Μεταβολές στον τρόπο φύλαξης δημοσίων προσώπων

Μεταβολές στον τρόπο φύλαξης δημοσίων προσώπων

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θεσμοθέτηση εντός των αμέσως προσεχών εβδομάδων ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία της αστυνομίας και τη φύλαξη προσώπων ή και εγκαταστάσεων που θεωρούνται στόχοι εγκληματικών και τρομοκρατικών ενεργειών προανήγγειλε χθες ο ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης στη Βουλή, με την ευκαιρία συζήτησης επίκαιρης ερώτησης αναφορικά με την υπόθεση αστυνομικής προστασίας του τηλεπαρουσιαστή Μ. Φουρθιώτη.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτήρισε το ισχύον πλαίσιο «παλαιότατο» και «εντελώς παρωχημένο», σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «χρειάζεται ειδικό σώμα της αστυνομίας, το οποίο θα έχει συνεχή εκπαίδευση». Στο ίδιο πλαίσιο και αφού υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα μεταφέρει «καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έδρασαν στο θέμα νωρίτερα», έκανε λόγο για ενεργοποίηση και ιδιωτικών υπηρεσιών φύλαξης: «Αφού η αστυνομία δεν αρκεί και δεν πρέπει να αναλώνεται σε αυτόν τον στόχο, χρειάζεται να προσφύγουμε στην αγορά, σε υπηρεσίες φύλαξης που παρέχουν και οι ιδιωτικές εταιρείες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας ότι υπουργεία, δημόσιες αρχές ή ακόμα και το Κοινοβούλιο μπορούν να «δουν» μεικτά ή και απλώς ιδιωτικά σχήματα φύλαξης.

«Θα νομοθετήσουμε με τόλμη, με φαντασία και πολύ διάλογο», σημείωσε απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γ. Καμίνη που είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση, για να συνεχίσει: «Θα κάνω κάθε προσπάθεια, ώστε να είμαστε όλοι μαζί, η μέγιστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τις βέλτιστες λύσεις, ένα μέτωπο ορθολογισμού και δημοκρατίας». Τέλος, αφού τόνισε ότι οι αστυνομικοί θα βάλουν διακριτικά «σε λίγες εβδομάδες» και κάμερες «στο σύνολο της χώρας σε περίπου ένα χρόνο», για την υπόθεση Φουρθιώτη επισήμανε ότι δεν υπήρξε πολυπληθής ομάδα αστυνομικών για τη φύλαξή του, ούτε θωρακισμένα αυτοκίνητα. Μίλησε δε για «απέραντη τυπική νομιμότητα», αλλά και για διενέργεια ελέγχου της συγκεκριμένης περίπτωσης προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν παρατυπίες, ενώ άφησε και αιχμές για την προηγούμενη πολιτική περίοδο: «Η προηγούμενη διακυβέρνηση είχε και αρκετές παραξενιές στα πρόσωπα φύλαξης», είπε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, δεν έγινε δεκτό το αίτημα του Μ. Φουρθιώτη να εκδοθεί προσωρινή διαταγή από το Συμβούλιο της Επικρατείας και να μην εκτελεστεί, έστω για ορισμένο χρόνο, η απόφαση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. που του αφαίρεσε τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία του. Η πρόεδρος του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ Μαρία Καραμανώφ απέρριψε το αίτημα Φουρθιώτη, κρίνοντας ότι η λήψη και η άρση μέτρων προστασίας και ασφαλείας προσώπων γίνεται από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έπειτα από εκτίμηση πραγματικών γεγονότων και κινδύνων σε συνδυασμό με το δημόσιο συμφέρον. Σύντομα αναμένεται το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ να επιληφθεί του αιτήματος της αίτησης αναστολής, με εισηγήτρια την πάρεδρο του ΣτΕ Χριστιάνα Μπολόφη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή