Αλέξης Τσίπρας: Αντεπίθεση με οικονομία και υγεία

Αλέξης Τσίπρας: Αντεπίθεση με οικονομία και υγεία

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποίηση υπάρχει στην Κουμουνδούρου από την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του κόμματος, εκτιμώντας πως, μετά και το πλάνο για το «νέο ΕΣΥ», ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τα όπλα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση ακόμα και αν προκύψουν πρόωρες πολιτικές εξελίξεις, τις οποίες δεν αποκλείουν. Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν καθυστέρησαν να περάσουν στην αντεπίθεση, αφού το Μαξίμου έκανε λόγο για «λεφτόδεντρα» και πως αν η κυβέρνηση είχε ακολουθήσει όλες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή της πανδημίας, δεν θα υπήρχε σήμερα περιθώριο στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων. Η Εφη Αχτσιόγλου απάντησε πως η πλειοψηφία «αρνείται ευθέως την κοινωνική πραγματικότητα, αρνείται ότι υπάρχει πρόβλημα υπερχρέωσης των νοικοκυριών, αρνείται ότι υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προσβάλλοντας τελικά ευθέως τη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας που αγωνιά». Ρεαλιστικό και κοστολογημένο χαρακτήρισε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Χαρίτσης, δηλώνοντας στο Open πως «αυτό που δεν είναι ρεαλιστικό είναι να πιστεύουμε ότι με τα μέτρα-ασπιρίνες της κυβέρνησης, τις αναστολές κάποιων υποχρεώσεων και των συμβάσεων εργασίας και τον νέο δανεισμό μπορεί να πάει παρακάτω η ελληνική οικονομία».

Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές της εβδομάδας έχει μπει και το άνοιγμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση ενόψει του Πάσχα. Ο Νάσος Ηλιόπουλος κατηγόρησε μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι φλυαρούν προσπαθώντας να εισπράξουν επικοινωνιακά οφέλη. «Μετά τα περισσότερα από 4.000 κρούσματα και τον δραματικό αριθμό διασωληνωμένων, ο κ. Μητσοτάκης βγαίνει σήμερα και ζητάει από αυτούς αυτοσυγκράτηση. Βρισκόμαστε στον έκτο μήνα της καραντίνας και ο καθένας στην κυβέρνηση λέει ό,τι του κατέβει χωρίς κανένα σεβασμό στην ταλαιπωρία και στην κούραση του κόσμου», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπλήρωσε πως «το χειρότερο όμως απ’ όλα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται εντελώς άβουλος και ανίκανος να ελέγξει, εκτός από την πανδημία, ακόμα και την ίδια την κυβέρνησή του».

Η απουσία Τσακαλώτου

Οσον αφορά την απουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου από την παρουσίαση του προγράμματος για την επανεκκίνηση της οικονομίας, από την Κουμουνδούρου παραπέμπουν στην απάντηση που έδωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος στον ΣΚΑΪ: «Ο κ. Τσακαλώτος είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής του οικονομικού έργου, δεν είναι τομεάρχης. Και όταν παρουσιάστηκε το πρόγραμμα για την Υγεία ήταν οι τομεάρχες». Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπλήρωναν πως ούτε οι Γιάννης Δραγασάκης και Γιώργος Σταθάκης, που συμμετείχαν στη συγγραφή του οικονομικού πλάνου, ήταν παρόντες και εκτιμούν πως το θέμα αναδεικνύουν μόνο κύκλοι της Ν.Δ., που επιθυμούν να συντηρούν τη συζήτηση για την εσωστρέφεια στο κόμμα. Πάντως, η παρέμβαση του Στέλιου Κούλογλου στον διαδικτυακό τόπο tvxs μαρτυρά πως υπάρχουν δύο οπτικές για το θέμα: «Η Ε. Αχτσιόγλου και ο Α. Χαρίτσης είναι πολύ αξιόλογα στελέχη, αλλά ο Τσακαλώτος είναι γνώστης του θέματος και δεν υπήρχε λόγος να λείπει. Αποκλείστηκε και από τη συνάντηση της προηγούμενης Δευτέρας με το ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) παρότι κανείς άλλος δεν γνωρίζει τόσο καλά τις χρηματοπιστωτικές και τεχνικές λεπτομέρειες», ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε να δώσει κανείς την ερμηνεία πως ο Αλ. Τσίπρας από την εκδήλωση που απευθυνόταν στη μεσαία τάξη «έκοψε» τον πρώην υπουργό του που την υπερφορολόγησε; Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το επιχείρημα δεν θα μπορούσε να σταθεί, υπενθυμίζοντας πως ο τέως πρωθυπουργός έχει στηρίξει τον κ. Τσακαλώτο από τα εσωκομματικά πυρά για τη δημιουργία του «μαξιλαριού» των 37 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή