Πολιτική σύγκρουση για την ψήφο των αποδήμων

Πολιτική σύγκρουση για την ψήφο των αποδήμων

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησε εκ νέου χθες το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων, με αιχμή το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για το πλαίσιο που θα δίνει τη δυνατότητα στους αποδήμους να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο της κατοικίας τους, ενάμιση μόλις χρόνο μετά την υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου τον Δεκέμβριο του 2019, με πλειοψηφία 288 βουλευτών.

Ολα ξεκίνησαν με τις δηλώσεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων, τις οποίες, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει. Αμεσα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης δήλωσε διατεθειμένος να άρει τους περιορισμούς και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει το νέο νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε χθες στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο μπορούν να ψηφίσουν όσοι απόδημοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, που ψηφίστηκε το 2019, για να μπορέσει να ψηφίσει ένας Ελληνας πολίτης από τον τόπο κατοικίας του, θα πρέπει τα τελευταία 35 χρόνια να έχει ζήσει τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα και να μπορεί να το αποδείξει, καθώς και να έχει καταθέσει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα πέρυσι και φέτος. Εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν ότι ο νόμος, ως έχει, αφορά 200.000-300.000 Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό, ωστόσο μέχρι τώρα στη σχετική πλατφόρμα έχουν εγγραφεί 300 άτομα. Η λειτουργία της, επισημαίνεται από το ΥΠΕΣ, είναι πιλοτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με κοινή ανακοίνωση των κ.κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, Θεοδώρας Τζάκρη, Κώστα Ζαχαριάδη, επιχείρησε να μεταφράσει τις δηλώσεις της βουλευτού, χωρίς να τοποθετηθεί όμως επί του νέου νομοσχεδίου, επαναφέροντας με τροπολογία που κατέθεσε τη δική του πρόταση για την ψήφο των αποδήμων. Σημειώνεται ότι, για να αλλάξει ο συγκεκριμένος νόμος, απαιτείται ευρύτερη πλειοψηφία 200 βουλευτών. Η τροπολογία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει την εκλογή τεσσάρων βουλευτών Επικρατείας από τους απόδημους Ελληνες που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό.

Το ΚΙΝΑΛ, με ανακοίνωσή του, από την άλλη, δηλώνει υπέρ της κυβερνητικής πρωτοβουλίας να φέρει νέο νόμο «που καταργεί τους κόφτες στην ψήφο των αποδήμων, οι οποίοι αποκλείουν μεγάλη μερίδα Ελλήνων αποδήμων σε σχέση με την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος από τη χώρα διαμονής τους». Το ΚΙΝΑΛ αποδίδει αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης στο γεγονός του μικρού αριθμών εγγραφών αποδήμων στη σχετική πλατφόρμα.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του δήλωσε την πλήρη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μεταβολή των κριτηρίων του νόμου «ο οποίος ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία πριν από ενάμιση χρόνο», κάνοντας μάλιστα λόγο για πολιτικά παιχνίδια και συμπαιγνία μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ «προκειμένου να αναθεωρηθεί αυτό που τα κόμματά τους πρόσφατα ψήφισαν στη Βουλή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή