Μανιφέστο Λοβέρδου με ορίζοντα τη μάχη για την ηγεσία ΚΙΝΑΛ

Μανιφέστο Λοβέρδου με ορίζοντα τη μάχη για την ηγεσία ΚΙΝΑΛ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Το πλέον «δυναμικό», έως τώρα, βήμα στην κούρσα για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής αποτέλεσε η χθεσινή ομιλία του Ανδρέα Λοβέρδου σε διαδικτυακή εκδήλωση της «Δυναμικής Κοινωνίας». Περιγράφοντας, επί της ουσίας, ένα ιδεολογικό και πολιτικό «μανιφέστο», ο πρώην υπουργός παρουσίασε τις βασικές θέσεις με τις οποίες θα διεκδικήσει την προεδρία, χωρίς να λείπουν οι έμμεσες –πλην σαφείς– αιχμές κατά της ηγεσίας.

Εν ολίγοις, πρόκειται για την πλέον «επίσημη» κίνησή του μέχρι στιγμής, στην κατεύθυνση της πρόθεσής του να οδηγήσει την κούρσα στα πρώτα της μέτρα.

Ως προς το δεύτερο σκέλος, αυτό δηλαδή της κριτικής προς την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Λοβέρδος στάθηκε εκ νέου στα ποσοστά του κόμματος, αναδεικνύοντας ως υπαρξιακό ζήτημα «το μέγεθός του», όπως ανέφερε. «Οσο χρήσιμες και αν είναι οι προτάσεις του, αν έχει περιορισμένη πειστικότητα, δεν μετατρέπεται σε μεγάλο κόμμα, αλλά ούτε επιθυμεί να συγκυβερνά, τότε εξ αντικειμένου μετατρέπεται όχι σε ένα άχρηστο, αλλά πάντως αχρείαστο κόμμα», πρόσθεσε ακόμη, μιλώντας για ανάγκη υπερδιπλασιασμού των δυνάμεων της παράταξης.

«Φωτογράφισε» δε με σαφήνεια την ίδια την κ. Γεννηματά και την ανάγκη αλλαγής ηγεσίας, τονίζοντας πως «όποιος αγνοεί τον ρόλο και την ισχύ του πολιτικού μεγέθους ή δεν μπορεί να τον κατακτήσει, τότε δεν προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες». Παράλληλα, ένα ακόμη «καρφί» κατά της ηγεσίας αποτέλεσε και η αναφορά του στην ανάγκη το ΚΙΝΑΛ «να αρθρώσει πρόταση εξουσίας χωρίς τους ετεροπροσδιορισμούς από τους οποίους σήμερα υποφέρει».

Σε ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο, ο βουλευτής Αθηνών έθεσε, όπως αναμενόταν, στον πυρήνα της ομιλίας του το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, με νόημα πως «θέλουμε να μετατραπεί σε ένα πραγματικό Κίνημα Αλλαγής». Απαντώντας εμμέσως σε όσους του καταλογίζουν «δεξιόστροφες» κατευθύνσεις, χαρακτήρισε τη Ν.Δ. ιδεολογικό αντίπαλο της παράταξης και «κόμμα των ελίτ που δεν θέλει και δεν μπορεί να εκφράσει τα λαϊκά στρώματα». Σημείωσε, πάντως, πως «η παράταξή μας, η Ν.Δ. και οι συντηρητικές και δεξιές πολιτικές δυνάμεις συναντιούνται, γιατί μας διαπνέει ένας κοινός συνταγματικός ρεαλισμός».

Σε αυτή την κατεύθυνση, ακόμη πιο εμφατικές –και σαφώς πιο «σκληρές»– ήταν οι διαχωριστικές γραμμές που χάραξε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι και τώρα και ως κυβέρνηση «αποκρούει τις βασικές αρχές λειτουργίας της Δημοκρατίας». Επιχείρησε έτσι να αποδομήσει το «σοσιαλδημοκρατικό» αφήγημα της Κουμουνδούρου, αλλά και την ανά καιρούς προσπάθεια ταύτισής της με το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η απόπειρα καπηλείας της Ιστορίας εκθέτει τελικά τους ίδιους τους κάπηλους».

Από την πλευρά της Χαρ. Τρικούπη, πάντως, δεν υπήρξε και ούτε αναμένεται κάποιο σχόλιο για την ομιλία του τέως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Οσον αφορά το εσωκομματικό μέτωπο, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την ερχόμενη Παρασκευή, όπου είναι δεδομένο ότι η κ. Γεννηματά θα στείλει μηνύματα και προς το εσωτερικό της παράταξης.

Σε κάθε περίπτωση, οι θέσεις του ηγετικού πυρήνα –και όχι μόνο– για τη στάση του κ. Λοβέρδου έχουν εκφραστεί πολλάκις, καταλογίζοντάς του πως υποσκάπτει τη συλλογική προσπάθεια του ΚΙΝΑΛ και πως οι κινήσεις του δεν συμβαδίζουν με το ταραχώδες και αβέβαιο κλίμα που έχει διαμορφώσει η πανδημία. Παρότι λοιπόν δεν κατεγράφη κάποια αντίδραση, η χθεσινή ομιλία του είναι βέβαιο πως δεν συμβάλλει στο να αλλάξει το κλίμα.