ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Δένδια, αλλά χαμηλώνει τους τόνους

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Δένδια, αλλά χαμηλώνει τους τόνους

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε αντίθεση με τους συνεργάτες του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαμήλωσε τους τόνους για το ζήτημα της δημόσιας κόντρας του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οπως υποστήριξε, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν μπορούσε να μην απαντήσει σε όσα δήλωσε ο Ελληνας ομόλογός του, ενώ τόνισε πως ο κ. Τσαβούσογλου «έβαλε στη θέση του τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας». Ο Τούρκος πρόεδρος, στην ίδια γραμμή με τον υπουργό του, έθεσε ζήτημα εκλογής των μουφτήδων της μειονότητας στη Θράκη. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Ερντογάν δήλωσε για τον κ. Δένδια πως «πριν συναντηθεί με τον υπουργό μας, εγώ τον υποδέχθηκα. Συνομιλήσαμε. Στη συνάντηση είχαμε ένα καλό κλίμα. Ομως ο υπουργός μας, έπειτα από αυτή τη συμπεριφορά και τη στάση του Δένδια, τον έβαλε στη θέση του. Δεν μπορούσε να είναι πιο ήπιος, διαφορετικά αυτό δεν θα ταίριαζε σε εμάς ως χώρα και ως λαό. Αυτό εμείς δεν το βρίσκουμε σωστό. Να υπάρχει μια αρμονική διαδικασία και από την άλλη, όπως το είπα και στον ίδιο, να μη βάλουμε τρίτους μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως την Ε.Ε. ή άλλους. Εμείς ως γειτονικές χώρες και ιστορικά έχουμε διαφορετική προσέγγιση, είμαστε χώρες που έχουμε καλές σχέσεις».

Πάντως, στο ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη, ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα και δήλωσε πως «στους ομοεθνείς μας που ζουν στην Ελλάδα δεν τους δίνετε την απαραίτητη προσοχή ως πολιτών. Ακόμη διορίζετε τον μουφτή. Σύμφωνα με τη Λωζάννη, δεν έχετε αυτό το δικαίωμα. Πώς κάνετε κάτι τέτοιο;».

«Μέθοδοι διπλωματίας»

Πριν από τον κ. Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚP Ομέρ Τσελίκ, με μήνυμά του στο Τwitter, επιτέθηκε στον κ. Δένδια και ανέφερε πως «η ασέβεια και η μισαλλοδοξία δεν είναι μέθοδοι διπλωματίας. Η ασέβεια και ο διάλογος δεν πάνε μαζί. Δεν υπάρχει διπλωματία όπου υπάρχει ο φανατισμός».

Στην Αγκυρα θεωρούν πως οι δηλώσεις του κ. Δένδια δεν άρμοζαν στην υποδοχή που του επιφυλάχθηκε, όπως και στην αναβάθμιση της επίσκεψής του μετά τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τις θεωρούν άστοχες, άδικες. Υποστηρίζουν πως πολλά από τα θέματα είχαν τεθεί στις συνομιλίες των δύο υπουργών και των αντιπροσωπειών, υπήρξαν πολλές διαφωνίες, όμως είχε συμφωνηθεί να μη δοθεί συνέχεια σε επίπεδο δηλώσεων. Οι Ελληνες διπλωμάτες αναφέρουν πως ο κ. Τσαβούσογλου ήταν αυτός που πρώτος άρχισε να κάνει αναφορά στην «τουρκική μειονότητα», αλλά και σε «προβοκάτσιες και ψευδείς ειδήσεις», με αποτέλεσμα ο κ. Δένδιας να αναγκαστεί να απαντήσει σε υψηλούς τόνους.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο δείπνο που ακολούθησε υπήρχε κάποια αρχική παγωμάρα μεταξύ των δύο υπουργών, αλλά ύστερα από περίπου πέντε λεπτά και οι δύο βελτίωσαν το κλίμα και άρχισαν να συζητούν θέματα που δεν αφορούσαν τα ελληνοτουρκικά. Αργότερα, ακολούθησαν συζητήσεις και για τα θέματα της ελληνοτουρκικής ατζέντας, ενώ ο αποχαιρετισμός τους έγινε σε καλύτερο κλίμα σε σχέση με αυτό που επικράτησε στην αίθουσα Τύπου της τουρκικής προεδρίας.