Κόντρα με ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων

Κόντρα με ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nα απαντήσει ευθέως στο ερώτημα αν συναινεί στην πρόταση της κυβέρνησης να συμμετάσχουν ισότιμα στην εκλογική διαδικασία όλοι οι Ελληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους κάλεσε την αντιπολίτευση ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Ο υπουργός, μιλώντας χθες στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για το νομοσχέδιο που αίρει τους περιορισμούς στην ψήφο των αποδήμων, τόνισε ότι η πρόταση της αντιπολίτευσης είναι να ψηφίζουν μεν όλοι, αλλά τελικά να μην μετράει η ψήφος τους στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει κατατεθεί με τη μορφή τροπολογίας, προβλέπει ότι θα ψηφίζουν όλοι όσοι είναι Ελληνες πολίτες, αλλά «ότι εκλέγονται τέσσερις βουλευτές σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε καθεμία από αυτές». Αξίζει να σημειωθεί ότι εισηγητής της πρότασης της μειοψηφίας είναι ο βουλευτής Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος όμως αποχώρησε οικειοθελώς κατά τη διάρκεια της συζήτησης, προκειμένου να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν λόγω πανδημίας και τα οποία ορίζουν την παρουσία δύο βουλευτών της αντιπολίτευσης.  

Στην αίθουσα ωστόσο βρισκόταν, εκτός από τον ίδιο και τη Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία είναι τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, και ο κ. Παύλος Πολάκης, ο οποίος αγνόησε επιδεικτικά τις παραινέσεις του προέδρου να αποχωρήσει. «Δηλαδή οι απόδημοι, όσοι και να είναι, θα εκλέγουν το 1,2% του Κοινοβουλίου, άρα η ψήφος τους δεν θα είναι ισότιμη, γεγονός που τους καθιστά πολίτες δεύτερης κατηγορίας», συμπλήρωσε ο κ. Βορίδης. 
Υπενθυμίζεται ότι η κατάθεση νομοσχεδίου από την πλευρά της κυβέρνησης, το οποίο συζητείται στη Βουλή, ήρθε ως απάντηση σε δήλωση της κ. Τζάκρη σε εφημερίδα της ομογένειας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο είναι αντίθετος με τους περιορισμούς που ισχύουν τώρα στην ψήφο των αποδήμων, αλλά ότι και όταν γίνει κυβέρνηση θα τους καταργήσει. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, προκειμένου να ψηφίσει από τον τόπο κατοικίας του Ελληνας του εξωτερικού, πρέπει να έχει μείνει για δύο χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 έτη και επίσης να έχει καταθέσει φορολογική δήλωση τις δύο προηγούμενες χρονιές. 

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ επανέλαβε την αντίθεσή του στην άρση των περιορισμών που ισχύουν για την ψήφο των αποδήμων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή