Στους δρόμους για το εργασιακό νομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ

Στους δρόμους για το εργασιακό νομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το Πάσχα, που το εργασιακό νομοσχέδιο θα εισέλθει στη Βουλή, τα επιδημιολογικά δεδομένα αναμένεται να είναι πολύ καλύτερα. Οπως και να έχει, πάντως, στην Κουμουνδούρου ήδη ετοιμάζονται για «πόλεμο» με το Μαξίμου, με τη «μητέρα των μαχών» να δίνεται κατ’ αρχάς εκτός Βουλής. Στελέχη προβλέπουν πως ακόμα και οι διαδηλώσεις που έγιναν κατά της αστυνομικής βίας σε περιοχές όπως η Ν. Σμύρνη θα ωχριούν μπροστά στη μαζικότητα των νέων κινητοποιήσεων, κάνοντας λόγο για «θρυαλλίδα κοινωνικών εξελίξεων».

Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε ένα πρώτο πλάνο για το πώς θα κινηθεί το κόμμα, σε ειδική σύσκεψη με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και την αρμόδια τομεάρχη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να ξαναβγεί στους δρόμους και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνδικαλιστικά στελέχη και νομαρχιακές έχουν τεθεί ήδη σε ετοιμότητα. Τι πιστεύουν πως θα προκαλέσουν;

– Θα δημιουργηθεί ένα αντιπολιτευτικό μέτωπο και μαζί με ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 θα βάλουν την κυβέρνηση «απέναντι», με τη συμπλήρωση σχεδόν δύο χρόνων από την ανάληψη της εξουσίας.

– Θα ορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ποια είναι η «κόκκινη γραμμή» του, καλώντας όλους τους ψηφοφόρους με αντιδεξιά αισθήματα να στοιχηθούν μαζί του. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κλείνοντας το μάτι στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, σε πρόσφατη συνέντευξή της είχε αναφέρει πως «το νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας καταργεί τον εμβληματικό νόμο του ’82, της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, όπου τότε αποκρυσταλλώθηκε μια μεγάλη κατάκτηση δεκαετιών».

– Με δεδομένο ότι στον Περισσό έχουν ήδη καλέσει τους εργαζομένους να «βγουν στο προσκήνιο του αγώνα», στην Κουμουνδούρου θεωρούν αναγκαίο να ξαναβρεθούν κοντά στο αριστερό τους ακροατήριο.

– Τα εργασιακά είναι ένα ζήτημα που θα φέρει κοντά και τις τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων.

– Είναι ευκαιρία για το κόμμα να βρεθεί δίπλα στα συνδικάτα, αλλά και στη νεολαία, με την οποία έχει καταγραφεί μια διαφορά φάσης το τελευταίο διάστημα.

Ενδεικτικές της δυναμικής που αναπτύσσει η αξιωματική αντιπολίτευση στο συγκεκριμένο θέμα είναι οι δηλώσεις του Νάσου Ηλιόπουλου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο». «Η κυβέρνηση της Ν.Δ., με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, μας γυρνάει πίσω στις χειρότερες μέρες της χρεοκοπίας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε πως «αυτό που φέρνει ο κ. Χατζηδάκης είναι απλήρωτα δεκάωρα, μείωση του μισθού, διάλυση της προσωπικής και οικογενειακής ζωής».

Ποιο θα είναι το βασικό επιχείρημα της Κουμουνδούρου τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής; Θα μιλήσουν για μια έντιμη συμφωνία. Δηλαδή, ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με βάση το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε την Τρίτη, παράλληλα με τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας. Υπενθυμίζουν μάλιστα πως πριν από την πανδημία υπονομεύθηκαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, απελευθερώθηκαν οι απολύσεις και καταργήθηκε διά της απαξίωσης το ΣΕΠΕ.

Ανένδοτος στα εργασιακά ζητήματα εμφανίζεται –μιλώντας στους συνεργάτες του– και ο Αλέξης Τσίπρας, με τα στελέχη που ασχολούνται με το θέμα να τονίζουν πως μέχρι στιγμής το μόνο που έχουν δει είναι διαρροές του νομοσχεδίου, μην αποκλείοντας το τελικό κείμενο να έχει και «νέες εκπλήξεις», όπως σημείωναν χαρακτηριστικά. Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Γιάννης Δραγασάκης, τονίζοντας πως «όταν διεθνώς συζητούν για την 4ήμερη εβδομάδα των 32 εργάσιμων ωρών χωρίς μείωση αποδοχών, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη τολμά με πρωτοφανή λαθροχειρία να εμφανίζει ως “βήμα για την 4ήμερη εβδομάδα” το νομοσχέδιο της 10ωρης απλήρωτης εργασίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή