Επίθεση Κοντονή κατά ΣΥΡΙΖΑ για Ποινικό Κώδικα

Επίθεση Κοντονή κατά ΣΥΡΙΖΑ για Ποινικό Κώδικα

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λίγη ώρα πριν από την κατάθεσή του χθες στις δικαστικές αρχές, κάνοντας λόγο για «στίγμα και όνειδος» σε ό,τι αφορά την ψήφιση των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα παραμονές των εκλογών του 2019. Η ψήφιση των κωδίκων, που είχε προξενήσει τότε σφοδρότατη πολιτική αντιπαράθεση, με αποτέλεσμα το κόμμα της Ν.Δ. να μη μετάσχει στην ψηφοφορία της Βουλής, έχει προκαλέσει ήδη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς ο Στ. Κοντονής από καιρό έχει μιλήσει για «εξυπηρέτηση συμφερόντων» σε σχέση με τις αλλαγές ορισμένων διατάξεων του Π.Κ.

Ο πρώην υπουργός, προσερχόμενος χθες στη Δικαιοσύνη, όπου σύμφωνα με πληροφορίες κατέθεσε συγκεκριμένα για υπόθεση την πορεία της οποίας συνέδεσε με την ψήφιση του Π.Κ., κατήγγειλε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για εσπευσμένη ψήφιση του νομοθετήματος των κωδίκων, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς αιχμές για ευνοϊκή κατάληξη εκκρεμών υποθέσεων που τότε ήταν στα χέρια της Δικαιοσύνης.

«Το κόμμα», τόνισε σε δηλώσεις του ο πρώην υπουργός, «που επαγγέλθηκε την κάθαρση δεν μπορεί να οργανώνει ως κυβέρνηση παραγραφές σοβαρότατων αδικημάτων». Ενώ δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι η διαδικασία ψήφισης των κωδίκων έγινε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, έτσι ώστε ψηφίστηκαν «χίλια και πλέον άρθρα σε μια συνεδρίαση χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τις νομικές σχολές και τις ενώσεις των ποινικολόγων».

Ο Σταύρος Κοντονής, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ενώπιον των δικαστικών αρχών ανέφερε συγκεκριμένα περιστατικά που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της υπουργίας του, και τα οποία κατά τη γνώμη του σχετίζονται με τη μετέπειτα ψήφιση των κωδίκων, προέβη σε ακόμη μία ηχηρή δήλωση, προκειμένου να τονίσει τη σπουδή της τότε κυβέρνησης να ψηφιστούν οι κώδικες (Ποινικός και Ποινικής Δικονομίας) στο «παρά πέντε» των εθνικών εκλογών, επισημαίνοντας πως «μεταφέρθηκε η διενέργεια των εκλογών μία εβδομάδα μετά την αρχική εξαγγελία, ακριβώς για να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Βουλής και να ψηφιστεί ο Ποινικός Κώδικας».

Η κατάθεση Κοντονή έγινε χθες στο πλαίσιο έρευνας που διενεργεί η Δικαιοσύνη ύστερα από δημόσιες δηλώσεις του για παρασκήνιο που προηγήθηκε της ψήφισης των κωδίκων, με στόχο εκκρεμείς υποθέσεις, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρώην υπουργός κατά τη χθεσινή του κατάθεση αναφέρθηκε συγκεκριμένα για να στοιχειοθετήσει τις καταγγελίες του.

Πάντως ο κ. Κοντονής, σχετικά με τις αλλαγές στον Π.Κ., εστίασε σε εκείνη για τη μετατροπή της δωροδοκίας (για τον ιδιωτικό τομέα) από κακούργημα σε πλημμέλημα, καθώς και σε διατάξεις για τον βιασμό και τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων σε ό,τι αφορά τις παρεπόμενες ποινές, εκφράζοντας τη θέση ότι οι εν λόγω μεταβολές υπήρξαν άκρως προβληματικές.

Η κατάθεσή του αναμένεται να αξιολογηθεί δικαστικά από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, και αν πράγματι περιλαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τότε η υπόθεση θα διερευνηθεί περαιτέρω.

Αντίδραση Κουμουνδούρου

Σφοδρή επίθεση στον Στ. Κοντονή εξαπολύουν κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ παραθέτοντας την κατακλείδα της ομιλίας του στην Ολομέλεια κατά την ψήφιση των κωδίκων: «Η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής έχει ιστορική σημασία και παρά τις ενστάσεις που ακούστηκαν για επιμέρους άρθρα, τα οποία φαντάζομαι θα διορθωθούν με τη διαδικασία του νόμου στο άμεσο προσεχές μέλλον, είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας κάνει περήφανους. Σας καλώ να υπερψηφίσουμε τα δύο αυτά βασικά νομοθετήματα». Από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως λίγο πριν από την ολοκλήρωση της δίκης της Χ.Α., ξεκίνησε διαστρεβλώσεις, και μαζί με τη Ν.Δ. συμμετείχε στο αφήγημα ότι δήθεν τα μέλη της Χ.Α. θα έπεφταν στα μαλακά. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για «νέο αποκρουστικό αφήγημα» που αναπαράγει η πλειοψηφία καθώς και συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός, απαντώντας στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τον κατηγόρησε για εξυπηρέτηση συμφερόντων, μίλησε για «κοπτορραπτική κακής ποιότητας», ενώ πρόσθεσε ότι «ο καθένας λοιπόν καταλαβαίνει ποιος εξυπηρέτησε οικονομικά συμφέροντα και ποιος αντιδρούσε σε “εξυπηρετήσεις”». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή