Reuters: Η Ελλάδα θεωρεί την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη

Reuters: Η Ελλάδα θεωρεί την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια στην Καθημερινή της Κυριακής, επικαλείται σε ρεπορτάζ του το Reuters, αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, στον απόηχο της συνάντησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα.

Το Reuters στο ρεπορτάζ του, υπό τον τίτλο: «Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η επίλυση των διαφορών με την Τουρκία μπορεί να είναι δύσκολη, δεν είναι όμως ακατόρθωτη», σημειώνει ότι ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να παραγνωρίσει τις διαφορές με την Τουρκία στην Μεσόγειο καθώς και σε άλλα ζητήματα, ωστόσο μολονότι είναι δύσκολη η επίλυση, δεν είναι αδύνατη.

Το Reuters υπενθυμίζει ότι οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά βρίσκονται σε διαμάχη για σειρά θεμάτων.

«Δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε κάτω από το χαλί τα ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετική αντίληψη», λέει στην «Κ» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην πρώτη συνέντευξή του μετά την αντιπαράθεσή του στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου υπενθυμίζει τη θυελλώδη συνέντευξη Τύπου Δένδια – Τσαβούσογλου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η συνάντηση ξεκίνησε με την ελπίδα βελτίωσης των σχέσεων, αλλά κατέληξε σε ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσα στις δύο πλευρές».

Σημειώνει δε ότι επρόκειτο για «την πρώτη επίσκεψη Έλληνα ΥΠΕΞ στην Τουρκία από το 2015 σε μια προσπάθεια εύρεσης κοινού τόπου για μια θετική ατζέντα στις συζητήσεις με την Άγκυρα».

Ο κ. Δένδιας τόνισε στην «Κ» ότι η επίσκεψή του αυτή στόχευε στην βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία και ότι η επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο είναι δύσκολη και έχει ως προϋπόθεση η Άγκυρα να αρχίσει να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα. 

«Βλέπω μια παγίωση θέσεων που εκφεύγουν της διεθνούς νομιμότητος. Κάτι που κάνει την προοπτική επίλυσής τους δύσκολη. Αλλά όχι αδύνατη», υπογράμμισε.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ο ίδιος και ο κ. Τσαβούσογλου θα επιδιώξουν να συναντηθούν ξανά στην Αθήνα, προκειμένου να επιχειρήσουν να δημιουργήσουν τις συνθήκες και για μια συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ερώτηση εάν «η δημόσια σύγκρουση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντανακλούσε και το περιεχόμενο των κατ’ ιδίαν συζητήσεων», απάντησε: «Υπήρξε όντως διαφοροποίηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, παρά το πολύ καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί κατά τις συνομιλίες μου. Κάθε πλευρά εξέφρασε τις θέσεις της, τόσο κατά τις συζητήσεις όσο και δημοσίως. Στο πλαίσιο αυτό ανέπτυξα τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, οι οποίες είναι εξάλλου γνωστές. Ηταν εμφανές ότι δεν υπάρχει σύγκλιση σε αρκετά ζητήματα».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στην έντυπη έκδοση της «Καθημερινής» 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή