Προανακριτική: Kατάθεση για «White House» και Μέγαρο Μαξίμου

Προανακριτική: Kατάθεση για «White House» και Μέγαρο Μαξίμου

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον κ. Κυρ. Τόμπρα, φερόμενο ως διαμεσολαβητή μεταξύ του επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα και της λιβανικών συμφερόντων κατασκευαστικής CCC της οικογένειας Χούρυ, για τη δημιουργία τηλεοπτικού καναλιού στην Ελλάδα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, άνοιξε χθες στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση του κ. Ν. Παππά ο κύκλος των καταθέσεων των μαρτύρων. 

Ο κ. Τόμπρας, η κατάθεση του οποίου θα συνεχιστεί την προσεχή Τρίτη, φέρεται να εξέφρασε ακόμα και φόβους για τη ζωή του προκειμένου να αποφύγει να δώσει απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Πάντως, γενικότερα από τα όσα του αποδίδονται ως τοποθετήσεις, σύμφωνα με τις «διαρροές» από τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής, τροφοδοτούνται αντικρουόμενα σχόλια πηγών της πλειοψηφίας και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Μπροστινός»

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι ορισμένες πληροφορίες εστιάζουν στο ότι ο πρώτος μάρτυρας απέφυγε να συνδέσει τον όρο «White House» με το Μέγαρο Μαξίμου ή και να εμφανίσει τον κ. Καλογρίτσα ως «μοχλό» κυβερνητικών στελεχών, ενώ άλλες πηγές σημειώνουν πως ο κ. Τόμπρας μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο κ. Καλογρίτσας εμφάνιζε εαυτόν ως «μπροστινό» του Μαξίμου.

«Ο κ. Καλογρίτσας αυτό ανέφερε παντού. Συστηνόταν ως μπροστινός της κυβέρνησης. Οταν έλεγε ότι λειτουργεί για τα παιδιά εννοούσε την κυβέρνηση», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τόμπρας, ενώ σε άλλες στιγμές φέρεται επίσης να μιλούσε για καθημερινές επαφές μέλους της οικογένειας Χούρυ και του κ. Καλογρίτσα με το Μέγαρο Μαξίμου.

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής, πρώτης ημέρας κατάθεσης του κ. Τόμπρα είναι και ο διάλογος που φέρεται να είχε με τον πρόεδρο της προανακριτικής επιτροπής Στ. Κελέτση αναφορικά με το ποιο πρόσωπο ή ποια πρόσωπα «κρύβονται» πίσω από τη χρήση του όρου «White House» – όρος ο οποίος υπενθυμίζεται ότι εμπεριέχεται στη δικογραφία για την επίμαχη υπόθεση. 

Ειδικότερα, πληροφορίες φέρουν τον κ. Τόμπρα να εμφανίζεται αρχικώς απρόθυμος να αποκωδικοποιήσει τον προαναφερθέντα όρο: «Εγώ θα σας πω ποιος είναι το White House; Το Μαξίμου τι είναι; Τοίχοι;», ενώ αμέσως μετά σημείωσε πως κινδυνεύει αν πει ονόματα. Σε ερώτηση αν ο κίνδυνος αφορά τη ζωή του ή το ενδεχόμενο να δεχθεί αγωγές για όσα πει, φέρεται να συμπλήρωσε: «Ναι, και με τη ζωή μου. Δεν είδατε τι έπαθε ο Καραϊβάζ;» – κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο κ. Τόμπρας σημείωσε ότι δεν ήταν παρών σε κάποια συνάντηση μεταξύ των Καλογίτσα – Χούρυ – Ν. Παππά, προσθέτοντας ωστόσο ότι ελάχιστα πριν από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες δέχθηκε τηλεφωνική κλήση από τον επιχειρηματία με τη γνωστοποίηση ότι τον έθετε σε «ανοιχτή ακρόαση» για να ακούσει συνάντησή του με τον Σ. Χούρυ στο γραφείο του κ. Παππά. 

Αλλες πηγές, προσκείμενες στο ΣΥΡΙΖΑ, επικεντρώνουν στο ότι ο μάρτυρας δεν επιβεβαίωσε συνάντηση στο Μαξίμου και του αποδίδουν τη φράση: «Μπορεί να έγινε η συνάντηση Καλογρίτσα – Χούρυ στο καφενείο. Δεν άκουσα τον Παππά».

Σε άλλα σημεία της κατάθεσής του, ο μάρτυρας είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι Χούρυ της εταιρείας CCC ήθελαν να αποκτήσουν τηλεοπτικό κανάλι στην Ελλάδα και πως για πτυχές της υπόθεσης είχαν γνώση τότε κυβερνητικά στελέχη, αναφέροντας –σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες– τα ονόματα των Γ. Δραγασάκη και Χρ. Σπίρτζη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή