Μητσοτάκης: Ορόσημο τα μέσα Μαΐου για επιστροφή σε ρυθμούς κανονικότητας

Μητσοτάκης: Ορόσημο τα μέσα Μαΐου για επιστροφή σε ρυθμούς κανονικότητας

«Είναι δεδομένο ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος»

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι δεδομένο ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τόνισε ότι ημερομηνία ορόσημο είναι τα μέσα Μαΐου, όταν σχεδιάζεται η επανεκκίνηση του τουρισμού.

«H υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει στο τέλος της. Οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του σε διαδικτυακό σεμινάριο στο πλαίσιο της «Πολιτικής Ακαδημία Στελεχών Plus» της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία – Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Μεταρρυθμίσεις».

⇒ Διαβάστε ακόμη: Τρεις ειδικοί στην «Κ»: «Άνοιγμα με ασφάλεια, χωρίς πισωγυρίσματα»

«Θα βοηθήσει ο καιρός, θα βοηθήσουν τα self-test και είναι δεδομένο ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος. Mε προφανώς, ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου, όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό τεστ», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Όπως διευκρίνισε, «είναι στην ουσία η μετεξέλιξη της πρότασης που είχα πρώτος καταθέσει για το ευρωπαϊκό green pass η οποία υιοθετήθηκε τελικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως κεντρική φιλοσοφία, προκειμένου να επιτρέψουμε τις ελεύθερες μετακινήσεις εντός της Ε.Ε., για να στηριχθούν και οι οικονομίες οι οποίες είναι πιο εξαρτημένες από τον τουρισμό, όπως η δική μας».

Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ

«Από τη μια το Ταμείο Ανάκαμψης και από την άλλη το ΕΣΠΑ αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεν μιλάμε, εδώ για έναν κουβά με κεφάλαια, χρήματα, τα οποία απλά θα πάνε σε κάποιες μεγάλες εταιρείες. Ειδικά το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης -με το ΕΣΠΑ είστε προφανώς, πιο, εξοικειωμένοι, καθώς είναι το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο έχει υποστηρίξει την ελληνική οικονομία εδώ και δεκαετίες- αλλά για το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαπιστώσετε ότι είναι μια δουλειά η οποία έχει και εθνικό αλλά και περιφερειακό πρόσημο» τόνισε ο πρωθυπουργός στο σεμινάριο, όπου έκαναν παρουσίαση και απάντησαν σε ερωτήσεις των στελεχών της Ν.Δ. ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος της πανδημίας. Είμαι αισιόδοξος, διότι, η εμπιστοσύνη την οποία έχει χτίσει η πατρίδα μας -ειδικά στους κύκλους των ξένων επενδυτών- είναι αυτή την εποχή εξαιρετικά υψηλή. Άρα, υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Είμαι αισιόδοξος, διότι, εκμεταλευτήκαμε την περίοδο της πανδημίας για να δρομολογήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν κάνει την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική. Και είμαι, επίσης, αισιόδοξος διότι η Ελλάδα σε πείσμα κάποιων που προέβλεπαν τα χειρότερα τελικά -καθώς μπορούμε πια να κάνουμε με αρκετή ασφάλεια έναν απολογισμό του πως διαχειρίστηκαν οι διάφορες ευρωπαϊκές χώρες την πανδημία- τα κατάφερε πολύ καλύτερα από τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Lockdown: Τα μεγάλα διλήμματα του ανοίγματος

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε νέα διλήμματα, καθώς από τη μία προχωρούν οι εμβολιασμοί, δημιουργώντας μια αισιοδοξία, αλλά από την άλλη υπάρχουν δύσκολες εξισώσεις που προκύπτουν κυρίως από την κόπωση των πολιτών και ειδικά της νεολαίας.

Ως προς το μέτωπο της εξόδου για το Πάσχα, η αρχική σκέψη που ήταν πράγματι να επιτραπεί με τη χρήση των self tests φαίνεται πως προσκρούει στη σκληρή πραγματικότητα. Δύο είναι τα δεδομένα που, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, «ακυρώνουν» τις αρχικές σκέψεις. Πρώτον, η πανδημία υποχωρεί μεν αλλά με πιο αργούς ρυθμούς από όσο αναμενόταν, καθώς και χθες είχαμε πάνω από 800 διασωληνωμένους. Δεύτερον και κυριότερο είναι πως στο Μαξίμου παρά τη δεδομένη κατανόηση ότι οι πολίτες χρειάζονται μέτρα αποσυμπίεσης, εκτιμάται πως η έξοδος του Πάσχα, εάν επιτραπεί, θα είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τόσο μεγάλη, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε διασπορά στην περιφέρεια και μπορεί να πάει πίσω το μεγάλο στοίχημα του γενικού ανοίγματος της χώρας.

⇒ Διαβάστε επίσης: Ανάσταση στις 9 το βράδυ αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση δραστηριοτήτων, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν κυκλώσει στο ημερολόγιο την 8η Μαΐου. Πρόκειται για το πρώτο Σάββατο αμέσως μετά το Πάσχα, που θεωρείται πολύ πιθανή ημερομηνία για άνοιγμα τόσο της εστίασης, όσο και της μετακίνησης από νομό σε νομό, αφού θα έχει πλέον ξεπεραστεί ο κίνδυνος μιας μαζικής εξόδου άνω των 2 εκατομμυρίων πολιτών το Πάσχα.

Έσπασε το φράγμα των 2,5 εκατ. εμβολιασμών

Τη Δευτέρα, οι εμβολιασμοί στη χώρα ξεπέρασαν τους 2,5 εκατ. Εξ αυτών, 1,77 εκατ. αφορούν την πρώτη δόση και 770.000 τη δεύτερη δόση.

⇒ Διαβάστε επίσης: Covid-19: Εμβόλια και θρομβώσεις – Η συχνότητα και οι παράγοντες κινδύνου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή