Νίκος Αλιβιζάτος: Πόσο μετράει μια ψήφος;

Νίκος Αλιβιζάτος: Πόσο μετράει μια ψήφος;

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το απόλυτο θρίλερ θα παιχτεί στη Βουλή, αν το ΚΚΕ αρνηθεί ώς το τέλος να ψηφίσει την άρση του περιορισμού της διετούς παραμονής στην Ελλάδα για να μπορούν να ψηφίσουν οι απόδημοι από το σπίτι τους στις προσεχείς εκλογές. Γιατί ο συσχετισμός θα είναι 199 υπέρ και 101 (δηλαδή 86 ΣΥΡΙΖΑ + 15 ΚΚΕ) κατά.

Θυμίζω ότι η διετής παραμονή τα τελευταία 35 χρόνια θεωρήθηκε επαρκής ένδειξη για το ότι ο απόδημος δεν έχει αποκοπεί από την Ελλάδα. Ηταν το δέλεαρ του κ. Θεοδωρικάκου προς το κόμμα του Περισσού, για να ψηφίσει, τον Δεκέμβριο του 2019, τη σημαντική αυτή αλλαγή του εκλογικού μας δικαίου. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, χρειάζονταν τότε, όπως και τώρα άλλωστε, 200 ψήφοι στη Βουλή.

Δεν θα ήμουν εξίσου κατηγορηματικός με το ΚΚΕ ότι η κ. Θεοδώρα Τζάκρη ενήργησε σαν «λαγός» της Ν.Δ. Το βέβαιο είναι ότι η ευκαιρία ήταν μοναδική για να την αφήσει ο κ. Βορίδης να περάσει ανεκμετάλλευτη. Από εκεί και πέρα, για τους λόγους που έχουν ήδη από καιρό προβληθεί, η αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να μη λαμβάνονται υπόψη οι ψήφοι των αποδήμων για το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά μόνον για τους βουλευτές Επικρατείας, είναι αντισυνταγματική. Από την άλλη, η πρόταση να ψηφίζουν οι απόδημοι χωρίς τον συγκεκριμένο περιορισμό, όπως σημειωτέον συμβαίνει στις περισσότερες χώρες του κόσμου, είναι προφανώς εύλογη.

Σε κάτι τέτοια, ο Περισσός μάς έχει μάθει να μη συμπεριφέρεται παράλογα. Πολύ περισσότερο που, για τη συμπλήρωση της προϋπόθεσης της διετίας, ο κ. Βορίδης μπορεί ενδεχομένως να προτείνει να λαμβάνονται υπόψη και οι καλοκαιρινές διακοπές, κάτι που σήμερα ο νόμος αποκλείει.

* Ο κ. Ν. Κ. Αλιβιζάτος είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή