Αρ. Πελώνη: Ούτε πιο κοντά, ούτε πιο μακριά μια συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Αρ. Πελώνη: Ούτε πιο κοντά, ούτε πιο μακριά μια συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

«Επιδιώκουμε εμπέδωση θετικού κλίματος, αξιώνουμε σεβασμό στο διεθνές δίκαιο»

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα προβάλλει με παρρησία τις θέσεις της και προσέρχεται με ειλικρίνεια και καλή πίστη στις συνομιλίες, αξιώνει όμως σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες και τη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας, δήλωσε αναφερόμενη στα ελληνοτουρκικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η Ελλάδα -και το τόνισε πολλές φορές έως σήμερα ο πρωθυπουργός- επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γείτονα. Επιδιώκει, προπάντων, την εμπέδωση θετικού κλίματος που θα επιτρέψει τη μείωση των εντάσεων και την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας. Κατέθεσε κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα 15 σημεία συνεργασίας, τα οποία έγιναν δεκτά από την τουρκική πλευρά, που πρόσθεσε κι άλλα και συμφωνήθηκε να εργαστούν για τα επόμενα βήματα». 

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, μετά τους υψηλούς τόνους στις κοινές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, η κ. Πελώνη απάντησε ότι δεν είμαστε «ούτε πιο κοντά, ούτε πιο μακριά» από μια συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η κ. Πελώνη ανέφερε πως η κυβέρνηση «αποδεικνύει σταθερά ότι ασκεί ενεργητική εξωτερική πολιτική. Ενισχύει τις παλιές και δημιουργεί νέες συμμαχίες στην ευρύτερη γειτονιά μας. Εργάζεται για την ειρήνη και επιδιώκει τη συνεργασία με γείτονες της χώρας. Κινείται με εθνική αυτοπεποίθηση, σύνεση και αποφασιστικότητα».

«Το απέδειξε τόσο με τη σθεναρή στάση που κράτησε στον Έβρο, όσο και απέναντι στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο από τον Μάιο και μετά. Ανέδειξε ταυτόχρονα την ευρωπαϊκή διάσταση της τουρκικής συμπεριφοράς επισημαίνοντας σε κάθε περίπτωση πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Και συνέδεσε -με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- την συμπεριφορά της Τουρκίας με την ευρωπαϊκή της προοπτική» πρόσθεσε.

Επεσήμανε, δε, ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «μετέτρεψε τις τουρκικές προκλήσεις προς την Ελλάδα σε προκλήσεις εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης. Και υπενθύμισε με τον πιο έμπρακτο τρόπο ότι ο δρόμος για μια θετική ευρωτουρκική ατζέντα περνά από την Αθήνα».

Πρόγραμμα πρωθυπουργού

Ως προς το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι σήμερα το απόγευμα, ημέρα του Φιλελληνισμού και της Διεθνούς Αλληλεγγύης, ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης που διοργανώνει η Βουλή για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και επιγράφεται «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων δύο αιώνες μετά».

Αύριο Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας στην Ηλεία για να παρακολουθήσει μέρος της πολυεθνικής άσκησης «Ηνίοχος 2021».

Την Τετάρτη το πρωί θα υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή