Επιστολική ψήφος: Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή

Επιστολική ψήφος: Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύκλο αναταράξεων στον τρόπο λειτουργίας της Βουλής ανοίγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η ηγεσία του, κάνοντας λόγο για «υποβάθμιση» του Κοινοβουλίου και «νόθευση» των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, εγκαινίασε χθες στάση αποχής των βουλευτών του από τις ονομαστικές ψηφοφορίες. Αφορμή αποτελεί το γεγονός ότι δίδεται, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, στους βουλευτές η δυνατότητα συμμετοχής σε αυτές τις ψηφοφορίες με επιστολική ψήφο. 

Ο πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας, πάντως, σε παρέμβασή του με αφορμή αυτή την εξέλιξη, όχι απλώς απέρριψε την περί «νόθευσης» επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και υπογράμμισε πως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρισμός πως η επιστολική ψήφος είναι διαδικασία που παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής.

Ειδικότερα, ο κ. Τασούλας σημείωσε ότι πρώτη φορά αποφασίστηκε η προαναφερθείσα δυνατότητα επιστολικής ψήφου στις ονομαστικές ψηφοφορίες τον Απρίλιο του περασμένου έτους, προσθέτοντας πως επί του θέματος έχει γνωμοδοτήσει (Σεπτέμβριος 2020) και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Συμπληρωματικά ανέφερε πως η επιστολική ψήφος προβλέπεται πλέον και από τον Κανονισμό ως δυνατότητα και σε περιόδους σοβαρής υγειονομικής κρίσης.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γ. Ραγκούσης επέμεινε χθες: «Ολες αυτές οι διαδικασίες πραγματοποιούνται ουσιαστικά μέσω των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, πράγμα που ξέρουμε πολύ καλά ότι αφαιρεί τη δυνατότητα της απευθείας έκφρασης γνώμης και βούλησης του βουλευτή και της βουλευτή», είπε, για να επαναφέρει εν νέου την πρόταση για αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, λέγοντας πως αυτές «επιτρέπουν τη συμμετοχή των βουλευτών σε μια ονομαστική ψηφοφορία μέσω του συστήματος το οποίο χρησιμοποιείται για να παίρνουν τον λόγο και να αγορεύουν στο Κοινοβούλιο». Ανάλογη επισήμανση έκανε με παρέμβασή του ο τέως πρόεδρος Ν. Βούτσης.

Επισφάλεια

«Η περίπτωση της τεχνολογικής λύσης εξετάστηκε και απεδείχθη εξαιρετικά επισφαλής στην πράξη. Εξαιρετικά επισφαλής», σχολίασε ο κ. Τασούλας, σημειώνοντας ότι η επισφάλεια προκαλείται εξαιτίας των χαμηλών ταχυτήτων στο Διαδίκτυο. «Αν ένας βουλευτής στους τριακόσιους δεν μπορέσει να ψηφίσει λόγω τεχνικού κωλύματος σε μια ονομαστική ψηφοφορία, πάσχει το σύνολο της ψηφοφορίας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ο τρόπος της επιστολικής ψηφοφορίας μπορεί να μην είναι τεχνολογικά προηγμένος, μπορεί να είναι η πεπατημένη, μπορεί να είναι αραμπάς, αν θέλετε, αλλά δεν νοθεύει την ψηφοφορία, εξασφαλίζει την ψηφοφορία σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή