ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας με Τσαβούσογλου – Ερντογάν: Κρίσιμα τετ α τετ σήμερα στην Άγκυρα

Δένδιας με Τσαβούσογλου – Ερντογάν: Κρίσιμα τετ α τετ σήμερα στην Άγκυρα

Με χαμηλές προσδοκίες μεταβαίνει στην Aγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 3 το μεσημέρι, ενώ μετά θα συναντηθεί και με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η πρόσκληση Ερντογάν προς τον κ. Δένδια έφθασε στο υπουργείο Εξωτερικών από το τουρκικό προεδρικό μέγαρο χθες το απόγευμα, λίγο πριν αρχίσει η διυπουργική τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που ο κ. Ερντογάν ζήτησε να συναντήσει Ελληνα υπουργό Εξωτερικών στην Αγκυρα ήταν τον Οκτώβριο του 2017, με τον Νίκο Κοτζιά. Από την ελληνική πλευρά υπάρχει επιφύλαξη, δεδομένου ότι μόλις χθες ο κ. Ερντογάν απείλησε με νέα εισβολή στην Κύπρο, ενώ υπονόησε πως η Αγκυρα σκοπεύει να κάνει έρευνες στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου. Ωστόσο, δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ο κ. Ερντογάν να θέλει να προχωρήσει σε μια κίνηση καλής θέλησης, ίσως απευθύνοντας στον κ. Δένδια πρόσκληση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά τα λοιπά, οι κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου αναμένεται να συζητήσουν σήμερα για το σύνολο των διμερών θεμάτων αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι δύο υπουργοί μπορεί να κάνουν κάτι άλλο πέρα από το να επιβεβαιώσουν την απόσταση που υπάρχει. 

Ωστόσο υφίσταται και ένα ζήτημα για το οποίο αναμένεται πιο ενδελεχής συζήτηση, το προσφυγικό, δεδομένου ότι Αγκυρα και Βρυξέλλες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία, που θα αντικαταστήσει την κοινή δήλωση του 2016.

Εκ των πραγμάτων στο τετ α τετ Δένδια – Τσαβούσογλου ρίχνει τη σκιά του το Κυπριακό, ιδιαιτέρως αφού στο τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί η πενταμερής. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο κ. Τσαβούσογλου προγραμμάτιζε να μεταβεί ταχέως σήμερα στα Κατεχόμενα, ωστόσο αυτό το ταξίδι του Τούρκου υπουργού θα γίνει τελικά την Παρασκευή. Επίσης, σήμερα, ο κ. Δένδιας, καθώς και η αποστολή που θα τον συνοδεύει, σχεδιάζεται να μεταβεί από την Αγκυρα στη Λευκωσία, όπου και θα πραγματοποιηθεί η τετραμερής σύνοδος Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η στενότητα του χρόνου, πάντως, είναι ενδεικτική και από το γεγονός ότι ο κ. Δένδιας σήμερα το πρωί θα συναντηθεί με τον Λιβανέζο ομόλογό του, ενώ πριν αναχωρήσει για την Αγκυρα θα συμμετάσχει και στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Λιβάνου. Οι κοινές δηλώσεις μετατέθηκαν για την Παρασκευή το πρωί, λόγω της πρόσκλησης Ερντογάν.

Η Αθήνα, πάντως, επιθυμεί να δώσει σήμα στην Αγκυρα ότι υπάρχει χώρος και για θετική ατζέντα. Τον κ. Δένδια θα συνοδεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης. Παρότι δεν υπάρχει ατζέντα για αμιγώς οικονομικές συζητήσεις, οι δύο πλευρές αναμένεται να εξετάσουν αν μπορεί να δημιουργηθεί χώρος για κάτι τέτοιο, ξεκινώντας από θέματα χαμηλής «πτήσης». Ανάμεσα στα ζητήματα αυτά περιλαμβάνονται πολύ παλιές εκκρεμότητες, όπως το άνοιγμα των τελωνείων στους Κήπους του Εβρου ή η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης (που τόσες φορές συζητήθηκε και κάθε φορά κρινόταν επιχειρηματικά ασύμφορη). Ενδειξη για το πόσο χαμηλές είναι οι φιλοδοξίες σε αυτό τον τομέα είναι ότι, εφόσον προχωρήσει η συζήτηση, θα γίνει μια απόπειρα για κοινές συνεδριάσεις επιτροπών (π.χ. μεταφορών κ.λπ.). Το ζήτημα της αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας – Κωνσταντινούπολης είναι απολύτως συνδεδεμένο με την πρόοδο της πανδημίας, ως εκ τούτου δεν είναι απολύτως συναφές.