ΣΥΡΙΖΑ: H παρ’ ολίγον «καταδίκη» του Παύλου Πολάκη

ΣΥΡΙΖΑ: H παρ’ ολίγον «καταδίκη» του Παύλου Πολάκη

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δρόμος που έχει να διανύσει ο ΣΥΡΙΖΑ όσο παραμένει στη ζώνη του 20%-25% και όσο τα ταυτοτικά χαρακτηριστικά του δεν ξεκαθαρίζουν είναι δύσκολος. Αυτό επιβεβαιώθηκε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου η συμπεριφορά του Παύλου Πολάκη και η διαφοροποίηση στο νομοσχέδιο για το Ελληνικό των Ν. Φίλη και Θ. Δρίτσα μπήκαν στην κομματική ζυγαριά. Το παρασκήνιο από τη σύσκεψη της Τρίτης είναι πλούσιο και όλα ξεκίνησαν όταν ο Νίκος Μπίστης παρουσίασε ένα κείμενο καταδίκης του ύφους με το οποίο πολιτεύεται ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας και με το οποίο συμφώνησαν αρκετοί σύντροφοί του, είτε πήραν τον λόγο είτε όχι. Μεταξύ αυτών που καταγράφηκαν να το στηρίζουν ήταν οι Ν. Βούτσης, Ν. Φίλης, Π. Παναγιώτου, Π. Λάμπρου, Σ. Δανέλλης, Α. Λιάκος και Σ. Αναγνωστοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το κείμενο ανέφερε: «Δεν υιοθετούμε διχαστικές συμπεριφορές που οδηγούν τους πολίτες σε απογοήτευση, σε αποχή, στο παραλυτικό “όλοι είναι ίδιοι”. Μαχητικότητα και ήθος και όχι αλαζονεία και αγοραίο ύφος χαρακτηρίζουν την Αριστερά διαχρονικά. Δεν θα ακολουθήσουμε τη λαϊκίστικη Δεξιά στην επιδίωξή της να καθηλώσει την πολιτική ζωή σε μια απωθητική λασπομαχία. Θα ασκήσουμε σκληρή αντιπολίτευση στη Ν.Δ. πάνω στα σημερινά προβλήματα και δεν θα επιτρέψουμε να ανοίξουν πάλι πληγές του παρελθόντος που έκλεισαν μετά τη μεταπολίτευση».

Τελικά στο κείμενο συμπερασμάτων δεν συμπεριλήφθηκε η συγκεκριμένη προσθήκη, αφού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με παρέμβασή του ο Νίκος Παππάς ζήτησε να υπάρξει ανάλογη αναφορά για τις διαφοροποιήσεις σε νομοσχέδια, «φωτογραφίζοντας» τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ισορροπίες της προανακριτικής επιτροπής από τη μια, αλλά κυρίως η σύγκρουση των τάσεων επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό το κλίμα και την έκβαση της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, με τον Αλέξη Τσίπρα να παίζει για άλλη μια φορά «πυροσβεστικό ρόλο». Σε αυτό το περιβάλλον ο Πάνος Σκουρλέτης, κατά την επτάωρη συνεδρίαση, μιλώντας για τις νομαρχιακές συνδιασκέψεις αναφέρθηκε στην Ανατολική Αττική. Αφήνοντας αιχμές για τον Χρήστο Σπίρτζη έκανε λόγο για παραβίαση κανόνων σε σχέση με τις διαδικασίες των εγγραφών, ενώ ίδιες αναφορές φέρεται να έγιναν από τους Γ. Δραγασάκη, Α. Μπαλτά και Εφη Καλαμαρά.

Οπως είχε δημοσιεύσει από χθες η «Κ», το θέμα της νομιμοποίησης ή μη του Πολιτικού Κέντρου το έκλεισε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ στελέχη υπενθυμίζουν πως, ανάλογα με τη θεματολογία, πάντα στο συγκεκριμένο όργανο συμμετέχουν οι τομεάρχες των οποίων τα θέματα είναι ψηλά στην ατζέντα. Εν μέσω πανδημίας φέρεται να ζητήθηκε η συνεχής συμμετοχή του Ανδρέα Ξανθού, γεγονός που δεν αποτελεί πρόβλημα.

Αν τελικά η προγραμματική συνδιάσκεψη, που θα αριθμεί περίπου 2.000 μέλη, πραγματοποιηθεί τον Μάιο, στο κόμμα αναμένεται να «ανάψουν οι μηχανές» το επόμενο διάστημα. Το ψηφιακό άλμα που έχει ήδη πραγματοποιηθεί με την ολοκλήρωση της εκλογής των νέων νομαρχιακών οργάνων είναι η παρακαταθήκη που κρατούν στην Κουμουνδούρου προκειμένου να πορευτούν και να προσελκύσουν και νέες εγγραφές στο κόμμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε χθες με αντιπροσωπεία του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Ο κ. Τσίπρας άκουσε τους προβληματισμούς της Ενωσης σε σχέση με τον παραγκωνισμό της από τις διαδικασίες θεσμικής συνεργασίας με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ζήτημα το οποίο έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση Δικαστών. Επισήμανε ότι θα αναλάβει κάθε αναγκαία κοινοβουλευτική πρωτοβουλία προκειμένου να αναδειχθούν τα θεσμικά αιτήματα της Ενωσης, με στόχο να διαφυλαχθεί ο συνταγματικά κατοχυρωμένος ρόλος της. Στη συνάντηση συζητήθηκε η έλλειψη σοβαρών μέτρων προστασίας σχετικά με την επαναλειτουργία των δικαστηρίων, όπως ο έγκαιρος εμβολιασμός των λειτουργών και συλλειτουργών της Δικαιοσύνης καθώς και των δικαστικών υπαλλήλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή