Εξοπλιστικά προγράμματα στον δρόμο προς τη Βουλή

Εξοπλιστικά προγράμματα στον δρόμο προς τη Βουλή

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σειρά από προγράμματα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ενώ κάποια βρίσκονται στο στάδιο της διευθέτησης των τεχνικών και νομικών ζητημάτων που τα συνοδεύουν. Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ενημερώσει την Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής για μια σειρά προγραμμάτων, εκ των οποίων το πλέον σημαντικό αφορά την ύψους 215 εκατ. ευρώ προμήθεια τριών αμερικανικών ελικοπτέρων MH-60R (Romeo).

Η απόκτηση των τριών ελικοπτέρων θα ενισχύσει σημαντικά τις ανθυποβρυχιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), το οποίο εντός του 2021 θα αρχίσει να παραλαμβάνει ακόμη τέσσερα Romeo. Η ενεργοποίηση της δυνατότητας προμήθειας ακόμα τριών ελικοπτέρων (σύνολο επτά) υποδηλώνει και τη βούληση εκσυγχρονισμού του ανθυποβρυχιακού στόλου του Π.Ν., ο οποίος είναι σε σημαντικό βαθμό απαρχαιωμένος. Τη Δευτέρα θα παρουσιαστεί, επίσης, το πρόγραμμα υποστήριξης των οπλικών συστημάτων του Στρατού Ξηράς μέσω του νατοϊκού NSPA. Επιπλέον, για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας προωθείται πρόγραμμα συντήρησης κάποιων από τα παλαιότερα F-16 (Bl. 30), καθώς επίσης και του αντιαεροπορικού συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ 30».  

Σημειώνεται ότι μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα έγινε γνωστό ότι οδηγείται σε απεμπλοκή και η υπόθεση των ελικοπτέρων NH-90, καθώς υπεγράφη η σύμβαση για την παραλαβή των έξι τελευταίων, αλλά και την υποστήριξη των υπολοίπων. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται, επίσης, να ολοκληρωθούν και οι νομοτεχνικές διεργασίες που απαιτούνται για να προχωρήσει η υπόθεση της δημιουργίας Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. Οπως είναι γνωστό, το έργο θα αναπτύξει η ισραηλινή εταιρεία ELBIT. Παράλληλα, προχωρούν ταχέως και οι εξελίξεις στο θέμα των φρεγατών. Προχθές στον κ. Παναγιωτόπουλο παρέδωσε και επισήμως τον φάκελο της πρότασης της NAVANTIA ο Ισπανός πρέσβης στην Αθήνα Ενρίκε Βιγκέρα. Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της ισπανικής πρότασης είναι ότι πλέον περιλαμβάνει και τμήμα που προβλέπει τη ναυπήγηση φρεγατών F-110 στην Ελλάδα. Οπως η «Κ» έχει ήδη αποκαλύψει έγκαιρα (22/2), οι Ισπανοί προτείνουν ως ενδιάμεση λύση νέες φρεγάτες τύπου Α-3000.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή