Το μνημόνιο με Λιβύη σε πρώτο πλάνο

Το μνημόνιο με Λιβύη σε πρώτο πλάνο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μία ημέρα μετά τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία της Ε.Ε. στην Αγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με δηλώσεις του επαναφέρει στην επικαιρότητα το τουρκολιβυκό μνημόνιο, σημειώνοντας πως, με τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη, η Αγκυρα και η Τρίπολη εξασφάλισαν τα δικαιώματα στον φυσικό πλούτο των δύο χωρών στη Μεσόγειο. Αυτή η αναφορά του Τούρκου προέδρου θεωρείται απάντηση στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη.

Ο κ. Ερντογάν, στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, απευθύνθηκε στα στελέχη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και υπενθύμισε τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», καθώς ανέφερε: «Χαιρετίζω τα μέλη του ναυτικού μας που για πολλούς μήνες είναι στη θάλασσα, κυματίζουν τη σημαία μας, προστατεύουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” μας και δεν αφήνουν περιθώριο σε όσους έχουν βλέψεις στα συμφέροντα και δικαιώματά μας».

Οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας δείχνουν πως η Αγκυρα εφαρμόζει πιστά το δόγμα που έχουν αναφέρει πολλές φορές οι αξιωματούχοι της: επιθυμεί την αποκατάσταση των σχέσεων της Αγκυρας με τις Βρυξέλλες αλλά θέλει να τις διαχωρίσει από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όπως και το Κυπριακό, όπου μέχρι στιγμής τηρεί σκληρή στάση.

Αυτό αποκάλυψε ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ζήτησε από τρίτα μέρη να μην ενεργήσουν με γνώμονα την εταιρική σχέση εντός της Ε.Ε. και «να μην επιτρέψουν στην Ελλάδα να μετατρέψει τα προβλήματά της μαζί μας σε προβλήματα Τουρκίας – Ε.Ε., Τουρκίας – ΗΠΑ».

Ομως ο υπουργός Aμυνας της Τουρκίας ανέβασε τους τόνους της ρητορικής κατά της Ελλάδας. Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους της Τουρκίας, ο ίδιος υποστήριξε πως η Ελλάδα «αποσκοπεί στο να μας γελοιοποιήσει, ο Eλληνας γείτονάς μας έχει μοναδικές πρακτικές σε διεθνές και ιστορικό επίπεδο. Τα χωρικά ύδατά του είναι 6 μίλια, αλλά λέει “ο εναέριος χώρος είναι 10 μίλια”. Εφαρμόζεται κάτι τέτοιο στον κόσμο; Τους καλούμε σε σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες. Η Λωζάννη και το Παρίσι είναι διεθνείς συμφωνίες, σωστά; Σε αυτές τις συμφωνίες αναφέρεται “23 νησιά δεν μπορούν να στρατιωτικοποιηθούν”. Εξοπλίζετε τα 16 και μετά λέτε “οι Τούρκοι μάς προκαλούν”. Υπάρχουν επιτελάρχες που είναι πολύ αγενείς και των οποίων η ρητορική υπερβαίνει τα όρια της αξιοπρέπειας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ακάρ κατηγόρησε την Αθήνα και για το εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο έχει ξεκινήσει και ανέφερε πως «περιμένουμε από τους Ελληνες γείτονές μας να μην κραυγάζουν εμπιστευόμενοι άλλους, αλλά να ενεργούν σύμφωνα με το ανάστημα και το εκτόπισμά τους. Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι γνωστή. Κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά στον λαό της ξοδεύοντας τόσα πολλά χρήματα σε εξοπλισμούς. Είναι μαθηματικά λάθος να επιδίδονται σε κούρσα εξοπλισμών. Αυτή η εξίσωση δεν αλλάζει με 3-5 όπλα ή αεροπλάνα». Στο ζήτημα του Κυπριακού ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας ανέφερε πως η μόνη λύση είναι αυτή των δύο κρατών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρέσβης της Ελλάδας Μιχάλης Διάμεσης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την προετοιμασία του ταξιδιού του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Αγκυρα, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 14 Απριλίου. Στη συνάντηση των δύο υπουργών αναμένεται να τεθούν πολλά από τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών διαφορών, όμως σύμφωνα με πληροφορίες σημαντικό θέμα συζήτησης θα είναι και η άτυπη σύνοδος για το Κυπριακό που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή