Άγκυρα: Να ανακαλέσει η Ιταλία τις κακοήθεις δηλώσεις

Άγκυρα: Να ανακαλέσει η Ιταλία τις κακοήθεις δηλώσεις

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ανακαλέσει τις άδικες και κακοήθεις δηλώσεις κάλεσε την Ιταλία το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας μετά τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αποκάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν «δικτάτορα». 

Διαβάστε επίσης

Άγκυρα για δηλώσεις Ντράγκι: Ψάξτε για δικτάτορα στην ιστορία της Ιταλίας

Ιταλο-τουρκική «σύρραξη» μετά τις δηλώσεις Ντράγκι

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το υπουργείο «μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού σχετικά με τον πρόεδρό μας, ο Ιταλός πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε αμέσως στο υπουργείο μας. Ο αναπληρωτής υπουργός και υπεύθυνος για θέματα Ε.Ε. Φαρούκ Καϊμακτζί δήλωσε στον πρέσβη ότι η Τουρκία αποδοκιμάζει με έντονο τρόπο τις δηλώσεις του διορισμένου Ιταλού πρωθυπουργού για τον πρόεδρό μας Ερντογάν, ο οποίος έγινε πρόεδρος αφού έλαβε τον υψηλότερο ποσοστό λαϊκής ψήφου στην Ευρώπη».

Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία αναμένει από την Ιταλία να ανακαλέσει τις άδικες και κακοήθεις δηλώσεις, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με την φιλία και συμμαχία Τουρκίας – Ιταλίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε στον πρέσβη ότι οι δηλώσεις σχετικά με τη διευθέτηση του τρόπου ταξιθεσίας στη συνάντηση της Τετάρτης που έγιναν χωρίς τη γνώση της εθιμοτυπίας, είναι «απαράδεκτες» και ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη φιλοξενία της Τουρκίας».

Επιπλέον, ο υπουργός Καϊμακτσί πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα εμπλακεί σε άσκοπες και αρνητικές αντιπαραθέσεις εντός της Ε.Ε. και θεωρεί ότι μάταιες είναι οι προσπάθειες σαμποταρίσματος της θετικής ατζέντας μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε.

Νωρίτερα, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, στον απόηχο των δηλώσεων Ντράγκι αλλά και του μηνύματος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο διορισμένος Ιταλός πρωθυπουργός ξεπέρασε τα όρια και αποκάλεσε δικτάτορα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έγινε πρόεδρος με το 52% των ψήφων του τουρκικού λαού. Καταδικάζουμε αυτό το ύφος που δεν ταιριάζει στη διπλωματία. Όσοι ψάχνουν δικτάτορες, ας ψάξουν στην ιστορία της Ιταλίας».  

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του AKP, Νουμάν Κουρτουλμούς, δήλωσε ότι «αν θέλετε να δείτε δικτάτορα, δείτε την ιστορία σας, δείτε τον Μουσολίνι». 

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάριο Ντράγκι κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι «ταπείνωσε» την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και επεσήμανε χαρακτηριστικά πως είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς με τους «δικτάτορες».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή