Κυριάκος Μητσοτάκης: Καθαρό μήνυμα για την πανδημία

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καθαρό μήνυμα για την πανδημία

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο ξεκάθαρα μηνύματα από όλους, όσον αφορά την πανδημία, ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star. Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως το τελευταίο δίμηνο το μήνυμα «δεν ήταν όσο καθαρό θα ήθελα», αποδίδοντας την ευθύνη και στην επιτροπή. «Υπάρχει μια ευθύνη και όσων συμμετέχουν στην επιτροπή, γιατί άπαξ και η επιτροπή παίρνει μια απόφαση, πρέπει, νομίζω, όλοι να υπερασπίζονται αυτή την απόφαση και να μη μεταφέρουν την προσωπική τους άποψη, αλλά ναι, σίγουρα αυτό το οποίο θα έκανα διαφορετικά θα ήταν να προσπαθήσουμε να μην μπερδεύουμε», είπε συγκεκριμένα. Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός μίλησε και για τις κυβερνητικές ευθύνες, τονίζοντας πως αναλαμβάνει απόλυτα «το δικό μας μερίδιο ευθύνης», εννοώντας την κυβέρνηση, για την «εικόνα μιας σύγχυσης ως προς το μήνυμα, που δεν είχε σε τίποτα να κάνει με το σχέδιό μας, με την αποτελεσματικότητά μας στη λήψη των μέτρων. Ηταν καθαρά ένα ζήτημα επικοινωνίας». Ταυτόχρονα άφησε αιχμές για τις περιπτώσεις εκείνες, όπως έγινε προσφάτως με το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε τρεις πόλεις, όπου η επιτροπή άλλαξε απόφαση. 

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε αναλυτικά και για το σχέδιο «Ελευθερία» του εμβολιασμού, δηλώνοντας πως υπάρχει σκέψη, όχι τώρα αλλά από τον Σεπτέμβριο, να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς. «Στην παρούσα φάση δεν θέλω να δημιουργήσω εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία», είπε και πρόσθεσε πως «πρέπει να σας πω ότι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία» και να καταστήσουμε «απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι». Ο κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τα της οικονομίας, έκανε την πρόβλεψη πως «δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης την επόμενη χρονιά», καθώς αυτό «αποτελούσε βασικό στόχο του προγραμματικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας». Παρέπεμψε ωστόσο στο τέλος του έτους.

Φρένο για το Πάσχα 

Ο κ. Μητσοτάκης, σε μια κίνηση που ήταν μήνυμα και προς τα στελέχη του, απέφυγε να πάρει θέση για τα επόμενα βήματα της πανδημίας, βάζοντας φρένο στη συζήτηση για το τι θα γίνει το Πάσχα. «Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω ακόμη, έστω και αν αυτό μπορεί να ακούγεται δυσάρεστο στους συμπολίτες μας οι οποίοι μας ακούν», ανέφερε, προσθέτοντας πως θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους του να υποκαταστήσει τον ρόλο των ειδικών. Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας πως «έχουμε ακόμα δύο εβδομάδες μπροστά μας να δούμε την πορεία της πανδημίας» και ότι «όλοι ευχόμαστε να μπορούμε να πάμε στα χωριά μας, στους τόπους καταγωγής μας για το Πάσχα».  

Εξάντληση τετραετίας  

Στο τέλος της συνέντευξής του ο πρωθυπουργός έκλεισε για ακόμη μία φορά, και μάλιστα μετ’ επιτάσεως, το ζήτημα των πρόωρων εκλογών. «Εχω αποφασίσει εξάντληση της τετραετίας», τόνισε και πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του «παρά τις αναταράξεις, παρά τις δυσκολίες, παρά τη φθορά η οποία μπορεί να υπάρχει και η οποία θεωρώ ότι είναι αναμενόμενη, αισθάνομαι ότι απολαύει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού». Ο κ. Μητσοτάκης δεν έμεινε εκεί και τεκμηρίωσε την απόφασή του να μην πάει σε πρόωρες εκλογές: «Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας όχι μόνο για το πώς αντιμετώπισα τις κρίσεις που μας έτυχαν και ήταν πολλές, ξεκινώντας από τον Εβρο, τα ελληνοτουρκικά, τις κρίσεις στο Αιγαίο, φυσικά τον κορωνοϊό και την οικονομική κρίση», αλλά «θέλω να κριθώ και για τη δυνατότητά μας ως χώρας, ως κοινωνίας, να βάλουμε ξανά την Ελλάδα σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο τέλος της τετραετίας», σημείωσε, καταλήγοντας με μήνυμα προς την αξιωματική αντιπολίτευση: «Αν κάποιοι φοβούνται εκλογές και την ανακινούν αυτή τη συζήτηση, είναι δικό τους πρόβλημα, δεν είναι δικό μου», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή