Η «ευκαιρία» πίσω από το φάλτσο της Τζάκρη

Η «ευκαιρία» πίσω από το φάλτσο της Τζάκρη

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο θόρυβος για την ψήφο των αποδήμων μαρτυράει εκλογικές «αγωνίες» της κυβέρνησης

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Oχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας», ανέφερε η Θεοδώρα Τζάκρη στον «Εθνικό Κήρυκα», αποδεικνύοντας πως τα «φάουλ» στην Κουμουνδούρου είναι στην ημερήσια διάταξη. Την ώρα που η συζήτηση για το επίμαχο νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή ήταν σε εξέλιξη την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε πηγαδάκι βουλευτών και στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακούστηκε μια εύλογη απορία: «Μα καλά, δεν ήξερε πως καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει τον νόμο αν δεν βρει 200 ψήφους;» Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, βλέπουν πως έχουν την ευκαιρία αυτό το «φάλτσο» να το γυρίσουν υπέρ τους.

Κανονικά στην Κουμουνδούρου θα έπρεπε να έχουν πάρει τα κομπιουτεράκια στα χέρια και να κάνουν υπολογισμούς. Σε πόσους υποστηρικτές από τον απόδημο ελληνισμό μπορούν να ελπίζουν; Το κόμμα έχει εγγεγραμμένους σε περίπου 40 χώρες σε όλο τον κόσμο, με 20 οργανώσεις να θεωρούνται πιο δυνατές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι διαθέτουν από 30-200 μέλη σε Γερμανία, ΗΠΑ, Καναδά, Βέλγιο, Σουηδία, Μ. Βρετανία κ.α. Παρ’ όλα αυτά, δύο παράγοντες μετατρέπουν τη συζήτηση σε μια διαδικασία ρουτίνας που προκαλεί πρόσκαιρο πολιτικό θόρυβο:

• Η Ν.Δ. με στήριξη από ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση μπορεί να συγκεντρώσει μόνο 190 ψήφους, συνεπώς η άρση των περιορισμών δεν θα περάσει.

• Μέχρι στιγμής, λιγότεροι από 500 Eλληνες του εξωτερικού φαίνεται να έδειξαν ενδιαφέρουν για συμμετοχή στις εκλογές.

Μεγάλο κομμάτι των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαρχής την άποψη πως «δεν είναι δυνατόν όσοι ζουν εκτός των τειχών να αποφασίζουν τι θα γίνεται στο εσωτερικό της χώρας». Και, βέβαια, πάντα υπήρχε η αγωνία πως η πλειοψηφία των ξενιτεμένων, ειδικά των παλαιότερων, που έχουν έντονους δεσμούς με την εκκλησία, προέρχονται από τη συντηρητική παράταξη. Για αυτό, άλλωστε, είχαν τη θέση οι απόδημοι να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές, ακόμα και χωρίς περιορισμούς, εκλέγοντας βουλευτές επικρατείας, όμως η ψήφος τους να μην προσμετρείται στο τελικό αποτέλεσμα. Προβάλλουν, όπως αναφέρουν, το γαλλικό, ιταλικό και πορτογαλικό μοντέλο. Eμπειροι νομικοί βρίσκουν αυτή την άποψη αντισυνταγματική, στελέχη της Κουμουνδούρου όμως απαντούν μέσω της «Κ» πως αν συμβεί το αντίθετο, με το όριο του 3% που υπάρχει για την είσοδο στη Βουλή, «κόμματα που θα είναι κοντά στο 3,5% μπορεί να μείνουν εκτός από Ελληνοαμερικανούς και Ελληνοαυστραλούς».

Υπερθεματίζοντας στη δική τους πρόταση για «ενιαίο ψηφοδέλτιο», στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως ο Μ. Βορίδης, εκμεταλλευόμενος τη δήλωση της κ. Τζάκρη, επιχείρησε να ξεφύγει από την αποτυχία τής μη συμμετοχής που αργά ή γρήγορα θα φανεί. Υπενθυμίζουν μάλιστα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει από τις 22 Μαρτίου, συνομιλώντας με ομογενείς στη Λατινική Αμερική, πως θα προχωρήσει σε αλλαγές. Αρα, όπως τόνιζαν με ειρωνική διάθεση, «δεν μπορεί ο υπουργός Εσωτερικών να κερδίσει το βραβείο του πιο γρήγορου νομοσχεδίου». Παράλληλα, βλέπουν και μια προσπάθεια του Μαξίμου να κινητοποιήσει τους Ελληνες του εξωτερικού, ώστε να ενδιαφερθούν να εγγραφούν στους καταλόγους και να περάσουν το μήνυμα πως «ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να τους αποκλείσει». Αυτό που παίρνουν ως μήνυμα στην Κουμουνδούρου και συζητείται πολύ έντονα είναι το «άρωμα» των εκλογών που βγαίνει για άλλη μια φορά από το Μαξίμου. «Ψάχνουν στηρίγματα και νέες δεξαμενές», υποστηρίζουν, και σε συνδυασμό με την Προανακριτική βλέπουν να δημιουργείται ένα κλίμα που προοικονομεί πρόωρες πολιτικές εξελίξεις με τη συμπλήρωση της διετίας στην κυβέρνηση. Στην αξιωματική αντιπολίτευση φαίνονται αποφασισμένοι, πέρα από τη Βουλή όπου η σύγκρουση θεωρείται δεδομένη, να μη δώσουν μεγάλη βαρύτητα στη συγκεκριμένη μάχη παρά το γεγονός ότι, όπως εκτιμούν, η κυβέρνηση θέλει να την τραβήξει εις βάθος και για αυτό τον λόγο πηγαίνει την ψήφιση του νομοσχεδίου για μετά το Πάσχα.

Ενδεικτικό είναι πως καμία σύσκεψη δεν πραγματοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα για αυτό το θέμα, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στην πανδημία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μόλις το βράδυ της Πέμπτης αποφασίστηκε το επόμενο πρωί ο Αλ. Τσίπρας να επισκεφθεί το Σισμανόγλειο νοσοκομείο, με όρους «εκτάκτου ανάγκης», θέλοντας να τονίσει πως τα σημαντικά αυτή την περίοδο δεν βρίσκονται στα θέματα που προσπαθεί να προτάξει το Μαξίμου.

Την προσοχή του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες έχει κερδίσει και το εργασιακό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα. Μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο, θα ξεκινήσει μπαράζ επαφών με εκπροσώπους εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών και συνδικάτων και θα διεξαχθεί, με ευθύνη του Δ. Τζανακόπουλου, συνεδρίαση με τους συντονιστές των νέων νομαρχιακών, έτσι ώστε να υπάρξει πανελλαδική κινητοποίηση από τη βάση του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή