Στρατηγική στα ελληνοτουρκικά ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Στρατηγική στα ελληνοτουρκικά ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σκεπτικισμό για την επόμενη μέρα, αλλά κυρίως για το αν η ελληνική πλευρά έχει μια συγκεκριμένη στρατηγική απέναντι στην Τουρκία, αντιμετώπισαν τα κόμματα το «θερμό επεισόδιο» μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αγκυρα. Από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παραδέχθηκαν πως ο Νίκος Δένδιας διατύπωσε ορθώς και ως ώφειλε τις πάγιες ελληνικές θέσεις, ωστόσο επισημαίνουν πως είναι απαραίτητο η πρωτοβουλία των κινήσεων να μην ανήκει στην Αγκυρα. 

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, επεσήμανε για την Τουρκία πως «έχει μια σταθερή αναθεωρητική στρατηγική, την οποία υπηρέτησε το τελευταίο δεκαοκτάμηνο με μια ιδιαίτερα επιθετική τακτική, συνεχών προκλήσεων στο πεδίο και εμπρηστικών δηλώσεων. Το τελευταίο διάστημα επιχειρεί παράλληλα μια επίθεση γοητείας για τα μάτια Αμερικανών και Ευρωπαίων, εμφανιζόμενη όψιμα ως οπαδός του διαλόγου». Σε σχέση με την ελληνική στάση, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στερείται παρόμοιας στρατηγικής» και συμπλήρωσε πως «απέτυχε το καλοκαίρι στο μέτωπο της πρόληψης και αποτροπής, αδυνατώντας να σταματήσει την πρωτοφανή αμφισβήτηση επί μήνες των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από το “Ορούτς Ρέις”. Απέτυχε να εξασφαλίσει έγκαιρα, δηλαδή πριν από την έναρξη των διερευνητικών, ένα πλαίσιο θετικής ατζέντας και κυρώσεων που θα πίεζε την Τουρκία να συζητήσει έντιμα, χωρίς προκλήσεις και με πλαίσιο το διεθνές δίκαιο, τη διαφορά μας».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτίμησαν πως η διαρροή του Μαξίμου ότι η στάση του Νίκου Δένδια έγινε «κατ’ εντολήν» του πρωθυπουργού μετέδωσε ένα άγχος από το κυβερνητικό στρατόπεδο. «Δεν είναι αυτονόητο ότι ένας υπουργός λειτουργεί πάντα στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής όπως την ορίζει ο πρωθυπουργός;», δήλωσε με νόημα ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σχόλιο έκανε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς: «Για πρώτη φορά μετά από 20 μήνες πεισματικής σιωπής, ο ΥΠΕΞ/Ν.Δ. απάντησε εν μέρει σε τουρκικές προκλήσεις. Δεν εξήγησε όμως: ήταν αυτός ο σκοπός του ταξιδιού του; Πέτυχε κάτι άλλο πιο ουσιαστικό και, αν ναι, σε ποιο βαθμό; Ή ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνία και τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας;».

Προβληματισμό εξέφρασαν και από το Κίνημα Αλλαγής, που αναφέραν πως «πέρα από το αυτονόητο, τη διατύπωση των θέσεων της χώρας μας από τον υπουργό Εξωτερικών κατά τη συνέντευξη με τον κ. Τσαβούσογλου, προκύπτουν ερωτήματα. Πόσο καλά προετοιμασμένη ήταν η συνάντηση; Ποιος ήταν ο στόχος; Τι συζητήθηκε στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις;».

Το ΚΚΕ

Από τον Περισσό τόνισαν πως «ο ανταγωνισμός και η οικονομική συνεργασία των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεων Ελλάδας – Τουρκίας δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των δύο λαών». 

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξωραΐσει την αποτυχία της στα εθνικά θέματα, την ώρα που η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα», ανέφεραν από την Ελληνική Λύση, ενώ από το ΜέΡΑ25 σημείωναν πως «η διμερής διαπραγμάτευση με επιδιαιτητές οδηγεί μόνο σε εντάσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή