριακο σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη, όπου παρά τη ραγδαία επιδείνωση υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις των επιχειρηματιών για την παράταση στο κλείσιμο του λιανεμπορίου. 

«Συμφωνώ ότι είναι δυσάρεστη κατάσταση να ρυθμίζουμε ανά εβδομάδα την καθημερινότητά μας. Ο κόσμος θέλει σταθερότητα και επιστροφή στην κανονικότητα», είπε σχετικά ο κ. Ακης Σκέρτσος χθες (Μega), προσθέτοντας πως «στις τρεις αυτές περιοχές υπάρχει μια αλματώδης αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία», που αποτέλεσε το κριτήριο της Επιτροπής. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα self tests, για τα οποία είπε πως «έχουμε κάνει αγώνα ταχύτητας» και «ξεκινάμε σήμερα (σ.σ. χθες) τον εφοδιασμό των φαρμακείων».

Ο κ. Σκέρτσος ζήτησε να τα προμηθευτούν άμεσα οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, ώστε από την επόμενη Δευτέρα να μπορέσουν να ανοίξουν τα λύκεια, όπως προβλέπει ο κεντρικός προγραμματισμός. Από εκεί και πέρα, το ερώτημα για το «Πάσχα στο χωριό», που έρχεται εμφατικά στο προσκήνιο όσο περνούν οι μέρες, δεν έχει ακόμα σαφή απάντηση. Η πρόθεση πάντως είναι να υπάρξει μετακίνηση από νομό σε νομό, όπως είπε χθες (ΣΚΑΪ) και ο κ. Γεραπετρίτης. «Υπάρχει πιθανότητα να ανοίξουν τα σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου, αλλά και να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα σε περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο με τον τόπο κατοικίας», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας. Απέκλεισε, ωστόσο, το άνοιγμα της εστίασης πριν από τις γιορτές.  

Οπως προαναφέρθηκε, χθες ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στο διαδικτυακό συνέδριο της ΕΣΕΕ τονίζοντας πως μπορεί μεν να φαίνονται οι επιπτώσεις της πανδημίας, όμως υπάρχει ήδη «η προοπτική του τέλους της δοκιμασίας πριν από το καλοκαίρι». Ο κ. Μητσοτάκης, δεδομένου ότι το επόμενο διάστημα θα συνυπάρχουν ο ιός και η κοινωνική και οικονομική ζωή, ζήτησε μια «νέα συμφωνία εμπιστοσύνης». «Οσο προφυλασσόμαστε, τόσο να εργαζόμαστε. Και όσο πειθαρχούμε, τόσο να κυκλοφορούμε. Ωστε ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείνει», είπε ο πρωθυπουργός. Οσον αφορά την οικονομία, σημείωσε πως η Ελλάδα το 2020 κατάφερε να περιορίσει την ύφεση στο 8,2%. «Και παρά το γεγονός ότι το 78% των εμπορικών επιχειρήσεων παρουσίασε μείωση στον κύκλο εργασιών τους, στον κλάδο προστέθηκαν 19.000 νέες θέσεις εργασίας».

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε την κυβερνητική στήριξη λέγοντας πως σχεδόν 600.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί με 7,3 δισ. από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, που συνεχίζονται, «και αυτό σε συνδυασμό με την απαλλαγή ενοικίου και τις αναβολές καταβολής των οφειλών». Ο πρωθυπουργός κατέληξε μιλώντας για το Ταμείο Ανάκαμψης, που το χαρακτήρισε ένα «πανίσχυρο όπλο», το οποίο θα κινητοποιήσει σχεδόν 57 δισεκατομμύρια σε 170 δράσεις, την «Ελλάδα 2.0», που στο επίκεντρό της έχει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή