Τουρκία: Διπλή επίθεση κατά της Αθήνας

Τουρκία: Διπλή επίθεση κατά της Αθήνας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Τουρκία ανέβασε τους τόνους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον εκπρόσωπο του AKP Ομέρ Τσελίκ να κατηγορεί τον Ν. Δένδια πως προσπάθησε να «σαμποτάρει» τις συνομιλίες στην Αγκυρα και να ισχυρίζεται πως στόχος της Ελλάδας είναι η «συνωμοσία εναντίον της Τουρκίας».

Αμέσως μετά τη σύσκεψη των στελεχών του κυβερνώντος κόμματoς AKP υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Τσελίκ ανέφερε πως «είδαμε πως ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών δεν ήρθε για να μιλήσει για ελληνοτουρκικά ζητήματα, αλλά ήθελε να παίξει για την ελληνική εσωτερική πολιτική. Κατηγόρησε τη χώρα μας με πολύ άγαρμπο τρόπο. Ο Δένδιας έδειξε πως δεν ήλθε για διαβουλεύσεις, αλλά για να τις σαμποτάρει». Ο Ομέρ Τσελίκ έδειξε την ενόχληση της Αγκυρας για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και ανέφερε πως «ο Δένδιας πάει στη Λιβύη, στην Αίγυπτο και στη Σαουδική Αραβία και προσπαθεί να μας πολιορκήσει. Ο Μητσοτάκης τώρα ζητάει να ακυρωθεί η συμφωνία μας με τη Λιβύη. Η Ελλάδα προσπαθεί να κάνει συνωμοσίες εναντίον της Τουρκίας».

Στο ίδιο ύφος ήταν και οι ισχυρισμοί του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος το Σάββατο, με μήνυμά του στο Τwitter, υποστήριξε για το προσφυγικό πως οι ελληνικές αρχές επιχειρούν να κάψουν ανθρώπους υπό την επίβλεψη των Ευρωπαίων. Ειδικότερα, στην ανάρτησή του έγραψε: «Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ελλάδας επιχειρούν να ρίξουν βενζίνη και να κάψουν ανθρώπους. Αυτή είναι σφαγή υπό την επίβλεψη της Ευρώπης. Οσο η Ευρώπη συνεχίζει να κακομαθαίνει την Ελλάδα και συνεχίζει να σιωπά, θα γραφτεί στην Ιστορία ως ο ηθικός αυτουργός αυτού του κακού».

Ο κ. Τσελίκ, στην ομιλία του, αναφέρθηκε κι αυτός στο ζήτημα αυτό και παρουσιάζοντας μια χαρακτηριστική εικόνα του βίντεο, με έναν Τούρκο που έδειχνε τα τραύματά του, σχολίασε: «Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας κάνουν σφαγή, ρίχνοντας βενζίνη στους πρόσφυγες». 

H εφημερίδα Hurriyet, με πρωτοσέλιδο τίτλο «Πειρατεία την ημέρα του διαλόγου», κατηγόρησε την Ελλάδα για «προσχεδιασμένη διπλή προβοκάτσια».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, την ημέρα που ο Ν. Δένδιας είχε συναντηθεί με τον Μ. Τσαβούσογλου, η Ελλάδα εξέδωσε NAVTEX για έρευνες γαλλικού πλοίου νοτιοανατολικά της Κρήτης, εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Η εφημερίδα υποστηρίζει πως η Τουρκία απάντησε με κάθε τρόπο, με αποτέλεσμα το ερευνητικό πλοίο να αποχωρήσει από την επίμαχη περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή