ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πελώνη: Έτοιμη για συζητήσεις περί θαλασσίων ζωνών η Λιβύη

Πελώνη: Έτοιμη για συζητήσεις περί θαλασσίων ζωνών η Λιβύη

«Η νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης προφανώς δεν μπορεί να γραφεί πάνω στις παλιές», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, αναφερόμενη στη χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Λιβύη, καθώς, όπως είπε, η λιβυκή πλευρά «θέλει να συζητήσει με την Ελλάδα το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών και πρότεινε τη σύσταση τεχνικών επιτροπών γι’ αυτό το θέμα».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3» η κ. Πελώνη τόνισε ότι η Ελλάδα «ξαναπιάνει το νήμα των σχέσεων με τη Λιβύη» και υπογράμμισε ότι αφετηρία «πρέπει να είναι η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας».

Πρόσθεσε δε ότι «σε κάθε περίπτωση, η πορεία της Λιβύης προς την ομαλοποίηση περνάει και μέσω της Ε.Ε, έχουν τοποθετηθεί και ο κ. Μισέλ και μια σειρά ηγετών, και ο κ. Μητσοτάκης: προβλέπει και την αποχώρηση ξένων δυνάμεων, το οποίο έθεσε και ο Πρωθυπουργός, μισθοφόρων, μαχητών, ξένων στρατευμάτων. Αυτή η συζήτηση θα έχει και άλλες συνέπειες».

Αναφερόμενη στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, η κ. Πελώνη σημείωσε ότι για την ελληνική πλευρά είναι ανυπόστατο και άκυρο και «επισκιάζει τις διμερείς σχέσεις Λιβύης-Ελλάδας, αλλά και της Λιβύης με την Ε.Ε».

Τέλος, θύμισε ότι υπάρχουν σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γι’ αυτό, «υπάρχει άρα μια ευρωπαϊκή απόφαση που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν και από τι Λιβυκή πλευρά» και ότι ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στη Λιβύη ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, αλλά και ως ηγέτης κράτους-μέλους της Ε.Ε.