Άνοιγμα της εστίασης προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Άνοιγμα της εστίασης προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πάσχα που έρχεται, οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, η κλειστή εστίαση, το άνοιγμα του τουρισμού, αλλά και τα κορωνοπάρτι στις πλατείες, εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ πως είναι οι μεγάλοι «πονοκέφαλοι» της κυβέρνησης στο πεδίο της πανδημίας. Επιχειρώντας η αξιωματική αντιπολίτευση να περάσει στην αντεπίθεση –αφουγκραζόμενη παράλληλα και τα αιτήματα των ιδιοκτητών καφέ, μπαρ και εστιατορίων–, πρότεινε την επαναλειτουργία της εστίασης με συγκεκριμένους κανόνες. «Καλούμε επιτέλους τον κ. Μητσοτάκη να πάρει μέτρα για τις πραγματικές εστίες υπερμετάδοσης και να προχωρήσει παράλληλα σε ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Να εφαρμοστούν κανόνες ασφάλειας που θα επιτρέψουν το αυτονόητο: την κοινωνική ζωή με όρους σεβασμού και διασφάλισης της υγειονομικής σταθερότητας της χώρας», ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο συζήτησης με το Μαξίμου για το πώς θα περιοριστούν τα φαινόμενα συνωστισμού.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουν ενστερνιστεί τις απόψεις πολλών επιστημόνων που βλέπουν πως η κόπωση του κόσμου από το παρατεταμένο lockdown, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του καιρού, καθιστά αδύνατον πλέον τον περιορισμό στα σπίτια, αλλά και σε λίγους εξωτερικούς χώρους, όπου, όπως τονίζουν, δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Το πρωί της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας σε συνεργασία με στενούς του συνεργάτες αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ να διατυπώσει με σαφήνεια όσα ο ίδιος είχε πει στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία. Είχε συζητηθεί, άλλωστε, πολύ ο διάλογος που είχε με τον πρωθυπουργό για τα «Τραπεζάκια έξω» του Σαββόπουλου. Υπενθυμίζεται πως στις 2 Απριλίου στην Ολομέλεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε επιτεθεί στον υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή τονίζοντας σε σχέση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς πως «σπεύδει να μας πείσει ότι δεν κολλάει. Δεν κολλάει, ρε παιδιά, στα κλειστά λεωφορεία ούτε στα μετρό που συνωστίζεται ο κόσμος. Εξω, αν πάει να κάτσει να πιει έναν καφέ, κολλάει, στην εστίαση».

Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως το Μαξίμου έχει χάσει πλήρως την αξιοπιστία του και συμπληρώνουν: «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συνεχίζει το πιο μακρόχρονο και αποτυχημένο lockdown της Ευρώπης. Εχει οδηγήσει την κοινωνία στα όριά της και τη χώρα σε ένα τραγικό θέατρο του παραλόγου, με:

  • την κόπωση από την αποτυχημένη στρατηγική που εφαρμόζεται εδώ και έξι μήνες ενώ το ΕΣΥ παραμένει υπό κατάρρευση και τα κρούσματα εκτός ελέγχου,
  • τις καθημερινές αντιφάσεις της κυβέρνησης,
  • τις πολιτικές αποφάσεις τις οποίες στη συνέχεια καλείται να επικυρώσει η επιτροπή,
  • την πλειοδοσία υπουργών στα τηλεπαράθυρα, ερήμην των επιστημόνων, για το ποιος θα ανοίξει περισσότερες δραστηριότητες».

Με αφορμή το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατία», από τον ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρουν το πάγιο αίτημά τους για δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, με βάση το δημοσίευμα αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας και εκ των υστέρων ζητάει την επικύρωση από τους επιστήμονες, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Τους ανακοίνωσε την απόφασή της για την προμήθεια self tests, τους ανακοίνωσε ποια μέτρα θα εφαρμοστούν και, απλά, κάθε φορά, πιέζει για να περάσει το δικό της», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε η Αριστοτελία Πελώνη που επεσήμανε πως η δημοσιοποίηση των πρακτικών «θα πολιτικοποιούσε μια συζήτηση που είναι αμιγώς επιστημονική και θεωρώ ότι δεν βοηθάει τους επιστήμονες να κάνουν τη δουλειά τους και να εκφράσουν εντός της επιτροπής την ανεξάρτητη επιστημονική τους άποψη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή