Ελλάδα – Τουρκία: Nέος γύρος συνομιλιών για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Ελλάδα – Τουρκία: Nέος γύρος συνομιλιών για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σημαντική συμφωνία, βάσει της οποίας μια πυροβολαρχία Patriot με 100-120 στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) θα μετασταθμεύσει στη Σαουδική Αραβία, θα υπογραφεί σήμερα στο Ριάντ. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εθνικής Aμυνας ανακοίνωσε χθες ότι, έπειτα από επαφές με την τουρκική πλευρά, συμφωνήθηκε η διεξαγωγή του τέταρτου κύκλου συνομιλιών για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Υπενθυμίζεται ότι ο τρίτος κύκλος είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2020. Oπως διασαφηνίστηκε, η ημερομηνία και οι λεπτομέρειες του τέταρτου κύκλου, που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία, θα καθοριστούν προσεχώς.

Συγκεκριμένα, σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Aμυνας Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος θα μεταβούν στο Ριάντ όπου θα υπογράψουν «Συμφωνία διευθέτησης του καθεστώτος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας», διά της οποίας θα επιτραπεί η μεταφορά μιας πυροβολαρχίας αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot και 100-120 στελεχών της Π.Α. 

Για την Αθήνα η συμμετοχή της Π.Α. στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί πολιτική και επιχειρησιακή προτεραιότητα, και το Ριάντ ανταποκρίνεται ιδιαιτέρως σε αυτό τον σχεδιασμό. Ως παράδειγμα της ανταπόκρισης του Ριάντ καταγράφεται η συμμετοχή σαουδαραβικών F-15 σε άσκηση στη Σούδα τον περασμένο Μάρτιο, αλλά και σε ακόμη μία που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο. 

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, το οποίο έχει επεξεργαστεί το μεγαλύτερο σκέλος της συμφωνίας, επισήμαιναν ότι είναι προϋπόθεση ώστε η Π.Α. να μπορέσει να ενταχθεί μαζί με ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ιορδανία και Πακιστάν στην πολυεθνική δύναμη που παρέχει συνδρομή στην ενίσχυση της άμυνας της Σαουδικής Αραβίας εναντίον της τρομοκρατίας.

Από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας υφίσταται πρόβλεψη περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων με την Ελλάδα και σε τομείς πέρα από την άμυνα, όπως ο τουρισμός, το διμερές εμπόριο και οι επενδύσεις. Οι κ. Παναγιωτόπουλος και Δένδιας θα γίνουν δεκτοί από τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος είναι, επίσης, υπουργός Αμυνας και αναπληρωτής πρωθυπουργός. Επιπροσθέτως θα συναντηθούν με τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας πρίγκιπα Καλίντ μπιν Σαλμάν και με τον υπουργό Εξωτερικών πρίγκιπα Φεϊζάλ μπιν Φαρχάν.

Ωκεανογραφικές έρευνες

Εν τω μεταξύ, χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στις πληροφορίες του τουρκικού Τύπου για τις ωκεανογραφικές έρευνες του γαλλικού πλοίου «L’Atalante» στα νότια και ανατολικά της Κρήτης. Το συγκεκριμένο ερευνητικό σκάφος ξεκίνησε έρευνες στο Ιόνιο, προχώρησε νότια της Κρήτης και σήμερα βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην Κάρπαθο και στην Κάσο. Αρμόδιος σταθμός για να εκδοθεί η σχετική NAVTEX ήταν ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης, επισήμανε ο κ. Παπαϊωάννου. «Εμείς απορρίπτουμε τις τουρκικές αιτιάσεις. Η περιοχή ήταν ξεκάθαρα ελληνικής αρμοδιότητας», είπε ο κ. Παπαϊωάννου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε νωρίτερα και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα ότι η παρενόχληση γαλλικού ερευνητικού σκάφους από τουρκική φρεγάτα εντός της ελληνικής ΑΟΖ “αφορά τη γαλλική πλευρά”! Συμφωνεί το ΥΠΕΞ ή πρόκειται να ασκήσει αυστηρό διάβημα στην Τουρκία;». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή