Lockdown: Τα μεγάλα διλήμματα του ανοίγματος

Lockdown: Τα μεγάλα διλήμματα του ανοίγματος

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπροστά σε νέα διλήμματα βρίσκεται η κυβέρνηση σε μία εξαιρετικά δύσκολη και αντιφατική περίοδο για την πανδημία.

Από τη μία είναι σαφές ότι ο εμβολιασμός που προχωράει με επιτυχία, αλλά και το καλοκαίρι που βρίσκεται προ των πυλών δημιουργούν μία αισιοδοξία πως βρισκόμαστε λίγο πριν από την έξοδο του τούνελ. Από την άλλη όμως, σε αυτή την τελευταία στροφή υπάρχουν δύσκολες εξισώσεις που προκύπτουν κυρίως από την κόπωση των πολιτών και ειδικά της νεολαίας, όπως καταγράφεται καθημερινά πλέον από τα πάρτι στις ασφυκτικά γεμάτες πλατείες, αλλά και από τη δεδομένη επιθυμία των πολιτών των αστικών κέντρων για Πάσχα στην περιφέρεια, το πρώτο μετά το 2019, καθώς ούτε πέρυσι είχε επιτραπεί η έξοδος από τις πόλεις.  

⇒ Διαβάσε επίσης: Στις 10 το βράδυ φέτος η Ανάσταση λόγω μέτρων

Διατήρηση ισορροπιών  

Εμπρός σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση καλείται να λάβει –για πολλοστή φορά– δύσκολες αποφάσεις. Τα όσα συμβαίνουν στις πλατείες τροφοδότησαν, τις τελευταίες ημέρες, μία παραφιλολογία πως μπορεί να ανοίξει νωρίτερα η εστίαση για λόγους «αποσυμπίεσης». Στην πραγματικότητα αυτό το ενδεχόμενο υπήρξε μόνο ως φήμη και δεν συζητήθηκε σε βάθος, καθώς εκτός των άλλων συναντά την αντίδραση πολλών ειδικών. Μία τέτοια απόφαση θα εθεωρείτο σπασμωδική κίνηση και θα έδινε την εντύπωση πως η κυβέρνηση σύρεται πίσω από την αντικοινωνική συμπεριφορά κάποιων νεαρών και λαμβάνει αποφάσεις που αφορούν ένα στρατηγικής σημασίας σκέλος της πανδημίας, την εστίαση, κάτω από «πιέσεις». «Η παραβίαση των μέτρων από κάποιες ομάδες δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνολική αλλαγή στάσης σε όλη τη χώρα», λέει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος.  

⇒ Διαβάσε επίσης: Προς συμφωνία με την Εκκλησία για το Πάσχα – «Θολώνει» η έξοδος

Στο έτερο μέτωπο, αυτό της εξόδου για το Πάσχα, η αρχική σκέψη που ήταν πράγματι να επιτραπεί με τη χρήση των self tests φαίνεται πως προσκρούει στη σκληρή πραγματικότητα. Δύο είναι τα δεδομένα που, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, «ακυρώνουν» τις αρχικές σκέψεις. Πρώτον, η πανδημία υποχωρεί μεν αλλά με πιο αργούς ρυθμούς από όσο αναμενόταν, καθώς και χθες είχαμε πάνω από 800 διασωληνωμένους. Δεύτερον και κυριότερο είναι πως στο Μαξίμου παρά τη δεδομένη κατανόηση ότι οι πολίτες χρειάζονται μέτρα αποσυμπίεσης, εκτιμάται πως η έξοδος του Πάσχα, εάν επιτραπεί, θα είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τόσο μεγάλη, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε διασπορά στην περιφέρεια και μπορεί να πάει πίσω το μεγάλο στοίχημα του γενικού ανοίγματος της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε χθες και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας, που θα υπάρχουν και τα τελευταία στοιχεία. Μία αποστροφή, πάντως, της κ. Πελώνη αποτύπωσε πως στην κυβέρνηση δίνουν πολύ μεγαλύτερη σημασία στο καλοκαίρι που έρχεται και στο πώς όλα να πάνε καλά και όχι στις 4 μέρες διακοπών του Πάσχα. Συγκεκριμένα, η κ. Πελώνη είπε πως βρισκόμαστε σε «ένα κρίσιμο σταυροδρόμι ενόψει Πάσχα και πολύ περισσότερο ενόψει καλοκαιριού». Η φράση «πολύ περισσότερο ενόψει καλοκαιριού» δείχνει πολλά. 

Στην περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι στη στρατηγική της κυβέρνησης, όπως αναλύθηκε παραπάνω, τότε αμέσως μετά το Πάσχα –δεδομένης της επιπλέον κόπωσης που θα έχει συσσωρευτεί– θα πάμε σε μαζικά ανοίγματα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν κυκλώσει στο ημερολόγιο την 8η Μαΐου. Πρόκειται για το πρώτο Σάββατο αμέσως μετά το Πάσχα, που είναι πολύ πιθανή ημερομηνία για άνοιγμα τόσο της εστίασης, όσο και της μετακίνησης από νομό σε νομό, αφού θα έχει πλέον ξεπεραστεί ο κίνδυνος μιας μαζικής εξόδου άνω των 2 εκατομμυρίων πολιτών το Πάσχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή