ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Κλούγκε: Εύσημα στην Ελλάδα για τους εμβολιασμούς

Συνάντηση Μητσοτάκη – Κλούγκε: Εύσημα στην Ελλάδα για τους εμβολιασμούς

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Περιφερειακό Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε, με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας για την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του Γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα για την ποιότητα της φροντίδας και την ασφάλεια των ασθενών.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Κλούγκε: Εύσημα στην Ελλάδα για τους εμβολιασμούς-1

Παρών στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος υπέγραψε χθες με τον κ. Κλούγκε τη συμφωνία στο υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το νέο Γραφείο του ΠΟΥ αποτελεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας για την ποιότητα της περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών στην Αθήνα και επί της ουσίας είναι «παράσημο» της Ελλάδας για την διαχείριση της πανδημίας.

Παράλληλα, όπως τονίζεται, με αυτόν τον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση αποκτά μια αδιαμεσολάβητη και θεσμική συνεργασία με τον ΠΟΥ, ο οποίος με τις γνώσεις και την εμπειρία του μπορεί να προσφέρει σημαντική τεχνική βοήθεια για την κατάρτιση, την προώθηση και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα (όπως π.χ. για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, το ΠΦΥ, τα ΣΔΙΤ, και την ποιότητα υπηρεσιών υγείας).

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε «την πρωτοβουλία για την ίδρυση του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα για την ποιότητα της φροντίδας και την ασφάλεια των ασθενών» και τόνισε ότι «είναι μια σημαντική συνεισφορά του ΠΟΥ στην προσπάθεια που καταβάλλουμε ώστε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας σε όλους τους Έλληνες».

Συνάντηση Μητσοτάκη – Κλούγκε: Εύσημα στην Ελλάδα για τους εμβολιασμούς-2

«Εργαστήκαμε ακούραστα για να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας, τόσο με προσωπικό όσο και με υποδομές. Ουσιαστικά έχουμε διπλασιάσει τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ μέσα σε έναν χρόνο, κάτι που αποτελεί και μόνιμη ενίσχυση για το σύστημα υγείας και μας φέρνει κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμού, όπως είχαμε δεσμευτεί», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για την αντίδραση της κυβέρνησης στις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι η δέσμευσή μου να στηρίξω το Εθνικό Σύστημα Υγείας όχι απλά ισχύει αλλά ενισχύθηκε από την πανδημία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και στην ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Εύσημα για την εμβολιαστική εκστρατεία

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ δήλωσε εντυπωσιασμένος από το Mega Eμβολιαστικό Kέντρο «Προμηθέας», το οποίο επισκέφθηκε μαζί με τον υπουργό Υγείας, και στάθηκε στο υψηλό επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα «στην αεροπορία, τον στρατό ξηράς, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Πολιτική Προστασία, υπό την ηγεσία του υπουργού Υγείας κ. Κικίλια».

«Ήταν εκπληκτικό. Και αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Θα πρέπει όντως να εντείνουμε τους εμβολιασμούς και να πιστέψουμε σε αυτούς», σημείωσε ο κ. Κλούγκε. «Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά» τόνισε ο πρωθυπουργός με αφορμή τις επισημάνσεις του κ. Κλούγκε. «Είναι σημαντικό να το επαναλάβουμε αυτό και ευχαριστώ πολύ που θέτετε το ζήτημα» πρόσθεσε.

Για το θέμα αυτό, ο κ. Κλούγκε έκανε αναφορά στην αυριανή συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο: «Αύριο θα συναντήσω τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να τον ευχαριστήσω για το μήνυμά του με το οποίο τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού. Είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα».

Συνάντηση Μητσοτάκη – Κλούγκε: Εύσημα στην Ελλάδα για τους εμβολιασμούς-3

«Κέντρο καινοτομίας» το νέο γραφείο του ΠΟΥ στην Ελλάδα

Μιλώντας για το νέο γραφείο του ΠΟΥ στην Ελλάδα, ο κ. Κλούγκε σημείωσε ότι «θα αναδείξει την Ελλάδα, καθώς θα διαμορφώνονται πολιτικές υγείας που αφορούν την ποιότητα των υπηρεσιών και την παροχή φροντίδας σε όλους»

«Με έχει εντυπωσιάσει η ταχύτητα με την οποία εσείς και ο κ. Κικίλιας τα καταφέρατε. Συνήθως η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνια», πρόσθεσε. 

Εξήγησε, επίσης, ότι το νέο γραφείο θα αποτελέσει ένα κέντρο καινοτομίας (hub), από το οποίο θα μπορούν να επωφεληθούν και άλλες χώρες.

«Ηγετικός ρόλος για το ψηφιακό πιστοποιητικό»

Ο κ. Κλούγκε σημείωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός είχε «ηγετικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με το ζήτημα των ψηφιακών πιστοποιητικών» για τα ταξίδια στην εποχή της πανδημίας.

Κάνοντας μάλιστα μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την «ιστορική», όπως την χαρακτήρισε απόφαση για την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. 

Επιπλέον, ανέτρεξε και στο 2014 και ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης, ως τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «πρωτοστάτησε για να εξασφαλιστεί δημοσιονομικός χώρος που θα επέτρεπε για πρώτη φορά τη διαδικασία για την πρόσληψη 3.000 οικογενειακών γιατρών».